Terug

Wat is jouw roeping?

16/04/2023

De eikenvruchttheorie

 ‘Wat is jouw roeping? Waartoe ben jij op aarde?’

Vragen die met regelmaat gesteld worden om erachter te komen wat jouw unieke bijdrage aan het leven kan zijn en die aansluiten bij wat James Hillman (Code van de ziel) de Eikenvrucht theorie noemt.
Deze theorie gaat ervan uit dat iedereen een unieke blauwdruk in zich draagt, die erom vraagt geleefd te worden. Zie het als een aangeboren beeld van je levenslot. Jouw identiteit vormt zich op basis van dat wezenlijke beeld. Dat beeld, inclusief al je talenten en potentieel en eigenschappen, is compleet aanwezig. Altijd, nu, morgen, gisteren.
De gedachte is gebaseerd op een oud idee. Plato zei al: ieder individu betreedt het wereldtoneel als een geroepene. Plato schreef dat in de Mythe van Er in zijn bekendste werk De Staat (Politeia).

Voor je geboren wordt kiest je ziel een beeld waarnaar geleefd gaat worden, een soort plotstructuur. Ook krijg je een daimon. Dit is je roeping, je metgezel en deze begeleidt jou op je levensweg. Dat is nodig want zodra je geboren wordt ben je het beeld/de plot vergeten. Je daimon is de drager of bewaker van je lot en zal je af en toe helpen herinneren wat je te doen staat, welke vermogens je kan aanspreken.
Er zijn in de loop van de tijd vele termen voor ‘roeping’ bedacht. De Romeinen noemden het genius, de Grieken je daimon, de Christenen je beschermengel, de oude Egyptenaren Ka, voor anderen is het Vrouwe Fortuna en voor volken die het sjamanisme beoefenen is het je geest, je adem-ziel. Voor anderen is het je bron of je Hogere Zelf.

Maakt niet uit hoe je het noemt. Al noem je het Mickey Mouse. Het is iets wat je af en toe een zetje geeft in de juiste richting. Het herinnert je eraan wat je graag doet, waar je hart van open gaat, wat bij je past en waar je energie van krijgt. De Eikenvrucht theorie nodigt je uit op een bepaalde manier naar je leven en je levensloop te kijken. Kijk eens naar je kindertijd om de eerste tekenen van de daimon in actie op te vangen. Wat is jouw roeping? Kun je je leven ermee in overeenstemming brengen?  En kun je heel nuchter beseffen dat bad luck, crises en drama je slechts helpen je roeping in herinnering te brengen?

Denk maar aan het verhaal van Jonah in de walvis, die aanvankelijk zijn roeping ontliep, maar door een hevige storm opslokt werd door een walvis, waarna hij zich realiseerde wat hij werkelijk te doen had.
Welke toevalligheden, impulsen of tegenslagen in jouw leven gaven je een indruk van je roeping?

Een roeping kan worden uitgesteld, vermeden en met tussenpozen gemist of je volledig in beslag nemen. Maar hoe dan ook, uiteindelijk zal deze tevoorschijn komen. Een roeping is veeleisend en wijkt nooit. Een eikel draagt het hele verhaal van een grote eikenboom al in zich.

Op zich een geruststellende gedachte voor iedereen die soms denkt: Wie ben ik ook al weer? Waar ben ik van? Waar ben ik naar toe op weg? Hoe maak ik van mijn lot een plot?

(c) Mieke Bouma

Terug