Wall of tHenks

Op 12 december j.l. zo rond half 5 in de middag, bij het einde van de module Bachelor B (leergang 15) drong het ineens in alle hevigheid tot mij door. Henk zou voortaan niet meer met mij de modules  van de leergang tot Chief Storyteller afronden, het glas heffen, mensen naar de trein brengen, zijn telefoon vergeten.
Het gekke was ook nog… deze laatste module verzorgde hij – ik had griep – goeddeels alleen. En studenten vertelden mij na afloop: hij excelleerde. Gaf alles wat hij in zich had. Zijn vrolijkheid, zijn enthousiasme, zijn ervaring, zorg en aandacht. En nu was het dus ineens klaar.

Zo goed en zo kwaad als het ging, las ik op de valreep een stukje voor wat ik met mijn verkouden kop in elkaar geflanst had en sprak mijn dank uit voor onze onvergetelijke samenwerking.
Ik gaf hem het boek ‘1001 nacht‘, in de vertaling van Kader Abdollah, als symbool voor de rivier aan verhalen die wij losgeweekt hebben, in binnen- en buitenland. De oneindige stroom aan verhalen. houdt nooit op.
Ik zei hem ook: ‘Henk, ik neem geen afscheid, er begint alleen iets nieuws’.

Marius was er ook en vertelde – als Dimitri – hoe belangrijk Henk voor hem geweest was en hoe bijzonder het voor hem was Henk te mogen opvolgen…

En zo maakten we er toch nog iets van op die zaterdagmiddag in december.

En natuurlijk hadden we graag een knalfeest willen geven, een afscheidsparty van jewelste, waarbij we optredens zouden hebben, zouden dansen en huggen en schreeuwen en Henk op onze schouders zouden tillen en rondhossen. Maar ja, ‘coronawise’ hoorde dat nu even niet tot de mogelijkheden.

Henk, we gaan je ontzettend missen, en je blijft lekker toch een een enorme plek in ons storytellinghart innemen! Je bent en je blijft onlosmakelijk verbonden aan de Storytelling Academy!

Ik ben blij dat je als gecommitteerde nog je invloed wilt blijven uitoefenen en ik ben oh, zo dankbaar dat we met Antointette Beijen en Marius Gosschalk de leergang vitaal en toekomstgericht kunnen houden.

Heel veel dank!

Mieke

 

AFSCHEIDSBRIEF HENK:

Wees niet bang voor complexiteit. Wees bang voor mensen die een snelle weg naar eenvoud beloven.’

Deze woorden van Elif Shafak komen uit een boekje getiteld: ‘Zo Houd Je Moed In Tijden Van Verdeeldheid’ en staan op blz. 91 en 92.
Ze vormen de slotzinnen van het citaat onderaan. Het is een dun boekje en ik raad het ieder aan die op zoek is naar de verhalen die we in deze bijzondere tijd kunnen of moeten vertellen en horen. Shafak pleit voor optimisme en waarschuwt voor de eenduidige verhalen die op angst zijn geënt. Ze zijn me uit het hart gegrepen, zeker nu ik afscheid ga nemen van de Storytelling Academy.

Op 5 oktober 2012 startten Mieke Bouma en ik met de eerste leergang tot Chief Storytelling en deze week rond ik met haar de 15e leergang af. Het is ongelooflijk en het heeft me veel, veel meer gebracht dan ik ooit had verwacht. Ik heb kennis mogen maken met zeer opmerkelijke cursisten aan wie ik met liefde en dankbaarheid terugdenk. Het heeft me gebracht op bijzondere plaatsen in binnen- en buitenland en acht jaar lang heb ik het gevoel gehad dat alles wat ik had gedaan en ervaren, bestudeerd en ontwikkeld, waarmee ik geworsteld en wat ik uitgedokterd had, samen kwam in dit werk. Werkelijk al mijn ervaringen heb ik narratief kunnen inzetten.
En het bracht me tot de overtuiging dat we de keuze hebben om verhalen over liefde en vanuit liefde te verspreiden of uit angst. Wetend dat angst bij het leven hoort, dus bij de liefde en niet andersom. Acht jaar lang heb ik ondervonden hoe de Storytelling Academy een plek van menselijkheid en wijsheid werd, waar ik een groot deel van mijn identiteit aan ontleende.

Mijn onuitsprekelijke dank gaat dan ook uit naar Mieke, die me uitnodigde om met haar een opleiding te beginnen. Ik bewonder haar enorm om haar kennis, creatiekracht en wijsheid.
Al in een vrij vroeg stadium wist ik dat bij ziekte of uitval ik Marius Gosschalk als mijn vervanger zou aanwijzen in de zekerheid dat hij de schat verder zou bewaken en er juwelen aan zou toevoegen. Dat geldt evenzeer voor Antoinette Beijen. Ik ben erg blij dat beiden zich aan de Academy hebben verbonden.

Ik ga vanaf 1 januari 2021 wat anders doen. Ik wil iets maken, de vorm weet ik nog niet, maar het zal gaan over de inspiratie van een gelijkgestemde groep, maar zeker ook over de veelvormigheid en diversiteit van onze ervaringen en verhalen. Opdat empathie en wijsheid ontwikkeld mogen worden. (Zie het citaat hieronder).
Ik hoop nog veel te mogen luisteren en vertellen.

Het ga jullie goed.

