Als je iets te vertellen hebt, moet je een goed verhaal hebbenHenk Hofman

Hoofddocenten

Wij geloven in de kracht en de magie van verhalen. Een goed verhaal, op het juiste moment ‘goed’ verteld, kan een wereld van verschil maken.
Het kan inzicht geven, mensen in beweging zetten, aansporen, het kan verlichten, opluchten, verbinden en gedrag beïnvloeden.
Wij zijn opleiders in hart en nieren en onze liefde voor het verhalenvak en onze kennis en ervaring delen we graag met mensen die storytelling professioneel willen leren toepassen.

Ieder mens betreedt het wereldtoneel als een geroepenePlato

Gastdocenten

Gastdocenten van de Storytelling Academy hebben jarenlange ervaring in het verhalenvak als dramadocent, auteur, scenarioschrijver, dramatherapeut of zijn gecertificeerde Storytellers.

De Storytelling Clan is een groep gecertificeerde, ervaren storytellers, afgestudeerd aan de Storytelling Academy. Zij verstaan de kunst om verhalen op praktische en inspirerende wijze in te zetten voor uiteenlopende vraagstukken. Voor iedere vraag ontwikkelen zij een professioneel en inspirerend aanbod op maat. Lees meer…

Waarom verhalen?

‘Stories can either be bacteria, or light’ – Ben Okri

Het is onze missie op vele terreinen een duurzaam een verhalend klimaat te ontwikkelen. Dat wil zeggen een klimaat waarin naar elkaar geluisterd wordt en waarin iedere stem telt. Overal waar mensen samen werken en leven. In organisaties, in het onderwijs, bij de overheid, in de zorg, op straat… Want verhalen leren ons het belang van empathie, respect, eerlijkheid, maar ook van moed, slimheid en doorzettingsvermogen. Van ècht ergens voor gaan en van loslaten. Een goed verhaal is onmisbaar bij wezenlijke communicatie en helpt mensen zich te verbinden rond een wezenlijk en gemeenschappelijk doel: een duurzame toekomst waar we allemaal naar verlangen.
LEES MEER OVER ONZE VISIE

Heilig werk
Het werken met verhalen vraagt een grote verantwoordelijkheid. Want zoals Ben Okri ooit schreef: ‘Stories can either be bacterie or light’. De geschiedenis heeft geleerd dat verhalen een enorme macht en kracht bezitten. Dus wat vertel je eigenlijk? Waar gaat het eigenlijk over?

Zin en betekenis
Het zijn de eeuwenoude vragen waar we antwoord op zoeken: Wat is de zin van het leven? Waartoe zijn wij op aarde? Wat betekent dit? Hoe te leven? Waarom doet zich dit voor? Wat is de oorzaak en wat is het gevolg? Verhalen, films, boeken helpen ons om ordening en betekenis aan te brengen. Zonder verhalen zouden we in verwarring achterblijven.

Verbinding
Iedereen vertelt verhalen. Luister maar eens naar mensen die met elkaar in een café zitten te praten, of op een feestje, of bij het koffiezetapparaat. Je komt er al snel achter dat bijna alles uitgewisseld wordt in de vorm van een verhaal. We verbinden ons met elkaar door verhalen te vertellen. Wij begrijpen onszelf en anderen beter door het onderzoeken van verhalen uit ons leven, om grip te krijgen op hoe het leven in elkaar zit en wat onze eigen plek en betekenis is binnen ‘het grote verhaal’.

Tipje van de sluier
Ieder verhaal onthult een klein stukje van de waarheid over hoe het leven werkt. De echte waarheid blijft onder de oppervlakte, verscholen, mysterieus en kan nooit direct waargenomen worden. Maar met verhalen geven we er een interpretatie aan en tillen we steeds een tipje van de sluier op. Een verhaal kan nooit de hele werkelijkheid bevatten, maar als een kwestie van perspectief.

Persoonlijke mythe
Je eigen levensverhaal, het organisatieverhaal, het is precies dat verhaal dat je jezelf bij herhaling vertelt. Het verhaal over wie je bent, wat je wil, wat je in de weg staat en niet kan doen. Het is je persoonlijke mythe. Maar welk verhaal is dat eigenlijk?

Narratieve intelligentie
Ontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, organisatieontwikkeling, ontwikkeling van een cultuur of beschaving begint bij de reflectie op die verhalen. Als we leren het grotere verhaal te herkennen dat door een groep of een mens wordt geleefd, dan ontwikkelen we narratieve intelligentie. En die helpt ons te onderscheiden welke verhalen ons bekrachtigen en welke ons kunnen beschadigen of verzwakken.

