Overig aanbod storytellingcursussen

Met regelmaat organiseren we – op basis van actualiteit, interesse, nieuwe ontwikkelingen – speciale cursussen en/of workshops.

ZIE AANBOD:

OP ZOEK NAAR DE OERSCENE

Op zoek naar de oerscène

Wil je weten wat jouw levensthema is? Heb je zin om jouw unieke levensverhaal te onderzoeken en er achter te komen wat de rode draad is in leven en werk?
Ga dan met mij (Mieke Bouma) mee op onderzoek naar de oerscène in jouw levensverhaal.
In mijn nieuwe boek Het verhaal van je leven onderzoek ik hoe het verhaal van je leven tot stand komt en hoe je het eventueel kunt bijstellen, mocht het je belemmeren in je ontwikkeling.
Het verhaal van je leven wordt voor een groot deel bepaald wordt door het verhaal wat je er zelf over vertelt. Maar wat vertel je er eigenlijk over? Wat zijn bepalende factoren?

In mijn onderzoek stuitte ik op de zogenaamde ‘oerscène’.
Wat is een oerscène? Een oerscène is een intens beleefde gebeurtenis, meestal uit de jeugd, waar je vrijwel alle details nog vrij goed van herinnert, een ervaring die de grondslag vormt voor een besluit of ene levensinstelling. Op basis van die gebeurtenis ontwikkel je een inzicht, strategie en/of bewustzijn die bepalend is voor je attitude, de blik op de wereld. De oerscène is een imprint, een lotsbepalende gebeurtenis, waar vrijwel alle bepalende ontwikkelingen in het leven naar terug te voeren zijn. De oerscène levert als het goed de levensplotvraag op, die de basis vormt van de allesdoordringende drijfveer in jouw leven. Jouw oermotief.

Mulisch
Het was Harry Mulisch die in Voer voor psychologen (1962) zijn ‘oerscène’ beschreef: op de dag dat hij voor zijn vader, na aanvankelijke aarzeling omdat hij nog maar vier jaar was, sigaretten mocht halen. ‘Een opdracht! Ik! Ik!’ Het wordt de opdracht van zijn leven, voor het eerst een zelfstandige daad, helemaal alleen: ‘Ik ben in de wereld, alleen, en van een opdracht voorzien: Lucky Strike! Het licht en het geluid van het asfalt stormen om mij heen, eindeloos zijn naar alle kanten de wegen en dingen, en daar doorheen weet ik mijn weg. Aan mij zal het niet liggen!’. Wanneer hij met de sigaretten thuiskomt is zijn vader al naar zijn werk vertrokken. Dat valt hem wel op, maar hij staat er niet lang bij stil, overrompeld als hij is door de sensatie van de eerste zelfstandige daad. Dat was inderdaad een ‘lucky strike’. Hij brengt de sigaretten naar zijn moeder en met de tekkel Balda in zijn armen holt hij door het huis, roepend dat hij sigaretten heeft gehaald. ‘Met bonkend hart’ belandt hij tussen zijn speelgoeddieren op de grond van zijn kamer.

In mijn onderzoek tot dusver ben ik prachtige, ontroerende, schrijnende en levensbepalende oerscenes tegengekomen. Levendige scenes waarin een wezenlijke verandering in attitude tot stand kwam, een moment vaak waarin een nieuw bewustzijn werd geboren, regelmatig gepaard gaande met de val uit het paradijs.

Meedoen?
Ben je geïnteresseerd in wat de oerscène in jouw levensverhaal zou kunnen zijn en hoe die geleid heeft tot een levensbepalende factoren? Wil je weten wat die oerscène jou te vertellen heeft?  Ik organiseer in de Storytelling Studio in Amsterdam met regelmaat bijeenkomsten waarin we schrijvend en vertellend op zoek gaan naar die oerscène.

Eerstkomende bijeenkomsten: 4 juli en 18 december 2018

Plaats: Storytelling Studio.

Investering: € 125,- per persoon. + * bijdrage aan de potluck lunch.

*Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets te eten of drinken meebrengt en dus deelt met alle andere aanwezigen. Zo creëren we met minimale kosten een gevarieerde maaltijd, waarbij het ‘luck’-element een rol speelt.

Reviews
‘Door het zoeken, ontdekken en vertellen van mijn eigen oer scène, kwam ik erachter hoeveel de scene, emotioneel gezien, eigenlijk nog met me doet. Daar schrok ik wel een beetje van. Door er verder over te praten met anderen word je je bewust van het hele proces naar het ‘verhaal’ wat zich op dit moment afspeelt in je leven en ga je de verbindingen, de weg ernaartoe, beter zien. Dat geeft meer inzicht en soms ook net weer een ander nieuw perspectief (door de woorden die anderen er aan geven) op de oorzaak en gevolg van oer scene naar je verhaal nu.’ – cursiste Caroline.

Schrijf je in!