Henk Hofman

‘Als schrijver geloof ik in de herscheppende kracht van verhalen om mensen samen te brengen, onze cognitieve horizon te verbreden en langzaam maar zeker meer empathie en wijsheid te ontwikkelen. In de draaikolk van nieuwsfeiten waarin we ons bevinden, (…) kun je gemakkelijk het gevoel krijgen dat het verhaal waarin we nu leven niet het verhaal is dat we zelf hebben gekozen.
Dat het narratief wordt vervormd door de gebeurtenissen die we meemaken.
Dat onze versie van waarheid en realiteit wordt vertrapt door anderen, die harder schreeuwen, die meer macht hebben.
Die steeds luider wordende kakafonie waarin onze stemmen ten ondergaan, kan aanvoelen als een toestand van waanzin, een verstandsverbijstering – een ontkenning van onze waardigheid en menselijkheid.
Het is alleen maar natuurlijk dat we een broederlijke gelijkgestemde groep willen opzoeken die onze kernwaarden en belangrijkste doelen zal versterken en ons dichter bij de verhalen zal brengen die we willen horen en waar we prioriteit aan geven. Dat kan een goed beginpunt zijn, maar het mag niet ons 
hele doel zijn. Zolang we niet onze oren openen voor de uitgestrekte, eindeloze, talloze connecties en talloze verhalen die de wereld ons te bieden heeft, zullen we alleen een valse vorm van geruststelling vinden, een spiegelzaal waarin we onszelf weerkaatst zien, maar waarin we nooit een uitweg zullen vinden

 - Elif Shafak

48 gedachten over “Wall of tHenks”

 1. Henk jouw holding space is als liefdevol bad, een eindeloze zee waarin voor alles een plek is en je vanzelf gaat springen, zo hoog als je kan! Een ware kunstenaar. Het heeft mijn wortels verdiept en de liefdevolle levenstroom in en door mij wakker gemaakt. Dankjewel, het ga je goed ? #trueartist

  Beantwoorden
 2. Lieve, wijze, warme Henk. Wat kun jij goed verhalen vertellen, luisteren, ogen openen, zachtaardig een kant op wijzen, af en toe confronterend zijn, daarna handen vastpakken en ietwat ongemakkelijk dichtbij je komen staan om daarna woorden mee te geven die alleen jij kan zeggen. Onder de indruk en heel blij ben ik dat ik bij jouw laatste groep zat en zoveel van je mocht leren. Een mentor.

  Beantwoorden
 3. Station Ede-Wageningen. Ooit stond ik hier eerder. Het was 1990 en mijn bestemming was een kazerne. Nu is de kazerne een broedplaats voor muzikanten en is ook mijn bestemming een andere. ‘Als je er voor 9 uur bent haal ik je op,’ had hij me ge-appt. Ik ben ruim op tijd en ga de trap op aan de achterkant van het station. Als hij m’n naam declameert herken ik de stem, van ons telefoongesprek. Die stem. ‘Stap in jongen, stap in. Binnen is het warm.’ De auto is bescheiden maar gerieflijk. We wachten op twee andere reizigers maar het verhaal wacht niet. ‘Hoe is het leven?’ vraag ik, misschien een beetje ongepast bij een eerste ontmoeting. ‘Zwaar maar zo fascinerend,’ zegt de stem. ‘Wat is er gebeurd?’, vraag ik door, eveneens ongepast. De stem vertelt over het jaar waarin alles veranderde en hoog en diep elkaar raakten. Het gesprek gaat door als twee andere reizigers instappen en de auto langzaam de bossen van Bennekom inrijdt. Begeleid door deze stem, resonerend in die autocabine, betreden we een andere dimensie, waarin een kennismaking niet nodig is. We zijn allemaal mens, allemaal onderweg en er moeten verhalen worden verteld. Misschien is dat wel de bestemming. Dank dat je me wilde ophalen, Henk!

  Beantwoorden
 4. Lieve Henk. Ik liet me leiden door een oude wens toen ik koos voor de Storytelling academy, de eerste aflevering, en door Rens, mijn zoon, die alle vertrouwen in jou had: ‘Van Henk kun je veel leren!’ En zo was en is dat. Met jouw voorbeeld en steun in de rug vond ik mijn verhalen stem terug en de taal van het hart. De taal die raakt en verbindt. Een schat die ik blijf poetsen, boenen, schuren en waar jouw brede lach zo af en toe doorheen schijnt. Dank lieve en waardevolle leermeester. En wat
  ben ik nieuwsgierig naar de nieuwe vorm die je gaat vinden voor al het moois dat jij verhalend te bieden hebt. Het ga je goed. Ria

  Beantwoorden
 5. Dienstmededeling
  De cursus ‘Storytelling met Henk’ is – driewerf helaas – uitverteld

  Henk,
  M’n tekstje begint niet zomaar met een kleine verwijzing naar Herman Finkers. Het was dergelijke humor die ons al meteen dicht bij elkaar bracht, toen we elkaar leerden kennen. Samen met absurde, Vlaamse humor, zoals pakweg dit bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=h3VS1tehm9A
  Humor is het wijze broertje van ernst. Net zoals verhalen het wijze zusje zijn van ‘wat gezegd moet worden’. Want een verhaal verdiept zich in meerdere lagen. Het toont net zo goed een hele cultuur als de persoonlijke struggle van wie het vertelt.
  Henk, jij bent voor mij een grote ‘verwijzer’.
  Je maakte me wijzer met je kennis en ervaring. Je verwees naar een wereld waarin luisteren net zo belangrijk is als vertellen, een universum waarin veel meer mogelijk is met verhalen dan ik durfde te dromen. Zo liet je me een kwantumsprong maken dankzij je Springmuis. En op een voor mij hachelijk moment maakte je me duidelijk dat ik niet mocht twijfelen aan mezelf. Blij dat ik toen zo’n schop onder m’n twijfelende kont kreeg.
  Je bent ook ‘vrieje wijs’, de woorden die ze hier in Gent gebruiken om ‘ne zoalige mensj’ te omschrijven.

