Cursus Narratief coachen

Driedaagse cursus

Inschrijven

Opleiding

Deze driedaagse intensieve cursus is bedoeld voor coaches, trainers en begeleiders die meer willen doen met verhalen en levensverhalen en op zoek zijn naar instrumenten om het levensverhaal van hun coachees of deelnemers te onderzoeken.

Docenten

Mieke Bouma

Hoofddocent, dramaturg, storycoach en auteur

Mieke is auteur, docent en storyteller. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de universiteit van Utrecht en schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms. Ze schreef diverse boeken over storytelling.

Lees meer

Mirjana Smolic

Actrice, systeemtherapeut, coach, adviseur

Mirjana Smolic is co-trainer bij de cursus Narratief Coachen en daarnaast associate teacher bij Het Centre for Systemic Constellations in London (www.thecsc.net) en een veel gevraagd gesprekspartner en adviseur van mensen en organisaties met vragen op het gebied van relaties, conflicten en persoonlijke ontwikkeling. Haar benadering wordt gekenmerkt door het ‘systemisch perspectief’. Hierbij is de aandacht zowel op de persoon gericht, als op het bredere landschap waarin deze ingebed is.

Lees meer

“Ieder mens is de scenarioschrijver van zijn eigen levensscript”

Cursus coachen met het levensverhaal
In deze driedaagse cursus leren we coachen op basis van het levensverhaal en staat het coachgesprek centraal. We gaan op zoek naar de rode draad in het levensverhaal en naar het perspectief van de coachee op het verhaal tot nu toe. Waar stagneert het en wat wil zich ontwikkelen?

  • Welke vragen stel je dan?
  • Wat is een coach-houding?
  • Hoe onderzoek je onbewuste aannames?
  • Hoe begeleid je je coachees in de richting van een nieuw dapper verhaal?

Welke verhaal vertel je?
Op het moment dat er iets vastloopt of stagneert, is het fijn als er iemand is die kan luisteren, maar vooral als er iemand is die kennis en begrip heeft van hoe verhalen in elkaar zitten, die narratieve methodieken in kan zetten, zodat het levensverhaal een nieuwe dimensie krijgt, er antwoorden kunnen worden gevonden en er een nieuwe koers kan worden gevaren.

Verhalen vertellen over wie we zijn en hoe het leven werkt zit diep ingebakken in onze psyche. Maar vaak zijn mensen zich niet bewust van de vele innerlijke stemmen – gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen – die bepalend zijn voor hoe hun leven zich ontvouwt. Het zijn de zogenaamde ‘scripts’ die iemand zowel gevangen kunnen houden, als kunnen bevrijden. Het persoonlijke verhaal maakt altijd deel uit van een groter verhaal. Het is ingebed in het verhaal van je ouders, je voorouders, het systeem waar je deel van uitmaakt. Soms kan je dat gevangenzetten. Naar welke innerlijke stemmen luister je? Welke sturen je? Kun je je eigen stem hierin onderscheiden?

Wanneer we  coachen op basis van het levensverhaal creëren we ruimte voor het verhaal wat de coachee zichzelf vertelt en onderzoeken we welke andere perspectieven op dat levensverhaal mogelijk zijn. Verhalen maken de verbinding tussen de buitenwereld en de binnenwereld, via beelden en perspectieven.

Levensverhaal onderzoeken
Narratief coachen houdt in dat je faciliteert bij het exploreren van het  levensverhaal. Het is zeer behulpzaam bij de zoektocht naar de rode draad in levensverhaal, maar ook bij carrièreperspectieven. Het doel is dat zicht te krijgen op krachtlijnen, op perspectieven, maar ook op dat wat iemand gevangen houdt of tegenwerkt in de gewenste ontwikkeling. Door het onderzoek ontstaat er zicht op levensmissie, op de unieke talenten en op de bestemming.

Persoonlijke mythologie
We onderzoeken met welke mechanismen mensen hun persoonlijke mythologie creëren, welke archetypen daarbij een rol spelen, hoe we patronen kunnen doorbreken en hoe we mensen kunnen helpen het verhaal van hun leven te herschrijven om er meer uit te halen. Allemaal bedoeld om perspectieven op een nieuwe inspirerende persoonlijke mythe te ontwikkelen.

Voor wie?
Voor mensen die beroepsmatig met mensen werken of mensen begeleiden, zoals coaches, counselors, leraren, teambegeleiders en trainers.

Joseph Campbell zei ooit: ‘De mens is een stukje aarde, dat zich van zichzelf bewust wordt.’ Dat besef is het elixer dat nodig is voor een vervuld leven.

We maken in deze cursus gebruik van dit boek:

Opbouw

De Coachhouding

Wat is een goede coachhouding? Hoe luister je naar dat wat zich wil manifesteren? Hoe stel je de juiste vragen zonder te sturen? Hoe exploreer je het levensverhaal?

1
De Reis van de held

De Reis van de held laat zien dat alle verhalen van alle mensen in alle tijden op elkaar gaan lijken. Hoe gebruik je de 12 stappen van de reis in je coaching?

2
Systemisch werk

Hoe stel je je verhaal op? Welke elementen zijn bepalend? Wat staat je in de weg? Wat zijn je hulpbronnen?

3
Oerscène en Archetypen

Hoe kom je op het spoor van bepalende scenes uit je leven? Welke onbewuste energieën zijn van invloed op je leven? Hoe kun je aandelen slag met de 12 archetypen?

4

Locatie

Hermonde – Bennekom

Bornweg 12b
6721 AH Bennekom

De meeste opleidingen van de Storytelling Academy vinden hier plaats. Wij genieten daar altijd van rust, ruimte, natuur en gastvrijheid.

Wil je overnachten in de buurt dan zijn allerlei mogelijkheden. Het is aan te raden zelf te zoeken via Booking.com in de omgeving Wageningen/Ede/Bennekom. Je treft daar diverse hotels en Bed & Breakfasts.

Data

Narratief Coachen Najaar 2021 18,19 en 20 november 2021

Narratief Coachen Voorjaar 2022 21, 22 en 23 april 2022

Kosten

Gehele leergang

€1150,- ex 21% BTW Aanmelden