Terug

Inspiratiesessies voor studenten en ex-studenten

07/12/2023

Door Henk Hofman

Na mijn afscheid als docent van de Storytelling Academy bleef ik van tijd tot tijd zitten met een gemis en een verlangen. Ik miste de (wissel)werking met en van en in een groep en ik had het verlangen om nog enkele van mijn inzichten en ervaringen te delen.

Daarom organiseerde ik een inspiratiesessie op 18 oktober, waarin ik de deelnemers uitnodigde nog wat dieper in het verhaal van Springmuis te duiken en fragmenten uit te spelen en het al dramatiserend opnieuw te belichamen.

Dat is een succes geworden voor de deelnemers en mij en het maakte ons gelukkig.

Graag wil ik er een gevolg aan geven, want we waren nog niet klaar.

Het werk wat we doen is een combinatie van vertellen en spelen, of zoals je wilt vertellend spelen of spelend vertellen. Ik maak hierbij een koppeling tussen een aantal gebieden die me fascineren:

  1. Koor en Held, principes uit het Griekse theater, maar die overal toepasbaar zijn. Durf je de held te zijn/spelen in je verhaal en kun je ook koorlid zijn? Kun je stem geven en je afstemmen?
  2. Inhoud-houding-verhouding. Als we vertellen is vaak de inhoud ons eerste aandachtspunt, maar wat gebeurt er of kan er gebeuren als we onze houding als startpunt nemen. Kunnen we van houding veranderen? En wat betekent dat als we vertellend gaan improviseren?
  3. Sprookjes en Mythen, waarom worden ze nog verteld en wat hebben ze ons te vertellen en hoe vertel jij ze?
  4. Responsevormen: in schrift, tekening, muziek en theater. Iemands verhaal verbeelden en uitbeelden.
  5. Mijn liefde voor het vroegere werktheater. Hoe ze maatschappelijke en persoonlijke thema’s uitdiepten en vormgaven in vertellingen en theater, waar bij je soms niet wist of je moest lachen of huilen.

Ik wil een ieder die hierdoor geïnspireerd raakt uitnodigen om mee te doen. Het kost niet veel: € 50 per keer op de derde zaterdagmiddag in februari, maart en april in Hermonde.

Hoewel het werk wat we doen intensief is, is het laagdrempelig. Iedereen kan het en je hoeft niets voor te bereiden.

Stuur svp een mailtje naar henkhofman@mac.com om je aan te melden!

 

Terug