  Ondanks de dienstmededeling weet ik zeker, Henk: jij bent nog lang niet uitverteld. Net zoals wij niet over jou uitverteld raken.
  Bedankt, man.

  Van harte,
  Lou

  Beantwoorden
 6. “If it is to be, it is up to me.”

  Lieve Henk, zonder jou was ik niet degene die ik nu ben. Ik wens je ongelooflijk mooie nieuwe avonturen toe. Op naar jouw nieuwste hoofdstuk!

  Dank voor alles,

  Yvette

  Beantwoorden
 7. Lieve Henk, zonder dat bij de start te weten zat ik als student in de laatste leergang die jij afgelopen periode hebt begeleid. Het was zo fijn en een verrijking om te worden meegenomen in jouw kleurrijke verhalen, om je openheid, enthousiasme en vaderlijke aandacht te mogen ervaren, om van jouw wijsheid en eigenheid te mogen leren. Als een deur dicht gaat, gaat er ook weer een deur open. Dat leidt zeker weer tot mooie nieuwe ontmoetingen en ervaringen.
  Judith

  Beantwoorden
 8. Lieve grijze wolf,

  Bedankt voor alles wat je me hebt geleerd, hebt voorgeleefd.
  Zoveel triggers toen ik aan de leergang begon, maar bij jou kon ik eenvoudigweg niet ‘op scherp’ blijven. Je hebt iets ontwapenends, met de wijsheid van jouw jaren en tegelijk de onbevangenheid van een kind. Denk ik aan jou, dan zie ik de twinkeling in je grote blauwe ogen – de twinkeling van een lichtje of het blinken van een traan. Geen emotie schuwde je, niets hoefde weggestopt te worden. Je gulle lach. Je felle stelligheid. Hoe je het leven en iedereen daarin omarmt. Het zijn stuk voor stuk herinneringen die ik koester.

  Ik wens je alle vreugde en geluk met het vinden van je volgende vorm. Dat er nog vele mensen zo gelukkig en bevoorrecht mogen zijn als ik ben, om jou op hun levenspad te treffen.
  Dank je wel.

  Heel veel liefs,

  Sharon

  Beantwoorden
 9. Ik wens dat meer mensen kijken zoals jij dat doet en dat als geen ander kan. Écht kijken en zien. Je (door)zag mij, en alle anderen. Dankzij jouw menselijke blik en wijsheid heb ik mezelf beter leren kennen en (her)waarderen. Ik koester de dagen in het Bennekomse bos. Hoe het komt, komt het, ik geloof dat het de bedoeling was dat wij/ ik jou daar ontmoetten tijdens het slot van jouw dagen als docent Storytelling. In al je glorie, als vader én moeder 😉
  Ik wens je een mooi nieuw avontuur toe met alles wat dat met zich meebrengt. Dankjewel Henk.

  Beantwoorden
 10. Lieve Henk,
  Onze eerste ontmoeting was niet tijdens die ICM bijeenkomst waar jij over Springmuis vertelde… nee, wij ontmoetten elkaar al zo’n 6 jaar daarvoor zonder dat we het wisten…
  Ik liep als student de Universiteitsbieb op de Uithof binnen en werd door enkele kunststudenten uitgenodigd om deel te nemen aan een familieportret. Dit portret zou ontstaan door met verschillende, voor elkaar onbekende, mensen een familie uit te beelden onder het mom van: ‘wat maakt een familie’. Toen ik zo’n drie jaar geleden de destijds gemaakte foto opnieuw bekeek, ontdekte ik met terugwerkende kracht dat jij op dat gekke nep-familieportret geportretteerd stond als mijn vader. Je had al die tijd al naast me gestaan. Toeval bestaat niet…
  Het moest dan ook zo zijn dat jij jaren later mijn ‘storytelling vader’ werd. Een mentor en inspiratiebron die ervoor zorgde dat mijn hart sneller ging kloppen voor verhalen én mij motiveerde om de verhaalkracht in mensen naar boven te halen.
  Dank ‘paps’ 😉
  Liefs Flor

  Beantwoorden
 11. Lieve Henk,

  Telkens weer zei je: ‘Ga maar vliegen!’ tegen me. Als jij ‘t zei, dan geloofde ik het.
  Dankjewel Henk voor alles en dat alles is heel veel. Voor mij ben je een mentor, een wijze man en een onbevangen kind ineen. Aanstekelijk enthousiast, zo kundig en messcherp.
  Geniet van deze nieuwe fase en hopelijk tot gauw.

