Cursus narratief coachen

mieke-bouma

Tweedaagse cursus Narratief coachen – het verhaal van je leven

“Ieder mens is de scenarioschrijver van zijn eigen levensscript”

Cursus coachen met het levensverhaal
Deze cursus is bedoeld voor coaches, trainers en begeleider die meer willen doen met verhalen en levensverhalen en op zoek zijn naar instrumenten en methodieken om het levensverhaal van hun coachees of deelnemers te onderzoeken.
Verhalen vertellen over wie we zijn en hoe het leven werkt zit diep ingebakken in onze psyche. Maar vaak zijn mensen zich niet bewust van de vele innerlijke stemmen – gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen – die bepalend zijn voor hoe hun leven zich ontvouwt. Het zijn de zogenaamde ‘scripts’ die iemand zowel gevangen kunnen houden, als kunnen bevrijden.

Welke verhaal vertel je?
Op het moment dat er iets vastloopt of stagneert, is het fijn als er eiemand is die kan luisteren, maar vooral als er iemand is die kennis en begrip heeft van hoe verhalen in elkaar zitten, die narratieve technieken in kan zetten, zodat het levensverhaal een nieuwe dimensie krijgt en er een meer gewenste koers kan worden gevaren.

Opbouw van de cursus
In deze tweedaagse cursus leren we coachen op basis van het levensverhaal en staat het coachgesprek centraal. We gaan op zoek naar de rode draad in het levensverhaal en naar het perspectief van de coachee op het verhaal tot nu toe. Waar stagneert het en wat wil zich ontwikkelen?

Wanneer we  coachen op basis van het levensverhaal creëren we ruimte voor het verhaal wat de coachee zichzelf vertelt en onderzoeken we welke andere perspectieven op dat levensverhaal mogelijk zijn. Verhalen maken de verbinding tussen de buitenwereld en de binnenwereld, via beelden en perspectieven.

Levensverhaal onderzoeken
Narratief coachen houdt in dat je faciliteert bij het exploreren van het  levensverhaal. Het is zeer behulpzaam bij de zoektocht naar de rode draad in levensverhaal, maar ook bij carrièreperspectieven. Het doel is dat zicht te krijgen op krachtlijnen, op perspectieven, maar ook op dat wat iemand gevangen houdt of tegenwerkt in de gewenste ontwikkeling. Door het onderzoek ontstaat er zicht op levensmissie, op de unieke talenten en op de bestemming.

Persoonlijke mythologie
Tijdens deze tweedaagse training onderzoeken we met welke mechanismen mensen hun persoonlijke mythologie creëren, welke archetypen daarbij een rol spelen, hoe we patronen kunnen doorbreken en hoe we mensen kunnen helpen het verhaal van hun leven te herschrijven om er meer uit te halen.

Methoden:

Voor wie?
Voor mensen die met beroepsmatig mensen werken of mensen begeleiden, zoals coaches, counselors, leraren, teambegeleiders en trainers.

Joseph Campbell zei ooit: ‘De mens is een stukje aarde, dat zich van zichzelf bewust wordt.’ Dat besef is het elixer dat nodig is voor een vervuld leven.

Docent:
Mieke Bouma – auteur van het boek Het verhaal van je leven.

BOEK CADEAU
Wanneer je je voor 15 oktober inschrijft krijg je het boek HET VERHAAL VAN JE LEVEN cadeau.

Data:
29 en 30 november 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Eerstvolgende cursus: 23 en 24 mei 2019 van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Plaats: Hermonde

Prijs: € 850, – exclusief 21 % BTW

Schrijf je inSchrijf je in