Wie is hier eigenlijk Chief Storyteller?

–  Mieke Bouma
Een teamleider vroeg mij of ik hem kon helpen met een presentatie. Hij wilde op een zogenaamde heidag zijn toekomstvisie op een bijzondere en persoonlijke manier kwijt: door een verhaal te vertellen. Ik hielp hem daarbij en aan de hand van persoonlijke verhalen uit zijn eigen leven wist hij een pakkende boodschap over te brengen.
Storytelling… een kunst een kunde
Men hing aan zijn lippen en was oprecht geraakt. Ik zat ook in de zaal en zag dat hij twee maal stond ingeroosterd. Ik was benieuwd wat hij na de pauze zou gaan vertellen en was lichtelijk teleurgesteld toen hij toch weer teruggreep op de vertrouwde PowerPoint Presentatie met veel tekst, bullets en grafieken. Kennelijk durfde hij het nog niet aan ook dat gedeelte in een verhaal te verpakken.

Storytelling is een interventie waar men in organisaties schoorvoetend toe over gaat, maar als het erop aan komt, ontbreekt vaak nog de benodigde expertise of men grijpt voor de zekerheid terug op de vertrouwde middelen. Verhalen vertellen, ze componeren en ze doelgericht inzetten vereist behalve de overtuiging dat een goed verhaal werkt, ook kennis en vakmanschap. En daar ontbreekt het over het algemeen aan in organisaties.

Want hoe componeer je een verhaal rond een kernboodschap? Welk verhaal kies je? Hoe bouw je spanning op? Hoe kom je van probleem tot resolutie? Zit er wel een omslagpunt in je verhaal? Wat is de les, het inzicht, de belofte die in je verhaal verpakt zit? Hoe creëer je geloofwaardige helden? Hoe eindig je? Vanuit welk perspectief vertel je het verhaal? Kun je het verhaal los van papier vertellen? En ook: hoe verzamel je verhalen uit de organisatie? Wat zijn handige verhaalinstructies?

Er zijn inmiddels genoeg publicaties verschenen over waarom storytelling werkt. We weten het nu wel: ons brein houdt van verhalen en ons hart ook. Met een goed verhaal kun je mensen ontroeren en in beweging krijgen. Verhalen zorgen voor verbinding, betrokkenheid en ze kunnen een inspirerend punt aan de horizon schetsen. Leiders beginnen in te zien dat een goed verhaal wonderen kan verrichten, marketingafdelingen ontdekken dat ze – om de kernidentiteit te vangen – de verhalen van het eerste uur moeten opdiepen, HRM’ers weten dat ze de cultuur kunnen bekrachtigen door verhalen uit te wisselen.
Maar in de praktijk blijft het vaak bij een terloopse – leuke – interventie. Als puntje bij paaltje komen, kiest men toch maar voor het gemak en de zekerheid voor de vertrouwde oplossingen. Men schakelt het reclamebureau in en die maakt een mooie brochure, of men organiseert een heidag met tapas en drankjes toe en denkt dat het daarmee wel snor zit met de bedrijfscultuur.

Storytelling is meer dan dat. Het is een voortdurend proces van zelfonderzoek. Het vereist daarom niet alleen de bereidwilligheid dat proces aan te gaan, maar er is ook kennis en vakmanschap voor nodig. En het vergt van de betrokkenen voortdurende aandacht.

Daarom beginnen wij met de Storytelling Academy met de leergang Chief Storytelling. We gaan in 2013 mensen opleiden die in organisaties van de hoed en de rand weten. Een soort stamhoofd die de verhalen kent over de geschiedenis van de organisatie, de huidige identiteit weet te doorgronden, mensen op verhaal weet te brengen en die weet wat het punt is aan de horizon waar op af gekoerst wordt. Een centrale figuur die bovendien voldoende narratieve kennis heeft om verhalen te kunnen componeren en te beoordelen.

Een levendig narratief klimaat – een cultuur waar het vertellen van verhalen de gewoonste zaak van de wereld is – versterkt het interne bewustzijn van de corporate identiteit en vergroot de interne levendigheid en aantrekkelijkheid. Dit draagt bij aan een krachtige motivatie van medewerkers en de organisatie gaat een grotere aantrekkingskracht uitoefenen op klanten en andere stakeholders. Haal die vakkennis en vraag je af: Wie is hier eigenlijk de Chief Storyteller?

Tot slot vier tips voor als je als bedrijf daadwerkelijk meer wilt met storytelling:

  1. CHIEF STORYTELLER. Wijs iemand in de organisatie aan met kennis en vakmanschap op het gebied van verhalen of leidt zo iemand op. Bij Nike hebben ze al jaren een Chief Storyteller. Zorg dat deze Chief Storyteller zich ontwikkelt op het gebied van verhalen en dat hij/zij contact houdt met de managers, de afdelingen communicatie, marketing, PR en HRM.
  1. DE CORPORATE STORY. Vertaal bestaande positionering en mission statements in een helder, simpel na te vertellen verhaal, waarin een duidelijke heldenrol is weggelegd. Gebruik dit verhaal – in allerlei variaties – in marketing- en communicatie uitingen, zowel intern als extern. Dat zorgt voor fans en daarmee tot succes. Wees niet bang ook te vertellen over mislukkingen en blunders.
  1. ORGANISEER STORYCIRCLES. Bekrachtig de bedrijfscultuur en organiseer verhaalkringen; begin met het verzamelen van verhalen uit alle lagen van de organisatie. Hoe is het ooit begonnen? Vraag mensen naar hun passie, hun blunders en hun topmomenten.
  1. Kijk regelmatig op www.storytellingacademy.nl voor info over de leergang en andere workshops, trainingen en masterclasses rond storytelling.

 

Plaats een reactie