Masterclasses

Zoek je inspiratie voor je storytelling-praktijk? Wil je je bijscholen of een bepaalde techniek beter beheersen?
Vanaf 2018 organiseert de Storytelling Academy masterclasses speciaal voor storytellers, studenten en ex-studenten van de Storytelling Academy. De masterclasses behandelen een deelgebied of specifiek aspect of toepassing van storytelling. Docenten worden op hun  specialisme ingehuurd.

Prijs en investering per Masterclasses ca. € 295, – per dag, excl. BTW, tenzij anders aangegeven.

 

Masterclass Meesterverteller


Masterclass Meesterverteller

“Het gaat niet om het verhaal, maar waar het ons brengt”

Ben Okri

Deze uitspraak van Ben Okri (Nigeria) is in de loop van de tijd mijn lijfspreuk geworden als het gaat om storytelling. Voor deze masterclass zal deze uitspraak ook onze gids zijn. Een verhaal vertellen dat ons ergens gaat brengen. Een verhaal dat ontmoeting, verbinding, nieuw inzicht, verstilling, vreugde, enthousiasme, nieuwe energie of het onverwachte brengt.

Meesterverteller?

De deelnemers aan deze masterclass kan ik geruststellen. Je zult géén certificaat meesterverteller krijgen! Je loopt wel het risico dat je deze titel regelmatig toegevoegd gaat krijgen door je publiek.

Zo is het mij ook vergaan. Ik schrok me rot toen ik de eerste keer als Meester-verteller werd aangekondigd (zonder dat eerst even te vragen vooraf). Wat moest ik dan allemaal waarmaken?

Inmiddels is me steeds duidelijker waar vertellen echt meesterlijk wordt. De magie ontstaat wanneer het verhaal door jou heen verteld wordt. Dan krijg je als verteller vleugels.

Bij de Ewe in West Afrika (Togo / Ghana) wordt de verteller ook wel genoemd “De mens op wie het woord gevallen is”.

In deze masterclass bereiden we ons voor op de mogelijkheid dat het woord op ons zal vallen en het een waar feest wordt.

We gaan we aan het werk met een vijftal onderwerpen waardoor elke deelnemer een ontmoeting met zijn / haar publiek gaat creëren.

We zullen aan het werk gaan met:

  • Focus, startpunt en einde van het verhaal.
  • Contact met jezelf, je verhaal en contact met je publiek.
  • Perspectief wisselingen.
  • Beeldend vertellen en actualiseren.
  • Vertellen op vleugels. Jouw stijl van vertellen.

Voorbereiding:

Bereid een verhaal voor of maak een keuze uit een of meerdere verhalen die je graag vertelt of wilt vertellen.

Denk na over wat jouw eigen doel is voor deze masterclass.

Deelnemers: max 10

Kosten € 295,-

Locatie Hermonde

Data: 21 september 2018

Marius Gosschalk.

Voor leidinggevenden, docenten, professionals, en in sectoren van zorg tot commerciële marketing blijkt dat het ‘verschil kunnen maken’ valt of staat met een goed en vooral ‘eigen’ verhaal. In toenemende mate krijg ik de vraag van mensen en bedrijven te begeleiden in het vinden en vertellen van hun verhaal.

Deze oeroude manier van werken blijkt iedere keer weer verrijkend en verbindend. Het gaat om aanraken en wegschenken.

Marius (1959) is acteur /trainer/coach en verhalenverteller. Hij is opgeleid tot Dramatherapeut en volgde een studie veranderkunde bij prof H van Praag. Hij gaf ruim 10 jaar dramatherapie in de volwassenen psychiatrie en later als trainer coach in diezelfde psychiatrie.

Als (zzp) acteur /trainer/coach en verhalenverteller is hij freelance verbonden aan diverse opdrachtgevers. Als acteur en spelleider speelt hij bij Theater Draad. Daarnaast heeft hij een serie (vertel) voorstellingen gemaakt (waaronder ‘De Alchemist’ naar P. Coelho) die op gezette tijden te zien zijn in kleine theaters of op aanvraag gespeeld worden.

www.gtct.nl

Visual Storytelling 'Show & Tell'

Masterclass ‘Show & Tell’


                  Sabine Wisman

Leer in een dag de 4 stappen methode voor het bedenken en maken van een puike getekende infographic.

Tijdens deze masterclass leert schrijver/illustrator Sabine Wisman je op twee manieren infographics maken.
Op de ‘freestyle’ manier en aan de hand van de ‘4 stappen methode’ (onderzoeken, verbeelden, vormgeven en verwoorden).
Je maakt persoonlijke en getekende infographics.
Je gaat na de workshop vol enthousiasme en inspiratie de deur uit met eigen info-illu’s en ideeën om er heel wat meer te maken.
De workshop Illustreren ‘Show and tell’ is voor storytellers die niet alleen hun tekenvaardigheden wat (verder) willen ontwikkelen, maar ook willen weten hoe ze een getekende infographic maken en zich willen verdiepen in visual storytelling.
Dus niet alleen het show, maar ook het tell van een illustratie. Het maakt niet uit of je sinds de lagere school niet meer tekende of gevorderd tekenaar bent. De workshop is niet voor mensen die technisch Meesterschap willen leren.
Tijdens de workshop Illustreren ‘Show and tell’ zijn 100% realistische weergaven geen must. Je tekening hoeft niet perfect te zijn. Sabine kan je uit ervaring vertellen: jezelf dat toestaan schept enorme vrijheid.