  Liefs,
  Saakje

  Beantwoorden
 12. Ha Henk,

  Jij dobberend in een roze opgeblazen naar plastic riekende flamingo….op Ibiza, zo heb ik een van de vele plaatjes van jou in mijn beeldenbibliotheek zitten.
  De tussenderegelsdoorgesprekken en vooral blikken die we met elkaar uitwisselden zowel bij de opleiding als op Ibiza. Gedachten die ons af deden dwalen van de hoofdwegen en juist die andere banen en omgevingen zichtbaar maakten. Ik herinner mij onze groep die op Ibiza terugspeeltheater deed en we zo heerlijk konden lachen, gieren, brullen. Je gaat naar een volgend verhaal en ongetwijfeld springen er muizen, dansen er muizen, muizenissen ze er op los, jij kijkt wat er tussen de regels is.
  Geniet met meer dan mate!
  Ilonka

  Beantwoorden
 13. Was ik een leergang later ingestapt dan was het alleen maar van horen zeggen geweest. Zo van: “Henk zou hebben gezegd: Kieken wat ut wordt.” Maar ik kan mijn leergang niet voorstellen zonder dat je erbij zou zijn geweest. Dus dan denk ik maar dat het zo moest zijn. Je hebt het vak van verhalenverteller zo bijzonder mooi laten zien. Daarin ben je echt een rolmodel voor mij geworden. Daarna gaf je ons belangeloos het podium en moedigde je ons als een trotse ouder aan de zijlijn aan. Je hebt de bijzondere gave om mensen te zien, echt te zien. Zo heb ik dat zelf in ieder geval ervaren en je vaderlijke woorden hebben me daar heel erg bij geholpen. Ik ben je daar ontzettend dankbaar voor. Nu ga je weer op een andere manier “kieken wat ut wordt.” Afscheid nemen is ook een kunst en ook die versta je goed. Daarin kan ik nog veel van je leren. Het ga je goed.

  Beantwoorden
 14. Lieve Henk,

  Jij hebt mij op meerdere momenten de weg gewezen tijdens de cursus. Zo heb je mij geleerd wat je kunt doen als je als Storyteller je verhaal kwijt ben; En dat ‘luisteren’ naar het verhaal net zo belangrijk is als het vertellen van het verhaal. Dank voor je wijze lessen en je begeleiding tijdens mijn leerproces.
  Af en toe kijk ik nog wel eens met veel plezier de Ted Talk terug, die jij ooit hebt gedeeld van Keith Johnstone “Don’t do your best”.

  Het ga je goed Henk en ik wens je heel veel plezier in alles wat je nog wilt doen. Wellicht zien we elkaar nog eens in het theater in Rotterdam..maar dan moet ik niet meegenomen worden na een toevallige ontmoeting met een reiziger?

  Rick Kasmo

  Beantwoorden
 15. Lieve mensen
  Ik ben overdonderd en sprakeloos over zoveel eerbetoon. Heel erg bedankt.
  Het doet me meer dan ik wil toegeven.
  Het ga jullie goed.
  Tot ziens.
  Henk

  Beantwoorden
 16. Beste Henk,
  Wij hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een leergang intern adviseur die ik voor mijn werk verplicht moest volgen, een dip in mijn werk. Tijdens de eerste avond van die training verzorgde jij een onderdeel improvisatie. En marge van dat onderdeel vertelde je ook over jouw passie bij de Storytelling Academy en daarmee had je mij. Het avontuur lokte weer en leidde uiteindelijk tot ook mijn deelname aan de opleiding. Je hebt daarbij voor mij meerdere rollen vervuld, waaronder die van broeder Wasbeer en Wolf.
  Ik werd ook deelgenoot aan jouw eigen reis naar de “heilige bergen”. Je hebt me gestimuleerd om de verhalen in mezelf te verzamelen en te gebruiken. Af en toe heb je me ook weer met de voeten op de grond neergezet. Dank daarvoor.
  Als een adelaar sluit je nu een hoofdstuk, met alle daarmee verworven wijsheden, waarvan je er vele tijdens de leergang hebt gedeeld. en nu ga je wederom op reis: een nieuw avontuur lokt; het geluid van de rivier is nog steeds niet verstomd en de heilige bergen kennen blijkbaar meerdere toppen, die bereikt kunnen worden.
  Iemand heeft ooit gezegd: je bent pas oud als je toekomst achter je ligt in plaats van voor je. Als ik jouw plannen en ideeën lees, dan heb ik daarbij de indruk dat jij nog heel veel toekomst voor je hebt en open bent voor de avonturen die op je pad komen.
  Beste Henk! Het ga je goed. Ik wens je heel veel succes bij alle nieuwe avonturen op je levensweg en dat jouw wijsheid anderen stimuleert hun hart te volgen: Follow your Bliss. Daardoor word je zelf gelukkig en anderen met jou. En wie weet kruisen onze paden elkaar nog eens.

  Leo Schouten

  Beantwoorden
 17. Vele verhalen later:
  Op een dag bij station Ede Wageningen….”Klinkenberg, daar ben je weer” Een vertrouwde stem na ongeveer 38 jaar. Ik werd weer het meisje van 20 en jij werd weer mijn docent. Ik voelde gelijk…ik kom een beetje thuis.
  Herinneringen ophalen in de auto. ‘Waarom kijk jij mij niet aan, jij dichtgevroren vijver. Moet ik wachten tot het dooit of een wak in je slaaaaaaaan’ zongen wij uit volle borst. De tekst kwam moeiteloos uit verborgen hoekjes en gaatjes. Maar je zei wel dat het toch beter was om het niet meer terug te luisteren. De herinneringsversie was beter.
  Je was destijds een van mijn docenten op de Jelburg, vervolgens liep ik stage bij je. En nu jaren later een ontmoeting bij de Storytelling Academie. Is dat een soort rood draadje? Wat een mooi weerzien, een nieuwe leerzame ontmoeting.
  Dank voor je inspiratie, dank voor de leerlessen, dank voor alle humor en plezier, ik hoop je weer zomaar ergens te ontmoeten

