Waar is de draak?

De waarheid komt uit een kinderboek

door Johan-Lou Verwimp

Waar is de draak?

Die titel springt eruit, wanneer ik in de boekhandel tussen de kinder- en jeugdboeken sta. Een plek waar ik wel meer vertoef, want er is zoveel moois in die hoek van de winkel te vinden.

Natuurlijk dat die titel me meteen aanspreekt. Het is de vraag die ik vaak stel wanneer mensen een verhaal vertellen dat uiteindelijk iets essentieels mist, een draak. En dan bedoel ik: datgene in het verhaal waarmee de hoofdpersoon aan de slag moet. Zeg maar, de grootste uitdaging, die het verhaal zin en betekenis geeft.

We trekken eropuit

Drie geharnaste ridders gaan met een kaars in de aanslag op zoek naar hun draak. Terwijl op de achtergrond de contouren van een draak zich aftekenen tegen de sterrenhemel.

Ik ben verkocht. En dit is nog maar de kaft. Het verhaal moet nog beginnen: de koning heeft een draak gezien, niet ver hiervandaan. En nu stuurt hij ridders op pad om dat beest te verslaan.

Waar zit de echte draak?

Ik zie meteen een bedrijfsleider die zijn communicatiemensen duidelijk maakt: “We hebben een goed verhaal nodig, jongens. Ga ernaar op zoek.”  Dus gaan die kerels op pad. Ze hebben al geleerd dat elk goed verhaal een draak heeft. Dus weten ze wat ze moeten zoeken. Maar niet alles wat op een draak lijkt, blijkt ook een draak te zijn. En net als de ridders in het kinderverhaal zien bedrijfsmensen vaak niet waar hun ware draak zit. Of zitten ze er gewoon bovenop.

Een verhaal dat je verhaalkundiger maakt

‘Waar is de draak?’ staat bij mij thuis op de kinderboekenplank. Maar het gaat ook mee in de materiaalkoffer waarmee ik mensen verhaalkundiger maak. Want dit kinderverhaal vertelt iets dat essentieel is in ons vak en doet dat op een ontwapenend leuke manier.

Waar is de draak? – Leo Timmers – uitgegeven bij Querido

Johan-Lou Verwimp vertelt in België al jaren verhalen voor de meest uiteenlopende merken en bedrijven. Samen met Lisa Coppin maakt hij mensen, teams en organisaties verhaalkundiger. Omdat de kracht van verhalen doet groeien, doen ze dat onder de naam ‘Verhalen doen groeien’ – verhalendoengroeien.be – johanlou@pandora.be

Plaats een reactie