Vertelkringen hosten

3 dagdelen

Inschrijven

Opleiding

Word host van vertelkringen! Leer in 3 dagdelen hoe je een veilige en impactvolle vertelkring kunt organiseren en hosten.

Een vertelkring (…of -podium) is een krachtige werkvorm om ervaringen en perspectief op de wereld met anderen te delen. Een vertelkring helpt om gemeenschappen op te bouwen en te versterken. Door verhalen met elkaar  uit te wisselen, creëren we betekenissen en vergroten we het gevoel van saamhorigheid. De gedeelde verhalen kunnen een brug slaan tussen de persoonlijke belevingswereld van de verteller en die van het publiek. Precies daar ontstaat empathie, verbinding en begrip.

Mensen zijn ‘zin-zoekers’. Verhalen zijn zeer behulpzaam bij het betekenis geven aan gebeurtenissen in het leven. Toch zijn er veel meeste mensen die nog nooit in een groep of een gemeenschap verhalen gedeeld hebben en daar wat hulp bij kunnen gebruiken.
Als host van een Vertelkring kun jij die hulp bieden. Als host (her)ken je de waarde van verhalen en hoe die met impact verteld én ontvangen kunnen worden. Maar ook creëer en bewaak je de veiligheid van de setting waarin verhalen gedeeld worden.

Je wordt in deze pilot uitgedaagd om zowel de rol van verteller, publiek als host op je te nemen zodat je alle drie deze rollen kunt inzetten en leert begrijpen.

Docenten

Christine Fenech

Docent, Storyteller

Christine is Chief Storyteller and an educator and curriculum developer at NHL Stenden University of Applied Sciences where, amongst other subjects, she teaches about how the power of stories can be used to strengthen corporate culture and to create well-being for teams and students. She has also developed ‘The Cabinet of Curiosities’ a tool to summon stories both in teams and small organisations to help them (re)connect to their mission and values and on a personal level as a coaching tool. She is driven by the desire to help connect people to their ‘heart’ and find the stories that act as beacons for inspiration and direction.

Lees meer

Els Brouwer

Afstudeercommissie, Chief Storytelling Officer, auteur

Els Brouwer is Chief Storytelling Officer, Arbeidsmarktspecialist, Narratief coach & trainer en auteur van een serie Thrillers en een serie eBooks over Arbeidsmarkttopics met Storytellingoefeningen. Zij geeft trainingen (online en offline) en presentaties, op gebied van communicatie, Marketing met als fundament het Archetype van je bedrijf. Ook traint zij in netwerken, samenwerken, leiderschap en Appreciative Inquiry, dit alles uiteraard op basis van Storytelling. Als schrijver ondersteunt zij bedrijven met het schrijven van hun corporate story. Narratief coachen doet zij op individuele basis. Els maakt deel uit van de afstudeercommissie voor de Master studenten van de Storytelling Academy.

Lees meer

Bewustzijn en kennis van Storytelling
Het doel van deze cursus is dat jij als ‘host’ deelnemers bewust maakt van de kracht van verhalen en wat het delen van verhalen kan betekenen bij specifieke groepen en gemeenschappen. Daarvoor moet je je eigen kennis en ervaring van Storytelling inzetten en aanscherpen. En natuurlijk gaat het erom dat je ook iets van die basiskennis aan de groepen die jij gaat hosten, kunt overdragen.

Organisatorische- en hostmanshipvaardigheden
Community Storytelling ontstaat in het moment, het heeft iets onvoorspelbaars. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren en het vereist van de host bepaalde vaardigheden/bekwaamheden en houding. In deze cursus ontdek je jouw eigen stijl van hosten. Je leert het spanningsveld te herkennen en te hanteren dat kan ontstaan als er niet genoeg ruimte en/of veiligheid is. Pas als die balans er is kunnen dingen ontstaan. Je leert een vertelkring/podium opzetten, je ontdekt hoe je de ruimte inricht, hoe deelnemers ontvangt en veiligheid biedt. Je helpt deelnemers het podium te pakken en je ondersteunt het publiek om de kwaliteit van het luisteren te vergroten. Je leert op die manier hoe je de groep onderling met elkaar verbindt

Betekenis of zingeving
In de cursus staat het vinden van betekenissen centraal. Je leert de deelnemers die betekenis te vinden en te duiden. Daarnaast onderzoek je welke betekenis of zingeving jij aan jouw rol als host van vertelkringen geeft.

‘At the centre of a wheel is a hub.
A space.
This space has great strength.
All the spokes of this wheel connect to this space, 
which seems to be empty but is really a vessel. 
By being able to receive into this vessel, this space that is love, essence and story
We connect
and support the sharing, the community, the tribe.’
(-Christine)

NB. De voertaal van de workshop is Nederlands. Echter, Engelstalige deelnemers die wel Nederlands verstaan zijn van harte welkom en kunnen als zij dat willen hun verhaal in het Engels vertellen.

Opbouw

Het belang van vertelkringen

Kennismaken met elkaar via een uitdagende vertelopdracht.
Wat is het belang van Vertelkringen? We schillen een appel met elkaar om daarachter te komen.
We onderzoeken wat een goede Vertelkring is.
We gaan vertellen, luisteren, ons kwetsbaar opstellen, evalueren en verbeteren. De verhalen wachten al om verteld te worden – we werken met een voorbereide opdracht.

 

1
Hostmanship ontwikkelen

Oefeningen om het hostmanship te ontwikkelen en uit te diepen? Wat moet worden voorbereid? Hoe creër je veiligheid? Hoe richt je de ruimte in? Hoe bepaal je de volgorde van vertellers? Wanneer en hoe verander je de sfeer en de stemming? Welke regels spreek je af?

 

2
Ervaringen delen en van elkaar leren

Ervaringen delen over zelf opgezette vertelkringen en van elkaar leren.
Kunnen we gemeenschappen laten groeien door betekenisvolle verhalen?
Kunnen we een ‘Ja, en!…’ mentaliteit laten ontstaan? Wat wordt na deze ervaringen jouw nieuwe missie en jouw nieuwe Why?
Hoe kunnen we meer vertelkringen tot stand te brengen?

3

Locatie

se7en Utrecht

Mariaplaats 7
3511 LH Utrecht

→ 1 minuut loopafstand centrum Utrecht
→ 2 minuten loopafstand van Hoog Catharijne
→ 1 minuut loopafstand van de Domtoren
→ 5 minuten loopafstand Utrecht Station.

Data

Vertelkringen hosten

najaar '24 4, 18 okt en 29 nov van 13.00-17.00 u = VOL

Vertelkringen hosten

Voorjaar '25 27 feb, 13 mrt, 25 april van 13.00 -17.00 u

Kosten

Gehele leergang

€345,-,- ex 21% BTW Aanmelden