  Saskia

  Beantwoorden
 18. Lieve vriend, dank voor jouw inspiratie tijdens mijn opleiding als chief storyteller. Ik had hier graag een Jiddisch lied willen achterlaten voor jou wat ik samen met Maud had gezongen over dat ik zelfs mijn laarzen zou verkopen om jouw blootvoets te kunnen volgen. Maar dat lukt niet via dit medium en dat houd je dan nog tegoed als we elkaar weer live treffen.
  Hou van je familie , zorg voor degenen om je heen, geef nooit op en maak altijd tijd om plezier te hebben – dit zijn de gouden regels van wolven. En zo heb ik je ook mogen meemaken als alfawolf binnen de academy. Ik voelde me gezien en verzorgd door jou en geleid in het authentieke verhaal kunnen vertellen, Ik ben heel benieuwd waar jouw wolveninstinct zich op gaat richten en volg je al of niet met laarzen aan graag op jouw weg.
  Wim

  Beantwoorden
 19. Lieve Henk,

  Je slaat een nieuw pad in… dat is spannend en mooi tegelijk. Ik wens je alle goeds en vertrouw volkomen op een goed einde in jouw verhaal!
  Dank voor je warmte en je oproep tot liefdevolle verhalen.

  Kim

  Beantwoorden
 20. Lieve Henk,

  Als jij luisterde, voelde ik me gehoord.
  Als jij keek. Voelde ik me gezien.
  Jouw luisteren was een bedding om te durven vertellen.
  Om op te staan en me te laten horen. Om mezelf te laten zien.

  Ik heb genoten van de leergang op Hermonde. Van de kleine gesprekjes in de tuin.
  Van de interactie tussen jou en Mieke, die soms hilarisch was.
  Van de momenten waarop je nog even tijd vroeg. Om in woorden te vatten wat er zich in jou afspeelde. Om dit vervolgens zo mooi uit te drukken en terug te geven aan de verteller.

  Je was totaal aanwezig en beschikbaar. Nieuwsgierig naar dat wat er aan het ontstaan was.
  Met heel veel levenswijsheid en de energie en verwondering van iemand die net komt kijken.
  Wat een fijne combinatie!

  Ik wens je heel veel geluk, liefde en nog veel mooie verhalen. En ben benieuwd wat je gaat maken.
  En wat mooi dat je als gecommitteerde aanblijft. Een kadootje voor de afstudeerders die nog komen.

  Bedankt voor alles en tot ziens!

  Lieve groeten Cindy Groen

  Beantwoorden
 21. Lieve Henk,

  Welke woorden zeg je tegen of over de man die als geen ander de kunst van het magische woordgebruik beheerst? Je maakt het ons niet gemakkelijk! tHenks Henk alleen wordt dan wat mager.

  Mijn ontmoeting met jou in Nijenrode, lang, lang geleden, was zo’n moment waarover ik later leerde dat dit een oproep wordt genoemd in storytelling. De springmuis sloeg bij mij in, wat ik wilde doen in mijn leven kreeg een nieuwe wending en betekenis en uiteindelijk ook wie ik daardoor ben geworden. Bijzondere herinneringen: Jij vertelde in een volle zaal in het concertgebouw je verhaal aan onze klanten en het was springmuisstil. Jij vertelde op een feestelijke lunch waarbij mijn collega’s als boom waren verkleed, meeslepend over de gouden eieren en sommige bomen huilden. Jij als leermeester in de Academy, inspirerend, ontroerend, soms streng maar rechtvaardig en met wijsheid en humor. En dan nog het filmpje dat ik onlangs met je mocht opnemen waarin je weer zo’n treffend mooi kort verhaaltje vertelde over het goddelijke in de mens, je deelt veel.

  Lieve Henk, voor mij ben jij, de man van verhalen en mythen, zelf al bij leven een mythe geworden. En zoals Joseph Campbell zegt: mythen komen van waar het hart zetelt en waar de ervaring is. Mythen verwijzen niet naar feiten; mythen verwijzen voorbij de feiten naar iets dat de feiten bezielt. Dank voor al je bezielende verwijzingen! En dan nu toch: tHenks Henk!

  Liefs Els

  Beantwoorden
 22. Lieve Henk,
  “de zin van het leven is aanraken en weggeven”
  Eén van jouw vele citaten die ik heb opgeschreven tijdens de allereerste leergang. Wat heb je veel aangeraakt en weggegeven. Dankjewel dat ik mocht ontvangen. Lieve groet en het ga je goed!
  Joyce

  Beantwoorden
 23. Jeetje Henk.
  Zoals jij, is er maar een. Dat durf ik wel met enige zekerheid te zeggen. Groots en luid in je aanwezigheid, maar je geeft ook zonder problemen de ruimte, het podium of het beslissende duwtje in de goede richting naar moed en vertrouwen voor een ander.
  Als ik het verhaal van Mieke zo lees, dan denk ik dat we je allemaal nog wel een laatste keer in actie hadden willen zien. Gelukkig blijf je als bijzonder examinator (en supporter) betrokken bij de Academy. Wellicht en hopelijk kruisen onze paden daar nog eens. Ik vond het een waar voorrecht om je het afgelopen jaar als fotograaf te mogen observeren en later als leerling les van je te krijgen. Ik heb veel van je geleerd en draag je een warm hart toe. Ik wens je alle goeds toe met alle plannen die je hebt.
  Hartelijke groet, Floor

