Terug

Kleine dingen waardoor de grote beweging ontstaat

29/06/2023

-door Sophieke van Ginkel

Als mens zijn we al eeuwenlang bezig met verhalen vertellen. Ons brein is er helemaal op ingericht. Toch zijn er veel mensen die terugdeinzen bij alleen al het woord ‘verhaal’. Het lijkt wel of we de kracht van ons eigen verhaal vergeten zijn. Dat fascineert me en drijft me ook.

Stel je eens voor dat je met een simpele vraag en een ‘verhalende instructie’ plotseling in een inspirerend gesprek belandt met je collega’s. Je deelt verhalen die betekenis geven aan jullie werk. Je voelt de onderlinge verbinding sterker worden. Ook met collega’s die je eigenlijk niet goed kent. Er is meer begrip en herkenning. Door het delen van een ogenschijnlijk klein moment krijg je een glimp van de essentie van wat iemand beweegt. En hoe bijzonder is het om te horen welke betekenis anderen horen in jouw verhaal? Het is een krachtige manier om betekenisvolle beweging te creëren in tijden van transitie. Vaak gaat het om kleine gebeurtenissen van toen relevant te maken voor de vraagstukken van nu.

In de bijeenkomsten en trajecten die op het gebied van (persoonlijk) leiderschap, teamontwikkeling, positionering en samenwerking & interactie ontwerp en begeleid, verwerk ik dus vaak een verhalende aanpak en interventies. Zonder dat het heel expliciet over storytelling gaat. Ik ben altijd op zoek naar de kleine dingen waardoor de grote beweging ontstaat.

Bijvoorbeeld toen ik een team vroeg om uit foto’s een beeld te kiezen dat symbool staat voor de verandering waar deze organisatie voor staat. Juist door beelden en metaforen met elkaar te verdiepen ontstond een mooi gesprek tussen de collega’s. ‘Wauw, ineens komt dit abstracte verandertraject veel meer tot leven. Zo kunnen we er met medewerkers wel een persoonlijk gesprek over voeren’, zei een van hen.

Verhalend luisteren, kijken en vertellen op het werk meer vanzelfsprekend maken. Daar ga ik voor.

Sophieke van Ginkel is Chief Storyteller en Storytelling Expert.
Meer over Sophieke…
Terug