LEIDERSCHAP EN STORYTELLING

Leiderschap en Storytelling

Communicatie in de 20e eeuw ging over controle en macht. In de 21e eeuw over invloed.’ – Raphael Rodan ‘

Als je iets te vertellen hebt, moet je een goed verhaal hebben. Maar het is een kunst die verhalen te vertellen die de troepen waarachtig in beweging krijgen, die anderen helpen inzichten te verwerven, verhalen die vertrouwen wekken, die nieuwe perspectieven bieden, maar ook verhalen die je bedrijf profileren, die je idee verrassend over het voetlicht brengen, verhalen die mensen motiveren en inspireren.

Als je als leider…

 • je visie op de toekomst wilt delen,
 • de oorsprong en de waarden van de organisatie wilt bekrachtigen,
 • mensen wilt motiveren tot samenwerking,
 • betekenis wilt geven,

dan kan een goed verhaal, goed verteld, op het juiste moment aan de juiste mensen, een wereld van verschil maken. Maar wat maakt een verhaal eigenlijk een verhaal? Hoe vertel je je verhaal goed en aansprekend? Hoe persoonlijk moet je worden? Wat zijn de ongeschreven regels voor een krachtige speech? Hoe kun je spreken als TED?

‘De komende tien jaar zal jouw vermogen om op een overtuigende manier je verhaal te brengen doorslaggevend zijn. Het zal de belangrijkste vaardigheid zijn om je te helpen je dromen te verwezenlijken.’
– Carmine Gallo – De kracht van Storytelling ‘

Inspirerende verhalen vormen al eeuwen de basis van alle goede communicatie en staan aan het begin van grote bewegingen en veranderingen. De meest inspirerende leiders uit het verleden waren verhalenvertellers en hebben met hun verhaal de loop van de geschiedenis veranderd. Ze hebben mensen in beweging gezet omdat ze een droom of een visioen hadden.

Belofte
In deze tweedaagse training leer je hoe je idee, je plan, je visie of je kernboodschap verrassend, aantrekkelijk en op persoonlijke wijze kunt vertellen, op zo’n manier dat je mensen in beweging zet, iets leert, motiveert of uitlegt. Je stapt als verteller in de rol van mentor. Na afloop van de masterclass heb je een verhaal gevonden, gecomponeerd, je hebt het geoefend. Je bent klaar om het te vertellen in een door jouw gekozen context en met een door jouw gekozen bedoeling.

Aandacht voor:
* HET, de inhoud en opbouw van het verhaal; wat heb je te vertellen, wat is je kernboodschap?
* WIJ, de verhouding en de verbinding met de luisteraars; hoe maak je contact met je publiek, hoe speel je in op hun verwachtingen, vragen en verlangens?
* IK, de houding van de verteller; hoe sta je voor de groep, improviseren, de kracht van kwetsbaarheid, jouw persoonlijke drijfveer

Opbouw Dag 1:
Het doel van storytelling in presentaties
Waarom en wanneer storytelling?
Wat wil je bewerkstelligen voor wie?
Wat is de urgentie?
Verhaalopbouw en -structuur.
Je punt maken.

Dag 2: Purpose based Story
Beïnvloeding door storytelling
Verhaalkeuze en -compositie
Van hoofd naar hart en van hart naar hand(elen)
Persoonlijke anekdotiek
Boeien en binden
Storylistening: de kracht van aandacht en luistervaardigheid
Opbouw verhalenrepertoire
Vertelkunst en vertelkracht
Energie en oorspronkelijkheid van de verteller
Doorvertelbaarheid
Feedback op inhoud, houding en verhouding.
Uitbreiding verhalenrepertoire.

Praktisch

De cursus bestaat uit twee dagen verspreid over twee weken, de dagen duren van 10 – 17.00 uur
Investering: € 1350,00 p/p excl. 21% Dit in inclusief lunch, koffie, thee, hand-out.
Plaats: Hermonde – Bennekom

Data: 12 en 13 oktober 2018.

Storycoaches: Titia Wolf – www.titiawolf.nl – en Henk Hofman

De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers, zodat voldoende aandacht kan worden geschonken aan ieders verhaal en vertelkunst.

HET VERHAAL VAN JE LEVEN - SCHRIJFCURSUS

Schrijf je levensverhaal

HET VERHAAL VAN JE LEVEN – DE SCHRIJFCURSUS 

Met Mieke Bouma, auteur van Het verhaal van je leven, Storytelling in 12 stappen en De 12 oerkarakters van Storytelling.

13, 20 en 27 november 2018 van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Kosten:

Zakelijk: € 525, – Excl. 21% BTW.
Particulier € 575, – Incl BTW.

Live, love and leave a legacy

Deze cursus biedt handvatten voor het schrijven van je levensverhaal. Behalve het plezier in het schrijven, het oprakelen van herinneringen, leer je hoe je de rode draad in je levensverhaal ontdekt en welke thema’s bepalend zijn. Je leert hoe je je vrij kunt schrijven, hoe je kunt ordenen en selecteren en hoe je betekenis kunt verlenen aan momenten en perioden uit je leven. Schrijven heeft alles te maken met zingeving. Met het opschrijven onderzoek je leven en ‘lees’ je jezelf.

