Maak kennis met
Mirna Ligthart

Mirna Ligthart

Storycatcher, filmer, podcastmaker

Onderwerpen
film, podcast, sociaal-maatschappelijke projecten, migratie

Talen
Nederlands, Engels

Mirna is filmmaker en initiatiefnemer van Stadsreporters. Met Stadsreporters ontwikkelt zij sociaal-maatschappelijke projecten waarin buurtbewoners en betrokkenen als ‘storycatcher’ op pad gaan om met film, podcast, pen of fototoestel verhalen op te halen en in beeld te brengen die het sociale weefsel van de stad of de organisatie zichtbaar maken en versterken. Zo doet zij filmprojecten in de wijk met senioren om eenzaamheid te verminderen, schrijf- en podcastprojecten met nieuwkomers en locals om bruggen te bouwen. Of filmprojecten binnen bedrijven om een transitietraject te ondersteunen en interne communicatie te verbeteren.

Offerte aanvragen

Mijn verhaal

Ik werkte tien jaar als editor voor documentairemaker Frans Bromet. Ik wilde echter in het maakproces samenwerken met mensen die betrokken zijn bij die verhalen en belang bij het delen hebben. En ben me gaan richten op verhalen die je niet vaak hoort. De vertellers ervan zijn veelal ’stilgevallen. Doordat hun maatschappelijke positie hen de overtuiging geeft dat hun verhalen er niet toe doen. Vanwege vooroordelen rond leeftijd, taalvaardigheid, fysieke beperking, huidskleur, geloofsovertuiging, armoede of andere zaken waardoor je ‘lager’ staat in de maatschappelijke hiërarchie. Het samen ophalen van deze verhalen en ze een doel en platform geven is magisch.

Je kunt me inzetten voor:

Storytelling projecten (film en podcast) binnen het sociaal domein.
Het faciliteren van het vangen van verhalen door de betrokkenen zelf.
Storytelling als middel om sociaal maatschappelijke thema’s te verkennen en zo een verandering van binnenuit tot stand te brengen.

Wat mijn drijft

Ik ervaar steeds hoe belangrijk het is om ruimtes te creëren waar de verhalen opgehaald, verteld en gehoord worden door buurtbewoners en betrokkenen die een compleet beeld geven ipv. de ’single stories’ die doorgaans over hen bestaan. En dan niet alleen verhalen over het verleden maar ook verhalen over de toekomst: waar wil jij aan bijdragen met jouw verhaal? Met jouw energie? En met jouw betrokkenheid? De helende, vreugdevolle en richtinggevende kwaliteiten ervan drijven mij.

Wat maakt mij uniek?

Wat mij uniek maakt is mijn sociale betrokkenheid in combinatie met het ‘ambacht’ op het gebied van storytelling met film en podcast. Dat ik dit tot succes heb gebracht komt door mijn visie, de capaciteit om belangen van betrokkenen op meerdere lagen bij elkaar en zodoende verder te brengen, mijn voelsprieten voor ‘verborgen schatten’, mijn voortvarendheid, enthousiasme, liefde voor mijn vak en de mensen met wie ik werk en zeker ook mijn improvisatievermogen.

Wat anderen over mij vertellen:

Nora vd Linden, Directeur Kennisland, schreef het voorwoord bij mijn Handboek over Stadsreporters. Zij zegt o.a.:
‘Veel mensen hebben het over participatie. Weinig mensen weten hoe het moet en hoe het goed moet. Hoe je het doet is vaak ook niet makkelijk uit te leggen. Het is ervaring, intuïtie, samenspel, toeval. Het gaat om vertrouwen, loslaten, begrip, medemenselijkheid, reflectie, leren. Dat in een methode gieten is niet vanzelfsprekend. Het is daarom bijzonder en ook belangrijk dat Mirna de tijd heeft genomen om te vertellen wat zij doet met Stadsreporters, en vooral ook hoe ze dat doet. Ik kan iedereen die mensen wil betrekken bij maatschappelijke kwesties die hen raken, aanraden om dit handboek van Ligthart te raadplegen. Het is een rijke en rake beschrijving van hoe je met mensen samen impact kan maken, en hoe ieder mens een bijdrage kan leveren en capaciteiten en talenten kan inzetten.’

Boeken, publicaties, verwijzingen:

Handboek Stadsreporters 

 Artikelen:

Door de ogen van een stadsreporter. Betekenis ervaren in je leefomgeving
Luisteren als cadeau. Verhalen vertellen en delen maakt gezond
Films en podcasts uit de buurt voor en door senioren
Stadsreporters: senior stadmakers van betekenis 

Website stadsreporters:

www.stadsreporters.nl