Presenteren: stap in de rol van de mentor

door Mieke Bouma

Stel… je krijgt het podium. Er is een groep mensen die naar jou komt luisteren. Je bent gevraagd iets te komen vertellen over je dienst of je product, of over jezelf. Er zijn misschien aankondigingen rondgegaan op social media, er zijn affiches gedrukt met jouw naam en foto. Voordat je het podium opgaat, heb je een zendertje gekregen, de techniek is getest Iemand van de organisatie kondigt je aan, het publiek applaudisseert en daar sta je dan. Misschien wat zenuwachtig, maar je bent wel de belangrijkste figuur op dat moment in de zaal en je denkt: kijk, mij eens op dit podium. Ik ben een held!
Maar wacht even… Is dat wel zo?
Natuurlijk is het stoer en dapper dat je daar staat, maar die heldenrol is helaas niet voor jou weggelegd. Ik zal dit uitleggen.

Wie is de held?
Als je een verhaal mag vertellen over je dienst, je product, over jezelf en je dat graag goed wilt doen, is het van belang te beseffen dat het bij het vertellen van dat verhaal helemaal niet om jou draait, noch om je dienst, je product of jouw geniale inzichten, maar om om de mensen die gekomen zijn om naar je te luisteren. Zij zijn de helden.Als spreker heb je wellicht de neiging te veronderstellen dat jouw speech van het grootste belang is voor alle toehoorders. Je denkt: ik ga deze arme hulpeloze stakkers uit hun onwetendheid verlossen. Als zij wisten wat ik wist, tjonge jonge… dan zou de wereld er een stuk beter uit zien.
Eenmaal op dat podium, als je begint te vertellen (kwetteren) over hoe het allemaal begonnen is en hoe goed en hoe innovatief je product of je dienst is of wat je hebt onderzocht, word je gemakkelijk die zelfingenomen betweter. En het publiek wil dan alleen maar weg.Mensen hebben over het algemeen een hekel aan ik-gerichte verhalen en haken totaal af bij arrogantie, vaste beloften en opschepperij.
Niemand gaat vrijwillig in een zaal zitten om naar een betweter te luisteren. Waarom niet? Omdat de betweter geen contact maakt. De betweter betrekt je niet bij zijn verhaal. De betweter zegt: kijk eens hoe goed wij zijn, wij zijn de beste.
Op dit soort presentaties zit niemand te wachtenJij bent de mentor
Om je verhaal echt in de hoofden en de harten van je publiek te planten, kun je je maar beter verplaatsen in de behoeften van je toehoorders, een verlangen bij hen wakker maken en ze mee op reis nemen.


Geoffrey Rush als de mentor in The Kings Speech

Zorg ervoor dat het publiek de held in het verhaal wordt en jij bent de mentor. Jij helpt ze, jij bent hun gids, je geeft ze hernieuwd zelfvertrouwen, je geeft ze inzichten en vertrouwen en tips en tricks. Maar je verbloemt niets. De reis is zwaar en niet zonder gevaar, want je hebt die reis zelf ook al eens gemaakt.

Jouw verhaal moet net als een goede film de aandacht vast zien te houden, spanning creëren. Er is een held met een verlangen en er zijn obstakels te overwinnen. Maar als dat lukt dan hebben we een betere wereld.

Begin je verhaal met een gedeeld besef: er is een probleem, een gemis een verlangen. Creëer ‘the gap’: een spanning tussen hoe het nu is en hoe het zou kunnen zijn. Dit zorgt voor dramatische spanning.
Presenteer je idee en leg uit wat er op het spel staat als dit idee niet omarmd wordt.

Het is jouw opgave om ze de drempel over te krijgen en ze het vertrouwen te geven dat ze – ook al zetten ze hun veiligheid op het spel – er iets waardevollers voor in de plaats komt.

Presentaties zijn niet bedoeld om te vertellen hoe briljant jouw idee is, het gaat niet om bullets of wapenfeiten. Het gaat erom dat je publiek na afloop denkt: wow, wat inspirerend, ik heb allerlei nieuwe inzichten gekregen en ideeën die me kunnen helpen dichter bij mijn doel te komen.

In de rol van mentor stappen maakt je als presentator menselijker, wijzer en geloofwaardiger.

Mieke Bouma is auteur en storycoach, oprichter en docent van de Storytelling Academy.

Plaats een reactie