Authentieke kracht
Aandacht schenken aan de verhalen, wat ze eigenlijk vertellen en hoe ze in elkaar zitten, is belangrijk werk en zou in alle domeinen van het leven moeten worden gerespecteerd. Het is altijd een reis naar binnen, naar motieven, drijfveren, passie en bezieling. Het onderzoek helpt ons conflicten op te lossen, harmonie te bewerkstelligen en ons bewustzijn te ontwikkelen. De verhalen die dat oplevert maken op een magische wijze verbinding; verbinding met jezelf, met de ander en met de wereld. Alleen op die manier ontwikkelen we een authentieke kracht, die onweerstaanbaar is.

Testimonials

“Als je interesse hebt in het werken met verhalen, dan leert deze opleiding je hoe een goed verhaal in elkaar zit, je leert werken met je eigen levensverhaal. De opleiding gaat over zingeving. Je creatieve bron wordt aangeboord. Het maakt je wakker en nodigt uit tot het maken van stappen in je persoonlijke – en werkleven.”
-Hilga Rota

“Bedankt dat jullie mij hebben gezien, mij hebben begeleid op de eerste stappen van mijn persoonlijke reis. Na veel hobbels, hoop ik dat mijn reis nu eindelijk mag beginnen. Met zoveel nieuwe ontmoetingen en inspiratie is dat een onstilbare klop op de deur naar avontuur.”
-Claudia Vrasdonk

LEES MEER TESTIMONIALS
“Het is een inspirerende en waardevolle reis in een buitengewoon fijn gezelschap. Het vormt de basis en de aanleiding om mijn eigen reis te onderzoeken en mijn gouden bergen te vinden.”
-Frank Titulaer

“Meermalen heb ik mensen om mij heen verteld het gevoel te hebben dat ik me, met deze opleiding, onderdeel van een geheim genootschap voel. Te weten welke universele blauwdruk er achter ieder verhaal schuilt, zowel fictief als in het leven van jou, mij en de buurman. Een kijkje achter de schermen van verhalen, maar meer nog een groot gevoel van troost en verbinding, te weten dat we allemaal dit pad bewandelen.”
-Lysette van Kampen

“Ik heb genoten van deze eerste onderdompeling in storytelling. De combinatie van jullie vakmanschap, jullie houding om te delen en het leren van en met elkaar te stimuleren, jullie soepele samenwerking en jullie aanvullende expertise hebben het voor mij tot een waardevolle driedaagse gemaakt. Er was ruimte voor hoofd, hart en handen. Liefdevol & confronterend waar nodig. Mieke & Henk, dank jullie wel.”
-Petra van de Kop

Wow, wat een avontuur! Met 12 leerlingen en twee docenten op reis gaan met de held. Drie dagen ondergedompeld te worden in de magie van verhalen vertellen en delen. Voor mij kwam deze kennismaking met storytelling precies op het goede moment. Of zoals Mieke zegt: “When the flower is ready, the bee comes uninvited.” Als journalist schreef ik teksten om te informeren. Bij storytelling gaat het niet om informeren maar om inspireren, zoals Henk Hofman duidelijk verwoordde tijdens de driedaagse. Storytelling verbindt de verhaaltaal met de werktaal en dat zijn twee werelden die ik allebei goed ken. Na deze eerste kennismaking wil ik mij van apprentice graag opwerken tot chief storytelling.”
-Edith de Wit

“De Storytelling Academy geeft handen, voeten en boven al een stem aan (liefde voor) verhalen.’ -Mirjam Meijs “Mijn zoektocht naar de kracht van verhalen liep langs twéé boeiende paden die elkaar voortdurend kruisten. Het pad van de opleiding tot Chief Storyteller en het pad van mijn experiment bij de GGZ Oost Brabant. Wat ik door de inspirerende bijdragen, persoonlijke feedback en begeleiding van Mieke en Henk ontwikkelde in de workshops en begeleiding, kon ik meteen vormgeven in mijn experiment. Wat was het een prachtig avontuur! Voor geen goud te missen. De betekenis die een chief storyteller kan hebben voor de ontwikkeling van mensen, kwaliteit en organisaties staat, dank zij jullie en de opleiding, als een huis. Diepe buiging en groot applaus hiervoor!”
-Ria Kauffman – organisatiekundige, interim-manager, docent en onderzoeker.

