Opleiding Chief Storyteller

9-daagse opleiding + afstudeertraject

Inschrijven

Opleiding

In ieder werkveld klinkt steeds luider de roep om verhalen. Er is een grote behoefte om betekenis te geven aan wat we doen en antwoord te geven op de vraag: waarom doen we wat we doen en waartoe zijn wij op aarde?

Storytelling is een inspirerende manier om antwoorden te vinden en een echt en geloofwaardig verhaal te vinden.

De opleiding tot Chief Storyteller richt in 3 modules en een individueel traject zich op mensen die met verhalen willen leren werken in een professionele context.
Communicatieprofessionals, P&O-ers, teamleiders, trainers, HRM-managers, consultants, mensen uit het onderwijs, advocaten, theologen, acteurs, presentatiecoaches, therapeuten…, mensen uit veel beroepsgroepen melden zich bij de Storytelling Academy.

In een beperkt aantal gevallen (max. 3) kun je met losse modules beginnen. Bijvoorbeeld door je aan te melden voor de module  de Apprentice en daarna de losse modules in je eigen tempo. We raden echter aan de hele opleiding te volgen.

Aanmelden losse modules

Docenten

Mieke Bouma

Oprichter, hoofddocent, dramaturg, storycoach en auteur

Mieke is auteur, docent en storyteller en oprichter van de Storytelling Academy. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de universiteit van Utrecht en schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms. Ze schreef diverse boeken over storytelling, w.o. Storytelling in 12 stappen, De kleine Campbell, Het verhaal van je leven, Leren Dansen met de Draak en meer…

De reis van de held – archetypen – narratief coachen – creative writing

Lees meer

Marius Gosschalk

Verhalenverteller, trainer/coach, dramatherapeut

Marius is docent, verhalenverteller, acteur en oorspronkelijk opgeleid als dramatherapeut. Kenmerkend voor zijn werk is dat hij zich steeds beweegt op het gebied van de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen in organisaties. Hierbij komt het werken met verhalen komt steeds weer terug. In coaching en training / lessen en in verandertrajecten.

Marius is al sinds 1996 bezig met Terugspeeltheater. Voor hem een ultieme leerschool om zichzelf  toe te staan te improviseren en aanwezig te zijn op het (vertel en speel-) podium. 

Lees meer

Antoinette van den Steenhoven

Docent, storycoach, presentatietrainer, ademtherapeut

Antoinette is docent aan de Storytelling Academy. Daarnaast werkt zij als trainer en coach in het bedrijfsleven om mensen te begeleiden bij het overbrengen van hun boodschap en bij het stem geven aan hun eigen verhaal. Als professioneel voice-over leent ze haar eigen stem om het verhaal van anderen te vertellen. Antoinette is opgeleid als GZ-psycholoog en maakt naast de principes uit de psychologie ook gebruik van ademwerk om mensen te helpen opgebouwde spanning los te laten en zo nog vrijer en eigener te kunnen spreken en bewegen.

Lees meer

Wat is chief storyteller?

De term ‘Chief Storyteller’ is uit Amerika over komen waaien. Nike begon ermee en inmiddels zijn in talloze bedrijven Chiefs Storytellers aan het werk met als taak de blauwdruk van het bedrijf levendig te houden en verhalen over het bedrijf te verzamelen. Doel is de cultuur te versterken, te bouwen aan een sterk merk, de betrokkenheid te vergroten en mensen blijvend enthousiast en gemotiveerd te houden, zowel klanten als medewerkers. De Chief Storyteller speelt in dit proces een cruciale rol.

Maar voor ons betekent Chief Storyteller nog meer! Het woord ‘Chief’ associeren we ook met de traditionele Chief – het opperhoofd – van een indianenstam, die ervoor zorgde dat er verhalen gedeeld werden in de clan, dat iedereen aan het woord kwam, dat ieder verhaal telde, maar ook dat de wijsheid gewaarborgd werd. Een Chief Storyteller kan dus in tal van omgevingen werken, vertellen, verhalen ophalen en zo een bijdrage leveren aan een gevoel van saamhorigheid en zingeving. Wij streven ernaar, net als de traditionele Chief, via ons mooie verhalenvak wijsheid, licht en liefde te verspreiden.

Een Chief Storyteller kan één of meerdere van deze rollen vervullen:

Auteur
In staat zijn verhalen te schrijven rond basiseisen voor compositie, dramatische opbouw en stijl.

Verteller
In staat zijn authentiek en levendig te vertellen

Coach/Facilitator
In staat zijn narratieve processen te begeleiden.

Luisteraar/Onderzoeker/Verzamelaar
In staat zijn verhalen te vinden, te destilleren en deze betekenisvol terug te koppelen of te spiegelen.

Opbouw

Plenaire modules:

Apprentice storyteller

Driedaagse introductie en inwijding in de wereld van verhalen. Een intensieve kennismaking met de Reis van de Held, filmfragmenten, vertelopdrachten, oude verhalen en eigentijdse avonturen.

1
Bachelor Storyteller A

Driedaagse module. Aandacht voor authenticiteit en vertelkracht. Hoe vertel je een bestaand of een persoonlijk verhaal? Hoe geef je betekenis aan de verhalen die je vertelt? Wat is jouw verhaal? Welke verhalen draag je met je mee? Aandacht voor verteltechniek, présence, stem, houding en verhaalopbouw.

2
Bachelor Storyteller B

Driedaagse module. Interventies met Storytelling in de beroepspraktijk. Wie ben jij als Chief Storyteller? Hoe ga jij verhalen inzetten in de praktijk?

3

Persoonlijk afstudeertraject:

Coaching on the job

ca. 8 a 10 uur persoonlijke begeleiding bij narratieve interventies of verhaalontwikkeling. Aan de slag met Storytelling in de eigen beroepspraktijk.

1
Masterproof Chief Storyteller

Proeve van bekwaamheid: artikel, verhaal of film. Eindpresentatie over het toepassen van storytelling in de beroepspraktijk.

2

Locatie

Hermonde – Bennekom

Bornweg 12b
6721 AH Bennekom

De meeste opleidingen van de Storytelling Academy vinden hier plaats. Wij genieten daar altijd van rust, ruimte, natuur en gastvrijheid.

Wil je overnachten in de buurt? Neem dan even contact met ons, dan sturen we je een aantal suggesties.

Data

Leergang 22

Voorjaar 2024 (WACHTLIJST) 15, 16, 17 febr + 11, 12, 13 april + 13, 14, 15 juni + afstudeertraject

Leergang 23

Najaar 2024 12,13 en 14 sept + 7, 8 en 9 november + 12, 13 en 14 dec + afstudeertraject

Leergang 24

Voorjaar 2025 13, 14, 15 febr + 10, 11, 12 april + 12, 13, 14 juni + afstudeertraject

Kosten

Gehele leergang

€4250,- ex 21% BTW Aanmelden

Per module

€1100,- ex 21% BTW Aanmelden