  Beantwoorden
 24. Lieve, lieve Henk,

  Ik herinner me jouw woorden en liefdevolle bezwering bij de afronding van de opleiding Chief Storytelling nog regelmatig. En soms – nee eigenlijk best vaak – herhaal ik ze hardop tegen kompanen en klanten. “Als Chief weet je wat verhalen teweeg brengen bij en tussen mensen. Vanaf vandaag draag je de verantwoordelijkheid om de integriteit van het werken met verhalen met hart, ziel én verstand te bewaken.” Of iets wat daar heel erg op lijkt, want de exacte woorden heb ik destijds niet opgeschreven. Maar dit is de notie die ik in mijn rugzak van opdracht naar opdracht en van gesprek naar gesprek met me meedraag. Ik ben in de gelukkige positie om al jaren voor een flink aantal publieke organisaties te mogen werken aan hun kleine en grote verhalen en mee te mogen denken over de narratieven die ze willen (voor)leven of veranderen. Juist daar -en juist nu- is het vaak zoeken, vaak worstelen, maar ook vaak genoeg slagen in het brengen van verbinding en inspiratie. Op de momenten dat het lastig is, betrap ik mezelf regelmatig op de vraag ‘Wat zou Henk hierover zeggen?’. En als het goed gaat: ‘Hoe trots zou Henk zijn als hij dit wist?”.

  Dank je voor al je wijsheid en warmte.
  Liefs, Hélène

  Beantwoorden
 25. Mijn beste grote vriend en leermeester,
  nu Dimitri gesproken heeft kan ik natuurlijk niet achterblijven. Onze wegen hebben elkaar gekruist en zijn vanaf dat moment heel bijzonder verbonden gebleven. De eer kon niet groter zijn voor me toen je me vroeg in jouw voetsporen te treden. Nu is de tijd om mijn voetsporen te maken in de academy en de jouwe te eren door dat op mijn allerbest en aller eigenst te doen. Ik wil het wel uitroepen en rondbazuinen! Mijn vreugde dat ik dit mag doen samen met Antoinette, maar meer nog om te laten weten op wiens schouders wij staan en op wiens schouders jij weer staat. Voor immer zullen we ‘kiek’n wat ‘t wordt’. We zullen ons oprichten en weten dat als je iets te vertellen hebt dat je maar beter een goed verhaal kunt hebben. Spelen is voor altijd een uiterst serieuze zaak en plezier ons target. Onvermoede verhalen verlichten onze wegen en doen onze vleugels ontvouwen opdat wij vliegen zoals Springmuis zich op een dag een adelaar wist en hoogte koos om scherp te kunnen zien. We houden ons vast aan de wind en herinneren ons wie onze wasbeer was. Graag kom ik aan in je huis in Stroe om me af en toe te laven aan onze vriendschap en wijze warmte te delen. Dank GVR!

  Marius.

  Beantwoorden
 26. Dankjewel Henk voor je warmte, steun en inspiratie.
  Je weet een ruimte en podium te creëren waar dingen mogen zijn en mogen ontstaan.
  Ik gun iedereen zo’n ruimte met een man erbij zoals jij.
  Fijn dat ik in die ruimte kon verkeren.
  Het ga je goed.
  liefs, Anne Mara

  Beantwoorden
 27. Lieve Henk,

  The best way
  to take care of the future
  is to take care
  of te present moment
  (Thich Nath Hanh)

  Je verhalen, je woorden en de stiltes tussen die woorden, hebben me bewogen.
  Dank je wel!
  Het ga je goed.
  Liefs, Hilga

  Beantwoorden
 28. Henk, ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik, je voor het eerst zowel het verhaal van Springmuis als het verhaal van de dame die je moeder in het ziekenhuis verzorgde zag voordragen. Ik hing aan je lippen en was echt onder de indruk van je vertelkunst. Ik kreeg plotseling een beeld van mijn ideale mentor en wat ik tenminste ooit zou willen kunnen doen.

  tHenks, Henk.

  Groet,

  Ramiro

  Beantwoorden
 29. Lieve Henk,
  Het leven is een grote reis. Als een ware mentor hielp je ons – wees je de weg – stopte je allerlei tools in onze rugzak – bemoedigde je – gaf je een blik van verstandhouding – spiegelde je – gaf je woorden aan wat nog geen woorden had – en vooral inspireerde je met jouw prachtige verhalen.
  Ik vond het een groot voorrecht dat jij mijn docent en mentor was!
  Veel DANK.

  Simone

  Beantwoorden
 30. Lieve mensen
  Grote vreugde en dankbaarheid maakt zich van mij meester.
  Wat jullie ook doen of waar je maar bent,
  ik gun ieder zo’n afscheid.
  Sjongejonge. Potverdorienogeensantoezeg.

  Beantwoorden
 31. Lieve Henk,

  Jij leerde mij dat het de verantwoordelijkheid is van iedere storyteller om verhalen in te zetten voor het goede en door jou geloof ik met heel mijn hart dat een muis een adelaar kan worden.

  Met veel plezier denk ik terug aan de heerlijke dagen bij Hermonde, waar jij bijdroeg aan de magie van de dag door je aanstekelijke energie en de chemie tussen jou en Mieke.
  Ik herinner me jouw blijdschap van het ontdekken van (nog) een hazelnootbonbon in zo’n groen celofaan papiertje bij de koffiemachine in Hermonde. Ik zie een glansrijke carrière als full time levensgenieter voor jou.