“Als Storytelling wordt uitgelegd als “een verhaaltje vertellen”, dan heb ik een verrassing: dat is het niet. Er is niets mis met een verhaaltje, maar dit is diep en breed en vraagt om studie en  onderzoek naar jezelf. Naar wat je kunt en vervolgens de toepassing daarvan. Met, ja toch….een verhaal. Maar dan een verhaal met een fundament en een bedoeling. Ik ben nog steeds onder de indruk.”
-Wouter Kalkman, communicatieadviseur Ministerie van Defensie.”

“Kan uren naar jullie luisteren en kijken. Zoveel passie, zoveel deskundigheid en zo naturel!”
-Wilma aan den Toorn – opleidingsadviseur Cello

“Deze drie dagen waren voor mij echt een openbaring, ik heb zo veel ideeën opgedaan en ben best uit uit mijn schulp gekropen, dat doe ik normaal niet zo snel.”
– Sonja Wessels – Comic House

“Storytelling geeft mooie persoonlijke inzichten en kan een bedrijf helpen een unieke identiteit neer te zetten waar iedereen zich in kan vinden. Henk en Mieke ‘Walk the talk’; ze begeleiden je met passie, authenticitiet en respect.”
Hester Regoort – communicatieadviseur.

“De Storytelling Academy creëert beweging op meerdere niveaus. Je wordt meegenomen naar de basis van storytelling en bouwt vanuit deze voedingsbodem aan een repertoire om professioneel met storytelling aan de slag te zijn. Tegelijkertijd maak je een reis naar binnen, naar je eigen bron, en ontdek je de storyteller in jezelf. Professioneel en persoonlijk zeer waardevol.”
– Mirjam Meijs / Organisatieadviseur Gemeente Rotterdam

“Een geweldige opleiding waar je dieper gaat dan alleen de tips & trucs van Storytelling.”
-Reinier Rombouts – Achmea

“Ik heb altijd gedacht dat zingen voor een groep mensen het intiemste was wat je kon doen. Na deze drie dagen ben ik daar niet meer zo zeker van. Persoonlijke verhalen, verhalen met impact vertellen aan elkaar is misschien wel intiemer. Ik wil graag afstuderen aan deze Academy.”
-Huseyin Cahit Olmez Acteur/aikidotrainer

“Storytelling Academy is het instituut om storytelling te leren! Niet alleen de verleiding van het verhaal zelf, maar de betekenis, de waarden, de verandering. De kracht in het verhaal! Dat leer je bij de Storytelling Academy.”
-Bart Vermeulen

“Een hele fijne manier om de verhalen in ons leven opnieuw te ontdekken en weer ruimte te geven”. -Marcel de Vries -UWV

“Mieke Bouma en Henk Hofman brengen met de leergang storytelling wijsheid in organisaties. Daar kun je nooit genoeg van hebben”.
-Joyce Oomen – Manpower group

“De reis van de held biedt  herkenbare aanknopingspunten voor de worsteling die organisaties en mensen doormaken bij een verandering. In de training wordt geleerd eigen persoonlijke ervaringen en verhalen te gebruiken als ” illustratie” voor de stappen in de reis.  Daarmee kunnen grote thema’s als kleine cadeautjes worden verpakt  en aangereikt. Degene die het uitpakt kan het zelf bekijken. Dank.” 
-Christa Koets, Gemeente Barendrecht

‘Mieke en Henk hebben ons op een boeiende manier door de 12 stappen van de storytelling geleid, nl. door die o.a. te koppelen aan eigen ervaringen. Daarnaast werd er per stap in de cirkel een bekend filmfragment getoond en/of een relatie gelegd met een bestaand verhaal.  Door de stappen op deze manier doorleefd te hebben wint het aan waarde… De eerste stap naar chief storyteller is gelegd. Wordt vervolgd!’
-Joke Rood

‘De training zindert nog na, ik heb er heel erg van genoten en weet zeker dat ik verder wil met storytelling’.
-Petra Muns – RIVM

over Henk Hofman:
“Ik was meerdere keren getuige van hoe Henk werkelijk luisterde en kon aanvoelen wat de persoonlijke verhaal voor de verteller betekende en daar iets mee deed. Buitengewoon ontroerend en inspirerend, vond ik het. Het verhaal van de springmuis heeft me geraakt. Dank je.”
“Een feest om les van te krijgen”

over Mieke Bouma:
“De passie en expertise die bij Mieke aanwezig is maakte dat ik alles wilde absorberen. De 12 stappen en de manier van het brengen, koppelen aan ons persoonlijk leven maakt dat het beklijft. Dank je.”
“Een hele fijne docent, bewaker van de lesstructuur”

Cursisten over de workshop IMPACT
“Mieke en Els zijn zeer ervaren trainers en verhalenvertellers, die vanaf de eerste oefening laten zien dat verhalen uit jezelf moeten komen en dat storytelling geen trucje is.
Met warmte en humor zorgen ze vanaf het begin voor een veilige en goede sfeer in de groep.
Aanrader voor iedereen die wil weten wat storytelling nu eigenlijk is.”
“Dank je wel voor jullie open, niet-oordelende houding tijdens de workshop. Ik vond dat jullie beiden goed omgingen met onze emoties en evt. blokkades (begrijpend en tijd geven om te delen/herstellen).
Zoals gezegd in de cursus vond ik vooral de reis van de held (de 12 stappen) erg handig om de laatste oefening mee te doen.”

