Storytelling & speechen

Volgens bronnen worden er elke dag zo’n 30 miljoen powerpoint presentaties gemaakt en kijken er zo’n 15 miljoen mensen per uur naar die presentaties. Hoe zorg je ervoor dat die presentaties interessant genoeg zijn om al die tijd eraan te besteden? Het makkelijke antwoord is: door technieken uit storytelling toe te passen. Maar hoe dan?

Dramatische structuur

TED-duarte

Nancy Duarte is op zoek gegaan naar de structuur die ten grondslag ligt aan de succesvolle speeches uit de geschiedenis. Voor verhalen en films kennen we de standaard structuren zoals Aristoteles’ drie aktenstructuur, Freytag’s 5-act piramide en de Reis van de Held van Campbell en Vogler. In haar TED-praatje legt ze uit wat volgens haar de structuur van goede presentaties is. Ze gebruikt deze structuur om beroemde speeches zoals Martin Luther King’s ‘I have a dream’ te vergelijken met de introductie van de iPhone door Steve Jobs.

Resonate


In haar boek Resonate (beschikbaar als gratis E-book) gaat ze verder ook nog in op wat de rol van de verteller is. Als verteller wil je dat het publiek jouw idee omarmt, zich het eigen maakt. Volgens de Reis van de held speelt de verteller niet zelf de rol van de held, maar de rol van de mentor; het publiek heeft de rol van de held. Het is aan de verteller het publiek te helpen hun verzet voor de ideeën uit zijn/haar verhaal te overwinnen.

Eenzelfde idee wordt ook beschreven in het boek Storydesign, waar we in een eerdere post al over hebben bericht.

Ted Talk Duarte

Voor meer info… ga naar de site van Nancy Duarte.

Oefenen met de dramatische structuur? Bij de Storytelling Academy staat deze centraal in diverse programma’s.

Een bijdrage van Bert Heesakkers

Bert_Heeasakkers

Bert Heesakkers heeft jarenlang zijn jongensdroom geleefd en computer games ontwikkeld. Na een aantal jaar studenten te hebben opgeleid in datzelfde vakgebied volgt hij nu, als coach, trainer en storyteller zijn passie voor verhalen. Zijn missie is om door de kracht van verhalen mensen in beweging te krijgen.

Plaats een reactie