  Bedankt Henk,

  Beantwoorden
 32. Hoi Henk,
  Elke keer stond jij te wachten bij het treinstation en zorgde je voor de inleiding voor weer een nieuwe dag Storytelling met prachtige verhalen! Dank daarvoor. Lief en leed deelde je en dat bracht ook openheid bij mij als cursist. geniet van je tijd en creëer iets moois: ik en benieuwd. Liefs, Astrid

  Beantwoorden
 33. Lieve Henk

  Genoten heb ik van jouw aanwezigheid en leermeesterschap in de leergang chief storytelling. Van je tukkers accent, je theater en je persoonlijke verhalen, je priemende blik maar ook je zachtheid en dat fijne vertrouwde Tukkers accent. Soms nam je veel ruimte in of draafde je door, maar dan was daar Mieke om je even bij te sturen op milde wijze ?Samen een onverslaanbaar duo, ying en yang in complete aanvulling op elkaar. Ik hoop dat onze wegen elkaar nog eens kruisen, en wens je heel veel geluk en plezier in deze nieuwe stap in jouw heldenreis toe.

  Tot slot een mooie passage uit een ander werk van Elif Shafak ( jij haalt deze schrijver ten slotte aan bovenin deze muurkrant ) uit Liefdevkent veertig regels, ik haal de regel aan ‘ Let life live throughout you’ in het Nederlands vertaald als..
  ‘ Probeer geen weerstand te bieden aan de veranderingen die op je pad komen, in plaats daarvan laat het leven door je heen gaan en wees niet bezorgd als je leven ondersteboven wordt gezet want hoe kan je weten dat de zijde die je niet kent beter is dan wat nog moet komen….‘
  Het ga je goed!

  Beantwoorden
 34. Lieve Henk,

  Denkend aan wat ik aan je zou schrijven, kwam Paulus mij te hulp. Of Paultje, de Verschrikkelijk Verlegen Vogelverschrikker. Het was een boek waar jij tijdens één van onze gesprekken, in Stroe, zo enthousiast en vertederd over vertelde, dat ik op zoek ging naar een exemplaar van dit oude kinderboek.
  Paultje is een vogelverschrikker die te verlegen is om verlegen te durven zijn. Van boer Peter moet hij van alles zijn wat hij niet is. En het maakt hem doodongelukkig. Totdat hij op een dag een gesprek met de raaf heeft. Net als Paultje begint te roepen wat hij heeft geleerd, dat hij heus niet verlegen is en dat hij heus de vogels wel weg durft te jagen, komt de raaf op zijn arm zitten en zegt: “Weet je wat jij niet durft, Paultje? Jij durft niet verlegen te zijn! Maar weet je, de verlegenen hebben de halve wereld.”
  Het is de spijker op zn kop. Scherp en liefdevol tegelijkertijd. Paultje groeit en straalt, hij durft te zijn wie hij is. Hij verlaat boer Peter en vindt zijn plek als vriendelijke mensenverschrikker in het bos van de vogels.
  Je hebt ons het verhaal van Springmuis gegeven, maar voor mij ben jij de raaf uit dit verhaal.
  Op een paar cruciale momenten sloeg jij bij mij de spijker op z’n kop. Scherp en zo liefdevol tegelijk. Waardoor ik naar mijn hart durfde te luisteren in plaats van naar mijn hoofd.
  Dus, Lieve Henk, of het nou in Stroe, Baarn, in het bos of op de hei is, laten we blijven wandelen als Henk en Antoinette, met de raaf op een van onze armen!

  Dikke zoen, Antoinette

  Beantwoorden
 35. Lieve Henk, je hebt mij laten lachen, dansen, zingen, huilen, diep in mezelf laten kijken en aangemoedigd om verhalen op te halen, ook die moeilijk zijn en ze te vertellen. ‘Wat gebeurt daar precies’? Do something that matters, en laat jezelf zien, laat die emotie zien’ zeg je keer op keer weer.
  Ik ben dankbaar voor je wijsheid, aanstekelijke enthousiasme en lach en je scherpe en liefdevolle prikkelingen om altijd te blijven luisteren en kijken. Voor de spotlight die jij blijft schijnen voor mij op de essentie van emoties in verhalen en met je super mooie en eerlijke feedback ‘alle weetjes..ze irriteren me lichtelijk’ 🙂 Dank je lieve Henk en ik zie nu al uit naar onze volgende ontmoeting. Ik wens je heel veel mooie dingen toe in de nieuwe avonturen!

  Beantwoorden
 36. Lieve Henk, een Pantoum voor jou

  Missen

  Ik ga je missen
  Ik zie mezelf lesgeven
  Zonder jou
  Ik moet wennen
  Ik zie mezelf lesgeven
  Er is een leegte
  Ik moet wennen
  Het is onwerkelijk en vreemd
  Er is een leegte
  Dat is raar
  Onwerkelijk en vreemd
  Dat je er niet meer bij bent
  Raar
  Onwerkelijk
  Dat je er niet meer bij bent
  Na al die jaren
  Onwerkelijk
  Zonder jou
  Na al die jaren
  Ik ga je missen

  Mieke

  Beantwoorden
 37. Terwijl de adrenaline door mijn lijf heen hierde, fluisterde Henk in mijn oren: “als ik een coach nodig zou hebben dan zou ik bij jou aankloppen.” Minuten na dat ik mijn kwetsbaarste verhaal vertelde tijdens mijn eindpresentatie, mijn oerscène en, de reden waarom ik, in een business setting, met de kwetsbare verhalen van anderen werk. Henk die ik bewonder, lief heb en zoveel van geleerd heb, gaf mij het grootste compliment. En, de moed om steeds op een podium te staan en steeds weer dat verhaal te vertellen en anderen te laten voelen dat het oké is om hun verhaal te vertellen. Later als ik groot ben wil ik net zo worden als Henk.

