Storylab Storytelling & ChatGPT

Eén dag

Inschrijven

Opleiding

Deze dag belooft een spannende reis te worden voor jou als storyteller, auteur of fictieschrijver, waarbij we gebruikelijke creatief-schrijftechnieken combineren met het ongelooflijke potentieel van kunstmatige intelligentie, gecombineerd met principes uit de Reis van de Held.

Wat we gaan exploreren

– Welke ideeën heb je en kan Chat GPT je helpen deze ideeën uit te werken?

– Het ontwikkelen van boeiende personages.

– Het construeren van plots en subplots.

– hoe je je woordenschatkist kunt aanvullen.

– De twaalf stappen van de Reis van de Held leren gebruiken i.s.m. ChatGPT.

– Scènes en dialogen schrijven binnen verschillende genres en stijlen.

Docenten

Mieke Bouma

Oprichter, hoofddocent, dramaturg, storycoach en auteur

Mieke is auteur, docent en storyteller en oprichter van de Storytelling Academy. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de universiteit van Utrecht en schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms. Ze schreef diverse boeken over storytelling, w.o. Storytelling in 12 stappen, De kleine Campbell, Het verhaal van je leven, Leren Dansen met de Draak en meer…

De reis van de held – archetypen – narratief coachen – creative writing

Lees meer

Els Brouwer

Afstudeercommissie, Chief Storytelling Officer, auteur

Els Brouwer is Chief Storytelling Officer, Arbeidsmarktspecialist, Narratief coach & trainer en auteur van een serie Thrillers en een serie eBooks over Arbeidsmarkttopics met Storytellingoefeningen. Zij geeft trainingen (online en offline) en presentaties, op gebied van communicatie, Marketing vanuit het Archetype van je bedrijf, netwerken, samenwerken, leiderschap en Appreciative Inquiry, allen op basis van Storytelling. Als schrijver ondersteunt zij bedrijven met het schrijven van hun corporate story. Narratief coachen doet zij op individuele basis. Els maakt deel uit van de examencommissie voor de Master studenten van de Storytelling Academy.

Lees meer

Storytelling en ChatGPT

Dit Storylab is bedoeld om je vaardigheden als storyteller/auteur te verbreden door bewust ChatGPT in te zetten als creatieve sparringpartner. Het gaat erom jou te helpen bij het ontwikkelen van je creatieve schrijfvaardigheden en storytellingtools. Daarbij verkennen jouw unieke stem en onderzoeken we hoe we  nieuwe ideeën kunnen genereren om je verhaal scherper, boeiender, levendiger of spannender te maken. Daarbij gebruiken we bewust de hulp van ChatGPT als inspiratiebron en ondersteunende tool. Niet om Chat GPT het van je over te laten nemen, maar om ChatGPT te voeden, en in te zetten als creatieve Sparring Partner. Het gaat om jouw unieke stem en hoe je nieuwe ideeën kunt exploreren, waarbij we bewust de hulp van ChatGPT als inspiratiebron en ondersteunende tool inzetten.

De krachtige combinatie van jouw unieke creatieve inbreng en de input van ChatGPT kan een opwindende en vruchtbare leerervaring bieden, waarbij je wordt aangemoedigd om je storytelling-talent naar nieuwe hoogten te tillen en het verhaal te schrijven wat verteld wil worden.

Let op: dit is een ‘storylab’. Dat betekent dat we deze dag zien als een eerste verkenning. Mocht het succesvol blijken, dan organiseren later wellicht een meerdaagse cursus.

Opbouw

Creatief Schrijven met ChatGPT

Inleiding op AI en creatieve processen

Verkenning van wat AI voor Storytellers kan betekenen, wat creatief schrijven is: welke genres zijn er? Wat voor verhaal wil jij schrijven? Oefeningen om de creativiteit te stimuleren, hoe we writers blocks kunnen overwinnen en exploreren we het gebruik van ChatGPT. We verkennen de mogelijkheden, beperkingen en ethiek.

1
Levensechte karakters ontwikkelen

Karakterontwikkeling, karakterbijbel, protagonisten en antagonisten. Ontdek hoe je op creatieve wijze boeiende en realistische personages kunt creëren.
Kunnen we ChatGPT gebruiken om nieuwe ideeën te genereren voor personages, hun back story, dilemma’s, verlangens en eigenschappen?

2

Verhaalstructuur en Plotontwikkeling

Kennismaken met de basisprincipes van verhaalopbouw, zoals de drie-akten structuur, maar ook de 12 stappen van de Reis van de held. Het construeren van de plotvraag. Kunnen we ChatGPT raadplegen voor het bedenken van intrigerende plotwendingen en spannende situaties?

3
Scènes en dialoog

Oefeningen en opdrachten om levendig en gedetailleerde scenes te schrijven. Leer hoe je dialogen schrijft, wat de juist tone of voice is. Ontdek hoe je met verschillende perspectieven kunt spelen. Leer hoe je spanning en conflict opbouwt binnen scenes en sequenties. Kunnen we ChatGPT raadplegen ter inspiratie en ook om gedetailleerde beschrijvingen tot leven te brengen. Of suggesties te krijgen voor sfeer, stijl en genre?

4
De woordenschatkist aanvullen

De woordenschatkist is vaak opgebouwd vanuit je eigen referentiekaders, opvoeding, opleiding, interesses etc. Hoe vul je die aan en hoe kan Chatgpt erbij helpen. Ken jezelf dus (De I van A.I verwijst ook naar ‘ik’) om van ChatGPT een complementair maatje te kunnen maken.

5
Feed back en revisie

Elkaars werk lezen en er feedback op geven. ChatGPT inschakelen bij het geven van suggesties voor verbeteringen.
Suggesties voor het afmaken van jouw creatief schrijfproject.

6

Locatie

se7en Utrecht

Mariaplaats 7
3511 LH Utrecht

→ 1 minuut loopafstand centrum Utrecht
→ 2 minuten loopafstand van Hoog Catharijne
→ 1 minuut loopafstand van de Domtoren
→ 5 minuten loopafstand Utrecht Station.

Data

Storytelling & Chat GPT

Eéndaagse workshop najaar '24 - binnenkort bekend

Kosten

Gehele leergang

€125,- ex 21% BTW Aanmelden