Maak kennis met
Ramiro Martina

Ramiro Martina

docent, storyteller, podcastmaker

Onderwerpen
Podcasts, onderwijs, migratievraagstukken

Talen
Nederlands, Engels

Ramiro Martina is een expert op onderwijsgebied.  Naast zijn ervaringen als onderwijsontwikkelaar, projectleider en docent, verzorgt hij workshops, waarbij storytelling (de kracht van verhalen) ingezet wordt om anderen te coachen.

Vraagstukken als: waarom verhalen inzetten, hoe anderen te enthousiasmeren voor ontwikkeling en vernieuwing door middel van verhalen en hoe storytelling in te zetten als reflectiemiddel… dat zijn de thema’s die in zijn workshops aan bod komen. Ramiro gelooft in ‘learning by doing’. Dit zie je terug in zijn praktische werkvormen waarbij verhalen centraal staan.

Offerte aanvragen

Mijn verhaal

Ik ben een verteller, ontwerper en genieter van verhalen. Op Curacao, waar ik opgegroeid ben, was ik elke zaterdagochtend gekluisterd aan de radio om naar de luisterverhalen van mijn favoriete verhalenverteller te luisteren. Dat is vandaag de dag in mijn werkzaamheden nog steeds zichtbaar. Zo werk ik intensief met verhalen bij het produceren van podcast-producties voor opdrachtgevers en in de workshops die ik verzorg. Met mijn bedrijfskundige achtergrond heb ik geleerd hoe processen en patronen te analyseren, beheren en te veranderen. In de praktijk betekent dit dat ik goed in kaart kan brengen wat er speelt en wat er nodig is om dit te continueren en/of te veranderen

Je kunt me inzetten voor:

Workshops storytelling; Volledige podcasts-producties; Columns schrijven; Migratievraagstukken; Begeleider/coach in het onderwijs.

Wat mij drijft:

Nieuwsgierigheid is mijn grootste drijfveer. Waarom doet men wat men doet? En wat is er nodig om dit verder te analyseren (ontdekken) en te ontwikkelen? Hoe kan ik met mijn kennis en vaardigheden, betekenisvol zijn in dit proces? Ik wil de kritische vriend zijn, de spiegel, maar ook de coach die het geheel in goede banen leidt.

Wat maakt mij uniek?

Ik ben een creatieve en ondernemende verhalengebruiker. Met mijn achtergrond en ervaring, zorg ik – waar nodig – voor licht en helderheid. Ik durf kritische vragen te stellen om anderen bewust te maken van hun rol en nodig ze uit om uit hun comfortzone te stappen. Met mijn migratieachtergrond en mijn werkzaamheden als intervisiebegeleider voor jongeren met een migratieachtergrond leer ik elke dag weer wat het betekent om tussen twee werelden te leven.

Wat anderen over mij vertellen:

“Ramiro heeft een open houding en laat ook zichzelf zien tijdens een coaching-traject. Hij heeft een lerende en vragende houding en bereidt zich ontzettend goed voor. In de omgang met anderen is hij heel benaderbaar en voelt de ander, de omgeving, zich snel veilig. Ramiro is goed in het gesprek aangaan met anderen en in het begeleiden/coachen bij  levensvragen en/of andere thema’s.” (Ingrid)

“Ramiro kan iemand goed meenemen in zijn verhaal. Hij heeft een fijne uitstraling en stem, dit maakt het prettig om naar te kijken en te luisteren. Zijn workshopaanbod sloot goed aan bij de vragen die leefden in de groep. Hij is flexibel, ook al is er een programma voorbereid, als er op dat moment vanuit de groep andere dingen belangrijk zijn dan past hij het daarop aan. Hij is enthousiast, kan goed luisteren (de vragen die er leven hoort hij echt) en zijn verhaal gaat echt leven omdat hij  gelooft in wat hij doet.” (Elsemieke)

Verwijzingen/boeken

Boek:
De inburgering van een Antiliaan
Websites:
www.heldenbureau.nl
www.podcastmeester.nl
www.huliomartina.com