“Dankzij de ongedwongen sfeer, de opbouw van de oefeningen en de constructieve feedback van trainers en medestudenten vond ik een bron van inspiratie in mezelf en vond ik het steeds gemakkelijker ogenschijnlijk saaie informatie met een creatieve twist om te vormen tot grappige, krachtige of emotionele verhalen.
Aan het einde van de dag wist ik: ‘dit is waar mijn hart, mijn passie ligt – mensen inspireren met relevante en onderhoudende verhalen!’
Dank je wel, Els en Mieke!”

De workshop/cursus/training laat je inzien dat iedereen een verhaal te vertellen heeft en vervolgens hoe je dit verhaal het best kunt vertellen. Het was een inspirerende dag die me heeft aangezet om een sprong in het diepe te nemen en storytelling te integreren in zowel mijn werk als privé-leven.

– Cursisten over Storywriting
“De ontspannen en veilige sfeer waarin we werkten. Het is mooi om van twee vakvrouwen te mogen leren”.
– Inge Borght
“Deze training wordt geleid door vakvrouwen”.
-Charlotte Meijer
“Superinspirerende cursus niet alleen voor je werk, maar voor je hele leven”.
-cursiste Florieke Koers

Those who tell the stories rule the world Hopi Indianen

LEERGANG CHIEF STORYTELLER
De leergang Chief Storyteller richt zich op mensen die met verhalen willen leren werken in een professionele context.
Tijdens de inspirerende leergang die bestaat uit meerdere modules leer je hoe je met storytelling kunt werken, hoe je verhalen kunt vinden, vormen en delen. Je maakt kennis met basisprincipes van een goed verhaal, leert werken met de Reis van de Held, en onderzoekt je eigen verhaal.

Lees meer…

STORYWRITING
In deze drieweekse cursus leer je verhalend schrijven voor interne en externe communicatie, branding, marketing en sales.
Hoe zet je verhalen in ten behoeve van effectieve menselijke communicatie, beïnvloeding, overtuiging en leiderschap?
Of het nu om een simpel gesprek gaat, een serie blogs, interne communicatie, een grootschalige marketingcampagne of om het maken van een bedrijfsfilm…
als je iets wilt vertellen moet je een goed verhaal hebben en dat werkt beter dan een opsomming van feiten, holle frasen of populaire slogans.

Lees meer…

WORKSHOP STORYTELLING MET IMPACT
In deze workshop leer je uit jouw levenservaringen inspirerende verhalen te maken die echt tot de verbeelding spreken.
En je leert deze verhalen zó te vertellen dat je zowel je punt maakt als authentiek bent en in je kracht staat.
Je leert hoe je open en integer kunt zijn en hoe je met een goed verhaal mensen in beweging kunt zetten.

Lees meer…

OVERIG AANBOD CURSUSSEN EN WORKSHOPS
Met regelmaat worden speciale cursussen en workshops of pilots georganiseerd die inspelen op nieuwe ontwikkelingen,
speciale thema’s of interessegebieden.
Klik op de onderstaande link voor ons actuele en steeds wisselende aanbod

Lees meer…

NARRATIEF COACHEN MET HET LEVENSVERHAAL
In deze tweedaagse cursus leren we coachen op basis van het levensverhaal en staat het coachgesprek centraal. We gaan op zoek naar de rode draad in het levensverhaal en naar het perspectief van de coachee op het verhaal tot nu toe. Waar stagneert het en wat wil zich ontwikkelen?

Lees meer….

MAATWERK
Wij verstaan de kunst om verhalen op praktische en inspirerende wijze in te zetten voor uiteenlopende vraagstukken. Voor iedere vraag ontwikkelen wij een professioneel en inspirerend aanbod op maat. Of het nu gaat om corporate storytelling, interne of externe communicatie, leiderschap, coaching of kennismakingsworkshops…

Vraag een offerte aan….

Opdrachtgevers en klanten