De zin van je leven, die schrijf je zelf (-Loesje)

Plezier
Of je nu wilt schrijven voor het nageslacht, je buurman of voor de wereld, het belangrijkste is dat je er zelf plezier aan beleeft.

Schrijven is ordenen. Zodra je ergens een verhaal van kunt maken, heb je van willekeurige en soms chaotische gebeurtenissen een coherent en betekenisvol verhaal gemaakt.

 •  Je ontwikkelt plezier in het schrijven
 • Je leert over jezelf
 • Je ontdekt de rode draad en belangrijke thema’s in je persoonlijke levensgeschiedenis
 • Je leert losse fragmenten ordenen en structureren
 • Je leert betekenis te geven aan losse gebeurtenissen
 • Je krijgt zicht op krachtlijnen
 • Je onderzoekt je levensmissie
 • Je leert jezelf beter te profileren

‘Schrijven is goed voor de ziel’, schreef Julia Cameron. En zo is. Schrijven geeft richting, zorgt ervoor dat we het leven gaan begrijpen, dat we ons kunnen verzoenen met dat wat aanvankelijk een wispelturig of genadeloos lot leek.

Schrijven is magisch. Tijdens het schrijfproces gebeuren en openbaren zich zaken die je met je denkhoofd nooit had kunnen bedenken. Kennelijk schrijven de muzen mee en raak je tijdens het schrijven op wonderlijke wijze geïnspireerd. Schrijven verbindt de linker en de rechterhersenhelft. Tenminste als je het jezelf toestaat. Het brein houdt van schrijven en vertellen. Het is dol op associëren, verbeelden, benoemen en ordenen.

Woorden geven ons macht over het leven. Binnen een paar maanden na onze geboorte, begint het al. We gaan de zaken benoemen: Mamma, Pappa, Poes… Om aanspraak te maken op de wereld gaan we de wereld benoemen, zo eigenen we ons de wereld toe: aha zo werkt het. We koppelen oorzaak aan gevolg en leggen verbanden.

Toch verliezen velen van ons al snel de macht over de woorden zodra we te horen krijgen dat we niet goed zijn in taal, dat we de juiste zinsconstructies dienen te hanteren, dat we geen fouten meer mogen maken. Op school leren we functioneel schrijven en al heel snel durven we onze diepere emoties, grillige associaties of bonte fantasieën niet meer aan het papier toe te vertrouwen. We willen het graag goed doen en houden als gevolg daarvan op me schrijven. Jammer. Want schrijven is een feest, een opwindende reis waarin je van alles ontdekt over het leven, over jezelf en over anderen.

Gun jezelf deze interactieve, creatieve schrijfcursus en ontdek de rijkdom van je eigen levensverhaal.

Opbouw

1.Schrijf je vrij, ga jezelf uit de weg, schrijf iedere dag scenes uit je leven

2. Op zoek naar het overkoepelende, opwindende en geniale idee. De USP’s. Wat is het basisidee? Wat wil je de mensen die jouw verhaal lezen meegeven? Formuleer in essentie wat je wilt vertellen, formuleer je premisse en/of logline.

3. Onderzoek de protagonist  in het verhaal, onderzoek levensanekdotiek, vind de oerscène, geef losse gebeurtenissen betekenis. Onderzoek welke rollen de hoofdpersoon speelt en gespeeld hebt en met welke talenten hij of zij de wereld verrijkt.

4. Orden en structureerMaak een schrijfschema en maak daarbij gebruik van narratieve wetten: wat is of was het wilsverlangen van de hoofdpersoon? Welke obstakels moeten er overwonnen worden? Wat staat er op het spel? Wie komt te hulp? Wat staat er op het spel? Vaak is het lastig de veelheid te ordenen. Begin dan met het formuleren van het motorisch moment ofwel de Oproep… Wanneer werd je je bewust van je verlangen dit verhaal op te schrijven? Het einde: begin met het einde voor ogen. Weet waar je naar toe schrijft. Maak een plotlijn.

5. Research! Interview familieleden, bezoek plaatsen, ga op zoek naar documenten en foto’s.

6. Het schrijven; maak een schrijfschema, schrijf je eerste ruwe versie, onderzoek en kies je schrijfstijl: verleden tijd of tegenwoordige tijd, perspectiefwisselingen? Ik-vorm of derde persoon enkelvoud? Vermijd jargon, schijf informeel.

7. Polish

8. Vraag om feedback.

9. Herschrijven, herschrijven en inkorten!

Locatie: Storytelling Studio, Spaarndammerdijk 17 huis, Amsterdam

Schrijf je in!

MEER WETEN OVER DATA, INSCHRIJFMOGELIJKHEDEN?

NEEM CONTACT MET ONS OP