  Dank je wel lieve Henk

  Beantwoorden
 38. Lieve Henk,
  Als ik aan jou denk, krijg ik direct een glimlach op mijn gezicht. Wat een feest was het om naar jou te luisteren. Jouw verwondering voor alles wat is, is prachtig. Jij hebt mijn vuurtje voor mooie verhalen verder aangewakkerd. En me laten geloven dat ik ze ook zelf kan vertellen!
  Ik wens je ontzettend veel plezier met het vervolg van je avontuur. Vertel ons erover!
  Lfs Suzanne (Verhees)

  Beantwoorden
 39. Lieve Henk,
  Het is erg moeilijk voor te stellen: de storytelling academie zonder jouw zachte kracht, je grote glimlach en natuurlijk je verhalen. Bijzonder hoe jij altijd vol trots geniet van de eindpresentaties van de chief storytellers. Elke keer weer opnieuw verrast hoe rijk en afwisselend hun presentaties zijn. Je ziet met verwondering en bewondering hoe ze boven zichzelf uitstijgen.
  Je bent de meester die ook altijd leerling kan zijn. Gelukkig zit je straks in een andere rol nog steeds te genieten. En wij ook.
  Sigrid

  Beantwoorden
 40. Beste Henk,

  Wat ben ik blij dat ik een stukje met je heb mogen meelopen en in jouw wereld heb mogen kijken tijdens de Chief Storytelling. Dit heeft bij mij zo ontzettend veel in beweging gezet en nog…… Als een zorgzame vader waakte je over iedereen. De kunst die jij verstaat om op altijd vriendelijke toon en met fantastische mimiek in dialoog te gaan. Jezelf te laten aanraken door de prachtige verhalen van je mede storytellers en daarbij zichtbaar oprecht ontroerd te zijn. Wat een inspiratie om zo je kennis door te geven en het leven in de ogen te kijken. En dan lees ik onlangs dat je gestopt bent bij de Academy. Ha ha…. gestopt Henk, met de Academy als instituut oke, maar niet met het doorgeven van kennis over verhalen. Dat kan niet, want dan zou jouw leven stoppen en daar is het nog lang geen tijd voor. Ik zal jou en springmuis nooit vergeten en ik wens dat onze paden elkaar in de toekomst nog ergens mogen kruisen. Het ga je goed Henk!

  Beantwoorden
 41. Henk!
  Als ik aan jou denk gaan mijn mondhoeken wat opzij en omhoog.
  Met jouw humor en je passie komt wat je zegt binnen in mijn hoofd en mijn hart.
  Jij was degene die tegen me zei: “Het moet echt rauwer.”
  Rauw is eerlijk. Rauw is mooi. Rauw is diep. Ook al schrik je je soms rot.
  Hug en benieuwd waar jij, held, naar toe gaat reizen!
  Talitha

  Beantwoorden
 42. Lieve Henk,

  Dank je wel en een diepe buiging voor je.
  ‘Gewoon’ voor wie je bent en wat je betekende en betekent voor mij.
  Cindy Groen verwoordt het precies zoals het ook voor mij was.

  Dit is een bijzondere gave en kracht. Een zachte kracht. Die je ook durft te gebruiken en durft te laten zien waar ‘echte mannelijkheid’ van ons verwacht wordt. De ware held in dit verhaal.

  Ik voelde me gezien door je oprechte aandacht, door je schaterlach om het verhaal over de twee ijsjes en door de mooie gesprekken die we hadden op Ibiza en bij jou thuis. Dit maakt ook dat je een vader voor mij bent. Een vader die ik heb gemist als het hierom gaat. En toch voelt het niet als een afhankelijkheidsrelatie. Het voelt voor mij als een relatie gebaseerd op gelijkwaardigheid.

  Deze ervaringen neem ik met mij mee en helpen mij om meer mijn zachte kracht te gebruiken en te laten zien. Dank lieve mentor op mijn reis.

  Ik wens je een hele mooie voortzetting van je reis toe.

  Sander

  Beantwoorden
 43. Lieve Henk,

  Wat een verrassing en wat een schrik. Henk weg! Voor mij ben je onlosmakelijk met storytelling en de tijd dat je onze groep begeleidde en ons wijze woorden toesprak, verbonden; met humor en deemoed, maar het bleven wijze woorden.

  Ik hoop je nog tegen te komen in de toekomst. Het ga je goed.

  Sandra

  Beantwoorden
 44. Lieve Henk,
  Wat heb ik veel van jou geleerd. Zodra jij een verhaal vertelt, valt er een zachtmoedige stilte en hangt iedereen aan je lippen.
  Springmuis staat in mijn geheugen gegrift. Jij zult in mijn leven ook een mentor zijn waar ik met veel dankbaarheid aan terug zal denken.
  Ik ben benieuwd naar de nieuwe weg die je gaat inslaan. Die zal ongetwijfeld weer heel veel verhalen gaan opleveren.
  Bedankt Henk, voor wie je bent.
  Liefs Anyta

  Beantwoorden

Plaats een reactie