Kunnen computers verhalen vertellen?

door Bert Heesakkers

Heb je wel eens gehoord over de stelling van de eindeloos typende apen? Deze stelt dat een groep chimpansees de complete werken van Shakespeare kan produceren, indien zij daar maar lang genoeg de tijd voor krijgt.

In 2003 is dit experiment op de universiteit van Plymouth eens uitgevoerd maar de tekst die door de chimpansees werd afgeleverd was echter verre van een meesterwerk (zie hier de resulterende tekst). Vandaag de dag kunnen we de chimpansee vervangen door kunstmatige intelligentie (A.I.) en wordt de vraag of het een computer lukt een meesterwerk te schrijven.

Neuralstoryteller
Sinds 2013 is er een variant van de NaNoWriMo (schrijf een boek in een maand) genaamd NaNoGenMo waarin in één maand een A.I. geschreven moet worden die een boek kan genereren van 50000 woorden. Hoewel het hier niet noodzakelijk gaat over nieuw materiaal. In 2015 heeft Ryan Kiros, een student op de universiteit van Toronto, een neural storyteller gemaakt. Voorbeelden van teksten die dit neuraal netwerk genereert op basis van foto’s kunnen hier gevonden worden.

Sunspring

In 2016 op het SCI-FI LONDON filmfestival werd Sunspring getoond, een sciencefictionfilm waarvoor het script geschreven was door AI. Deze was getraind met tientallen scripts van bestaande films en series. Het resultaat is soms bizar en voelt beklemmend (klik hier voor de hele film). Vooralsnog lijkt het erop dat computers goed zijn in het genereren van zinnen en paragrafen maar het vasthouden van langere verhaallijnen lijkt nog een (te) grote uitdaging.

Emotionele betrokkenheid
Interessanter is misschien om A.I. en storytellers samen te laten werken. Eén voorbeeld hiervan is het Storyline project van MIT. Hiermee worden emotional arcs in video’s bepaald op basis van onder ander het beeld, de muziek, en het script. Op deze manier zouden storytellers hun verhaal kunnen aanpassen om de emotionele betrokkenheid te verhogen.

Ethiek
Natuurlijk kan A.I. en storytelling ook voor minder onschuldige zaken gebruikt worden (zoals deze video bijvoorbeeld laat zien). We zullen verantwoordelijk om moeten gaan met wat technieken mogelijk maken.

Het is slechts een kleine, interessante greep uit het aanbod waar A.I. en storytelling elkaar vinden. En de vraag blijft of dat stel moderne, gecomputeriseerde chimpansees ooit dat meesterwerk zullen schrijven…

Een bijdrage van Bert Heesakkers

Bert_Heeasakkers

Bert Heesakkers heeft jarenlang zijn jongensdroom geleefd en computer games ontwikkeld. Na een aantal jaar studenten te hebben opgeleid in datzelfde vakgebied volgt hij nu, als coach, trainer en storyteller zijn passie voor verhalen. Zijn missie is om door de kracht van verhalen mensen in beweging te krijgen.

Plaats een reactie