Cursus Storywriting

Verhalend schrijven voor interne en externe communicatie

branding, marketing, sales

“Deze cursus wordt geleid door vakvrouwen”. (cursiste Charlotte Meijer)

Superinspirerende cursus niet alleen voor je werk, maar voor je hele leven”. (cursiste Florieke Koers)
X
“Van de Oproep tot Avontuur, via een Ontmoeting met de Mentor, dwars door naar een Nieuwe Wereld. Gedurende drie dagen ging ik bij de Storytelling Academy op reis met de held en schreef velletjes vol verhalen. Deze interactieve workshop is echt de moeite waard. Hier leer je verhalend schrijven voor de zakelijke markt, met een twist.” (cursiste Floor van der Sluijs)

DE CURSUS


In deze driedaagse inspirerende en interactieve cursus gaan we op reis langs de basisprincipes van verhaalontwikkeling. Immers zonder heldere opbouw, zonder karakterisering, zonder conflict… geen goed verhaal.

Communicatie
Een goed verhaal vormt de basis van effectieve menselijke communicatie, beïnvloeding, overtuiging en leiderschap. Of het nu om een simpel gesprek gaat, een serie blogs, interne communicatie, een grootschalige marketingcampagne of om het maken van een bedrijfsfilm.

Inspireren in plaats van informeren
De kern is: als je iets wilt vertellen moet je een goed verhaal hebben en dat werkt beter dan een opsomming van feiten, holle frasen of populaire slogans. Maar wat zijn nu de kenmerken van een goed verhaal? Hoe schrijf of hoe componeer je een goed verhaal? Hoe kun je inspireren in plaats van alleen maar informeren?

Wat zijn de grote valkuilen? Welke vragen moet je jezelf stellen?

Opbouw 
A. Wat maakt een verhaal een verhaal?
Op reis langs 12 storybeats (Storytelling in 12 stappen), waarmee je onvergetelijke karakters en sterke plots creëert. Aan de orde komen principes als: Premisse, Logline, Protagonist en Antagonist; Begin, Midden, Einde, Omslagpunt, Hoger Doel.

De 12 stappen worden geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk en diverse filmfragmenten. Tegelijk vormen de 12 stappen oefenmateriaal: je ontwikkelt je karakters en je plotstructuur.

B. Drama aanbrengen door middel van crisis en climax, suspense. Wat staat er op het spel? Welke waarde(n) wil je communiceren? Van waar naar waar beweegt het verhaal? Kunnen we ons inleven in de protagonist? Wie is de held in dit verhaal? En wie is de helper?
Voorbeelden en oefeningen.
Basisprincipes van scenarioschrijven: Scènes en dialoog. Spelen met perspectief en karaktersering.

C. Verhaalanalyse en vertelinstrumenten. De kracht van metaforen. Beelden en betekenis creëren, naar een punt toewerken.

Behalve fundamentele inzichten bieden we praktische tips en trucs, waarmee je in de toekomst aan de slag kunt bij het schrijven van corporate stories, blogs, PR plannen, concepten en voorstellen, scripts en verhalen.

We focussen op het ontwikkelen van een vertellers-instinct en oefenen met scenes en het redigeren van elkaars werk, maar er is vooral ook aandacht en tijd voor het creatieve proces!

DOCENTEN

Mieke Bouma en Marciel Witteman hebben als scenarioschrijvers, schrijfdocenten en storycoaches jarenlang vele film- en televisieprojecten met diverse groepen schrijvers ontwikkeld. Ze hebben ieder hun eigen expertise, maar ook lang samengewerkt in de TV wereld. Zij delen, naast de liefde voor schrijven, de passie voor het begeleiden, inspireren en coachen van mensen in hun creatieve proces.

Praktische gegevens training

 

14, 21 en 28 september 2021

8, 15 en 22 maart 2022

Plaats: Ambassade hotel – Library

Investering: € 1100, – excl. 21% BTW
Doelgroep: zakelijk schrijvers, communicatieprofessionals, journalisten, tekstschrijvers, webbloggers.
Minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.

Schrijf je in!