Marius Gosschalk

Bij de Storytelling Academy zijn verschillende docenten betrokken. Sinds kort maakt ook Marius Gosschalk deel uit van het vaste docententeam. Hij gaat o.m. lesgeven aan de leergang tot Chief Storytelling.
Floor van der Sluijs sprak met hem…. 

*****

Verhalen als een kompas voor ontwikkeling

Marius Gosschalk (presentatie- en storytelling coach, acteur en voormalig dramatherapeut) bouwt bruggen met verhalen. Verhalen om te verbinden, maar ook om het leven zelf wat beter te begrijpen. Hij ontdekte zijn liefde voor verhalen bij toeval en werd onderweg geïnspireerd door zijn leermeesters, regisseurs, ex-vrouw, Springmuis en Barack Obama.

Een van die leermeesters was Henri van Praag. Deze bekende parapsycholoog gebruikte verhalen om te onderwijzen. Niet alleen om kennis over te brengen, maar vooral om zijn studenten aan het denken te zetten. Bijvoorbeeld met het verhaal over twee monniken die een vrouw langs de rivier treffen. De oude monnik draagt haar op zijn schouders naar de overkant, terwijl de jonge monnik er na twee uur nog niet over uit is of dat überhaupt wel kon. ‘Broeder’, zegt de oude monnik, ‘ik heb haar slechts aan de overkant gezet. Jij draagt haar nog steeds met je mee.’

Er blijken veel waarheden in dit soort verhalen schuil te gaan. Vraag je maar eens af: wat draag jij met je mee? Wat heb je los te laten?

Verbinden door verhalen is voor Marius een terugkerend thema. Als dramatherapeut liet hij mensen met een psychische stoornis weer kennis maken met hun eigen, gezonde, verhaal en daarmee hun wereld te vergroten. Als acteur maakt hij de kern van verhalen concreet en voelbaar in het Terugspeeltheater. Als presentatie- en storytellngcoach leert hij, onder andere artsen in opleiding, hoe ze hun presentaties kracht bij kunnen zetten met kleine, illustratieve verhalen. Bankmanagers inspireert hij door de noodzaak van samenwerking voelbaar te maken met verhalen, in plaats van feitelijk uit te leggen.

Volgens Marius slaan verhalen een brug tussen het punt waar je nu staat en waar je verlangen naar uit gaat. Als een kompas voor ontwikkeling. Al jaren vertelt hij het verhaal van Springmuis. Een oud Indiaans verhaal dat over universele thema’s gaat, zoals een sprong in het diepe maken, afwijzing, een crisis doorstaan,onverwachte raadgevers ontmoeten en overwinning. Bij iedere vertelling maken mensen op geheel eigen wijze verbinding met dit verhaal. Door lang vergeten dromen tot leven te wekken, grote vragen te stellen of juist te bevestigen dat ze op de goede weg zitten. Het effect van dit verhaal, ontroert Marius nog iedere keer.

Als docent aan de Storytelling Academy vindt Marius het belangrijk dat jij je eigen verhalen op een magische manier leert gebruiken. Een beetje zoals Barack Obama dat doet. Hij verstaat als geen ander de kunst om mensen te emotioneren, mee te nemen, op te zwepen en wakker te maken. Waarbij je denkt: ‘Ja! Dit wil ik ook. Vertel me meer!’ In trainingen gebruikt Marius, Obama als een belangrijke inspiratiebron voor managers die persoonlijk voelbaar willen maken wat de bedoeling achter de doelen en missie van hun bedrijf is.

Ten slotte daagt Marius Gosschalk storytellers uit om ‘hoe het moet’ los te laten. Durf met je verhaal te spelen, stil te vallen en te improviseren. Echt iets teweeg brengen, gaat immers zelden zoals het hoort.

 

Plaats een reactie