Kosten € 295,-

Datum  oktober 2018 - datum wordt nog bekend gemaakt!
Storytelling Studio - Amsterdam

Masterclass filmvertellingen

Masterclass Filmvertellingen


Mirna Ligthart

Beelden zeggen meer dan 100 woorden. Storytelling en Film zijn dan ook nauw verbonden. Daarom biedt verhalen ophalen met film zoveel mogelijkheden. In een korte filmreportage of vlog kan je portretjes maken, je eigen verhaal vertellen, sfeerimpressies maken, bedrijfscultuur in beeld brengen of klantverhalen ophalen. Ook kan je op verschillende manieren vormgeven aan één of meer stappen uit De reis van de held. Je kunt bijvoorbeeld tonen waar de ‘oproep tot avontuur’ zichtbaar is in het bedrijf waar je werkt of bij jouw doelgroep. Of juist de focus leggen op waar de nieuwe wereld gloort.

Door interviews, vlog of als ‘fly on the wall’ met voice-over geef je jouw verhaal vorm in een kort filmpje voor social media of website. In deze masterclass van twee x 6 uur maakt ieder een (non-fictie) filmpje met de iPad.
De eerste dag oefenen we met camera en interview en bereidt ieder zijn film voor. Tussen de eerste en de tweede dag film je je materiaal. De tweede dag monteren we het filmmateriaal en kijken we het samen af.

Als je graag korte filmpjes wilt maken voor het vergroten van je impact, maar die een duwtje nodig hebt om daadwerkelijk aan de slag te gaan, wat ondersteuning zoekt in de techniek en geïnspireerd willen worden door anderen, is deze masterclass een must.

Mirna Ligthart werkte 10 jaar als editor voor documentairemaker Frans Bromet. In 2007 richtte zij stichting De frisse blik op gericht op 'begrijpend kijken' naar non-fictie media en het maken van filmreportages binnen het onderwijs. Sinds 2017 werkt zij onder de naam Studio Beeldrijk als trainer en initiator van participatieve filmprojecten binnen onderwijs, bedrijf en maatschappelijk domein. Zij gebruikt film als middel om veranderprocessen te initiëren, ondersteunen en zichtbaar te maken. www.studiobeeldrijk.nl
Benodigdheden: iPad (eventueel bij haar te huur)
Het is mogelijk van Studio Beeldrijk een externe microfoon te gebruiken voor het filmen.

Data: voorjaar 2019. Exacte data volgen!
Locatie Storytelling Studio - Amsterdam

€ 575, -, excl 21% BTW.

Masterclass Storyimpro

Masterclass Story-Impro 

Leer improviseren en breid je vertelvaardigheden uit. 

Dagworkshop Improvisatie en Storytelling
 
Wil je een verhaal vertellen en daarbij vrijelijk kunnen improviseren ?
Wil je leren hoe je het publiek bij je verhaal betrekt ?
Wil je je fantasie en creativiteit vergroten?
 
Deze workshop leert je de vaardigheden die hier voor nodig zijn.
Elke storyteller vertelt zijn eigen verhaal. En altijd is er het publiek wat daarnaar luistert en het beinvloedt.
Soms kies je er zelfs voor om ingrediënten van het publiek te gebruiken in je eigen verhaal. Hierdoor wordt het interactiever en sluit het nog beter aan.
De workshop gaat over improviseren met gebruikmaking van je eigen verhaal en achtergrond. Je leert hoe je een verhaal uit bouwt en te verlevendigt.
Een deel is techniek: hoe improviseer je een verhaal?
Een ander deel is loslaten: hoe creëer ik iets nieuws vanuit het verhaal wat ik al ken?
En soms is het pure improvisatie en verras je jezelf in deze workshop met spontane ingevingen en onverwachte wendingen. Ook dat is improviseren: vanuit een vaste basis je laten leiden door wat er in het moment gebeurt. Dat trekt het verhaal naar een hoger plan.
Let op: Voor deze workshop is het nodig dat je een bestaand verhaal meenemt, waar we mee gaan werken op deze dag. We vliegen het van diverse kanten aan, zodat het een andere invalshoek en betekenis kan krijgen.

Docent: Andre Besseling
In samenwerking met de Improacademie.

22 november 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Maximaal 10 deelnemers.

Kosten € 295,-

Locatie: Wordt later bekend gemaakt