Op zoek naar de oerscène

‘Toen de eerste mensen verhalen begonnen te maken en aan elkaar te vertellen, kwam er een einde aan de chaos.’

– Imme Dros, Griekse mythen


Wat is de oerscène in jouw leven?

Wil je weten wat jouw levensthema is? Heb je zin om jouw unieke levensverhaal te onderzoeken en er achter te komen wat de rode draad is in leven en werk? Ga dan met mij mee op onderzoek naar de oerscène in jouw levensverhaal.

In mijn nieuwe boek Het verhaal van je leven onderzoek ik hoe het verhaal van je leven tot stand komt en hoe je het eventueel kunt bijstellen, mocht het je belemmeren in je ontwikkeling. Het verhaal van je leven wordt voor een groot deel bepaald wordt door het verhaal wat je er zelf over vertelt. Maar wat vertel je er eigenlijk over? Wat zijn bepalende factoren? In mijn onderzoek stuitte ik op de zogenaamde ‘oerscène’.

Wat is een oerscène?
Een oerscène is een intens beleefde gebeurtenis, meestal uit de jeugd, waar je vrijwel alle details nog vrij goed van herinnert, een ervaring die de grondslag vormt voor een besluit of ene levensinstelling. Op basis van die gebeurtenis ontwikkel je een inzicht, strategie en/of bewustzijn die bepalend is voor je attitude, de blik op de wereld.
De oerscène is een imprint, een lotsbepalende gebeurtenis, waar vrijwel alle bepalende ontwikkelingen in het leven naar terug te voeren zijn. De oerscène levert als het goed de levensplotvraag op, die de basis vormt van de allesdoordringende drijfveer in jouw leven. Jouw oermotief.

Mulisch
Het was Harry Mulisch die in Voer voor psychologen (1962) zijn ‘oerscène’ beschreef: op de dag dat hij voor zijn vader, na aanvankelijke aarzeling omdat hij nog maar vier jaar was, sigaretten mocht halen. ‘Een opdracht! Ik! Ik!’ Het wordt de opdracht van zijn leven, voor het eerst een zelfstandige daad, helemaal alleen: ‘Ik ben in de wereld, alleen, en van een opdracht voorzien: Lucky Strike! Het licht en het geluid van het asfalt stormen om mij heen, eindeloos zijn naar alle kanten de wegen en dingen, en daar doorheen weet ik mijn weg. Aan mij zal het niet liggen!’.
Wanneer hij met de sigaretten thuiskomt is zijn vader al naar zijn werk vertrokken. Dat valt hem wel op, maar hij staat er niet lang bij stil, overrompeld als hij is door de sensatie van de eerste zelfstandige daad. Dat was inderdaad een ‘lucky strike’. Hij brengt de sigaretten naar zijn moeder en met de tekkel Balda in zijn armen holt hij door het huis, roepend dat hij sigaretten heeft gehaald. ‘Met bonkend hart’ belandt hij tussen zijn speelgoeddieren op de grond van zijn kamer.

In mijn onderzoek tot dusver ben ik prachtige, ontroerende, schrijnende en levensbepalende oerscenes tegengekomen. Levendige scenes waarin een wezenlijke verandering in attitude tot stand kwam, een moment vaak waarin een nieuw bewustzijn werd geboren, regelmatig gepaard gaande met de val uit het paradijs.

Meedoen?
Ben je geïnteresseerd in wat de oerscène in jouw levensverhaal zou kunnen zijn en hoe die geleid heeft tot een levensbepalende factoren? Wil je weten wat die oerscène jou te vertellen heeft? Wil je meedoen aan mijn onderzoekje?
Ik organiseer in de Storytelling Studio in Amsterdam met regelmaat bijeenkomsten waarin we schrijvend en vertellend op zoek gaan naar die oerscène.

eerstkomende bijeenkomst
donderdag 26 september 2019

Investering:
€ 125, – per persoon, excl. BTW
+
* bijdrage aan de potluck lunch*.
Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets te eten of drinken meebrengt en dus deelt met alle andere aanwezigen. Zo creëren we met minimale kosten een gevarieerde maaltijd, waarbij het ‘luck’-element een rol speelt.

Reviews

‘Door het zoeken, ontdekken en vertellen van mijn eigen oerscène, kwam ik erachter hoeveel de scene, emotioneel gezien, eigenlijk nog met me doet. Daar schrok ik wel een beetje van. Door er verder over te praten met anderen word je je bewust van het hele proces naar het ‘verhaal’ wat zich op dit moment afspeelt in je leven en ga je de verbindingen, de weg ernaartoe, beter zien. Dat geeft meer inzicht en soms ook net weer een ander nieuw perspectief (door de woorden die anderen er aan geven) op de oorzaak en gevolg van oer scene naar je verhaal nu.’ – cursiste Caroline.

Geef je op via deze link en geef aan welke datum je meedoet.