Meesterverteller van het jaar 2014

Meesterverteller: ‘Je moet de noodzaak voelen om een verhaal te vertellen’

– door Reinier Rombouts

Sahand Sahebdivani (33) is Verteller van het Jaar 2014. De meesterverteller en oprichter van Vertelcafé Mezrab in Amsterdam is ambitieuzer dan ooit. Hij wil het vak van vertellen verbreden, verruimen en vergroten. Meer jonge vertellers. Met een diverse achtergrond en afkomst. Voor een groter publiek.

1. Je bent Verteller van het Jaar 2014. Het jaar zit er bijna op. Hoe kijk je erop terug?
Een mooie ervaring. Ik zette me altijd al in voor het vertellen. Dat deed ik voordat ik deze eretitel kreeg en dat blijf ik doen als de titel naar een opvolger gaat. Ik merkte vooral dat er meer media-aandacht was: een mooie kans om te vertellen over vertellen. Bijvoorbeeld in het radioprogramma Kunststof. 2014 was een veelbewogen jaar voor mij. Samen met anderen heb ik veel nieuwe vertel-initiatieven opgestart. Zoals de StorySlam in Mezrab, waarbij twee teams van verhalenvertellers elkaar op ludieke wijze uitdagen. Het met verhalen tegen elkaar opnemen. En heb ik veel opgetreden, ook in het buitenland. Door zo intensief bezig te zijn in de vertel-scene heb ik gezien dat we nog veel kunnen ontwikkelen. Er is zoveel te doen. Ik wil dat er meer jonge vertellers komen. Een groter aantal vertellers met een niet-Nederlandse achtergrond. Meer kleur. Variatie. En we kunnen nauwer samenwerken met onze zuiderburen. Wanneer Nederlandse en Vlaamse vertellers de handen ineen slaan, kunnen we optimaal gebruikmaken van ons taalgebied. In zoveel mogelijk plaatsen onze stem laten horen.

2. Mezrab is een succes. Hoe is het ontstaan en wat wil je nu met dit podium? Verhalen vertellen zit in mijn bloed. Jaren geleden was er geen podium voor vertellers in Amsterdam. Ik zat met vrienden in een park waar we onze verhalen aan elkaar vertelden. Ik wilde een thuis creëren. Een huiskamer, een podium. Dat is Mezrab geworden. Inmiddels ben ik ambitieuzer. Ik wil dat vertellers een groter publiek krijgen. En dat een veelvoud aan vormen van vertellen tot volwassenheid komen. Mezrab helpt om die doelen te bereiken. Wij geven bijvoorbeeld jong talent een kans.

3. Wanneer is een verhaal voor jou een goed verhaal? Voor mij is het meest belangrijk dat de verteller werkelijk de noodzaak voelt om het verhaal te vertellen. Het moét worden verteld.

4. Je hebt onlangs de Mezrab Storytelling School opgericht. Ook een nieuw vertel-initiatief? Zoiets, ja. Onze school opent zijn deuren pas na de zomer van 2015, maar online zijn we al bereikbaar: we werven leerlingen. Iedereen is welkom, maar we richten ons in ieder geval op jongeren. Ik zie bijvoorbeeld veel allochtone stedelingen die zich creatief willen uiten. Hun verhaal willen vertellen. Die gaan niet vier jaar studeren aan de Kleinkunstacademie. En in een workshop van een dag leren ze te weinig. Wij bieden een soort tussenopleiding. Ik wil graag mijn ervaring delen. Iets doorgeven. Doorvertellen.

5. Wat is jouw tip voor verhalenvertellers? Denk na over je publiek. Voor welk publiek wil je vertellen en waar zitten jouw luisteraars op te wachten? Wat kunnen zij met jouw verhaal? Daar zie ik nog veel mis gaan. Storytellers vertellen een mooi verhaal, maar zetten het niet in de juiste context waardoor het dood slaat. Zonde. Hoe ik dat zelf doe? Ik vind het mooi om de verhalen over mijn familie te vertellen. Mijn ouders ontvluchtten Iran toen ik drie was. Alles moesten we achterlaten, maar onze verhalen gingen mee. Mijn vader wekte ons vaderland tot leven in zijn verhalen. En die verhalen vertel ik tot op de dag van vandaag. Aan dergelijke verhalen is behoefte in een land als Nederland. Met al zijn immigranten. Ik ben groot geworden in Nederland, maar mijn roots liggen ergens anders. Daar kunnen luisteraars zich mee identificeren. Allochtonen én autochtonen. Zij luisteren naar mijn verhalen en herkennen zich, gaan hun eigen verhalen delen. Dan is het niet enkel een mooi verhaaltje, maar heeft het betekenis. Dan kunnen mensen er iets mee doen of mee bereiken.

6. 2014 zit er bijna op. Nog even en er is een nieuwe Verteller van het Jaar. Wie wordt jouw opvolger? Geen idee. Kandidaten komen nu langzaam in de kijker. Daar kan ik verder niets over zeggen, want ik zit in de jury. In januari wordt de Verteller van het Jaar 2015 gekozen. Waar ik op let als jurylid? In ieder geval of iemand in staat is om een nieuw publiek te trekken. Toeschouwers die nog niet eerder naar vertelavonden kwamen. Iemand die het in zich heeft om het vak van vertellen groter te maken. En daar help ik mijn opvolger graag mee. Want verhalen moeten niet alleen worden verteld, maar vooral worden gehoord. Meer weten over de Verteller van het Jaar 2014? Sahand blogt over zijn avonturen.

Reinier Rombouts is senior PR adviseur bij Pride PR en volgt de leergang Chief Storyteller
https://www.linkedin.com/pub/reinier-rombouts/1/489/89b

Een reactie plaatsen