Terug

Jij bent een enorme voedster, toch?

28/05/2024

Waarom doen we toch de hele tijd maar wat we doen? Hoe kunnen we ons bevrijden uit patronen die in de weg zitten? Hoe kunnen we ons afstemmen op wat ons ‘wezen’ wil?

De cursus narratief coachen, die we al een aantal jaren op het programma hebben staan, gaat over het wonder van de betekenisgeving. Vier dagen lang op zoek naar de ‘tekens’. Maar wat elke keer weer duidelijk wordt is dit: betekenissen vind je  nooit in de zichtbare wereld, en al helemaal niet in de waan van alledag. Betekenissen vind je ‘achter’ de dingen, ‘achter’ de gebeurtenissen, ‘achter’ de maskers. Als je wilt coachen met het levensverhaal is het dus zaak dat je leert communiceren met de wereld ‘achter’ de dingen. Dat is de wereld van de verbeelding, de droomwereld, de wereld van de kunsten, de dans, daar waar symbolen, archetypes, associaties en metaforen hun werk doen. Deze ‘tekens’ in de onzichtbare wereld ‘versta’ je alleen met je hart en je ziel en niet met je hoofd.

Kosmische danser

Achter alle de feiten, de maskers, de patronen, de strategieën, bevindt zich de kosmische danser, de beweger, het wezen. En om de tekens van het lot te snappen, moeten we voorkomen dat we samenvallen met ons masker, ons ego, maar moeten we in dialoog te gaan met dat wat zich ín ons  beweegt. We willen allemaal wel weten wat het lot voor ons in petto heeft. Om daar achter te komen, dienen we de tekenen van het lot te lezen, want die liggen in principe al in onze levensloop verscholen. De hele levensreis tot nu toe zit bomvol tekens die onderzocht kunnen worden.

Strategie

Ooit zijn we allemaal uit het paradijs gevallen, maakten we kennis met de duale wereld, waarin bijna alles zich als tegenstelling openbaart. Het drama van de separatie dwong ons een strategie te verzinnen om te overleven. Daarom  trekken we van alles uit de kast om ons staande te houden in dit leven. We gaan ontzettend ons best doen, hard werken, pleasen, proberen onzichtbaar te blijven, of juist heel zichtbaar te worden, anderen te helpen, en zo bouwen we aan ons ego. Dat is fijn,want daarmee krijgen we het gevoel dat we bestaan! Ik ben die en ik doe dat! Kijk mij eens! We komen best een heel eind daarmee. Totdat er ergens in die strategie barstjes beginnen te komen. Het werkt niet meer, we worden ongelukkig, of ziek of lopen vast, we denken… Is this all there is? Dan is het tijd om af te stemmen op dat wat ons ‘wezen’ wil.
Dus… naar binnen, naar de verbeelding, naar de dromen, naar dat wat onze ziel ons influistert.

Oerbeelden

De 12 archetypen die wij hanteren in dat ‘narratief’ onderzoek, helpen in dat proces. Archetypen zijn geen types, maar energieën, oerbeelden, die we allemaal met ons meedragen. We kunnen een archetype inzetten bij een strategie. Maar als een archetype onze identiteit gaan vormen, als we ermee samenvallen, is dat een valkuil.Bij iemand die bijvoorbeeld het Voedster-archetype heeft geactiveerd als strategie, kan dat archetype een masker worden, een deel van de persoonlijkheid dat vervolgens heel erg in de weg gaat staan van een gezonde ontwikkeling. Voordat je het weet ben je alleen maar voor anderen aan het zorgen en vergeet je jezelf. Of neem het archetype van de Strijder. Voordat je het weet raak je verwikkeld in een eeuwige strijd met alles en iedereen.
Identificatie met het ego, met ons masker, maakt het lot ‘noodlottig’. Het zet ons gevangen en stuurt ons naar een onbewust gekozen bestemming. En tja, een onbewust gekozen bestemming zorgt vaak voor conflicten en ellende en is uiteindelijk ziekmakend of zelfs dodelijk.

Energetische ruimte

Het besef daarentegen dat we ‘alles’ in ons meedragen, dat ons wezen de ware bestemming kent, dat de verschillende archetypes ook hulpbronnen kunnen zijn, biedt een energetische ruimte om onze eigen profeet te worden, onze eigen visionair. Daarom is het gesprek aangaan met de innerlijke archetypes bevrijdend. Het kan het verleden helen en de toekomst beïnvloeden.

(c) Mieke Bouma

Meer over de cursus Narratief Coachen
De treffende afbeelding is gemaakt door Eva Poppink. Zij volgde de cursus Narratief Coachen en bleek een zeer bijzondere tekenares te zijn. Dank je Eva!
Illustratie: Eva Poppink

 

 

Terug