Het script voor de kroonprins

– door Reinier Rombouts

Het leven is vaak wat je gebeurt. Je weet wel: van die andere plannen die nooit doorgaan. Vooral die waar je zo druk mee was. Je hebt het allemaal goed voorbereid, zorgvuldig gepland en er hard voor gewerkt. Je verdient het echt. Wat zeg ik? Je bent eigenlijk al eigenaar van dat nieuwe huis. Je hebt die baan al. En terecht. Alleen nog even tekenen.
Bijrol
Ronald Koeman had eind vorig jaar de pen al in de hand om te tekenen als nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal toen de KNVB ineens Guus Hiddink uit de hoge hoed toverde. De voetbalbond paste het script voor Koeman aan: hij mocht een bijrol vervullen naast ome Guus. Koeman kwaad. Hij bedankte. En zag hoe zijn rivaal Louis van Gaal derde werd met de Nederlandse spelers op het WK in Brazilië. Van Gaal mocht vervolgens naar Engeland om daar de grootste club van het land te trainen: Manchester United. Ook dat nog.Kroonprins
Koeman, kroonprins onder de trainers, legde het af tegen de oude koningen van het trainersgilde. Hij vertrok bij Feyenoord en werd coach van Southampton, een Engelse club die deze zomer compleet werd leeg gekocht en door de kenners werd ingeschaald als degradatiekandidaat. Terwijl Koeman zijn beste spelers zag vertrekken, gaf Louis van Gaal intussen bakken met geld uit in Manchester. Hiddink liet onderwijl de teugels vieren bij Oranje en scoorde punten bij de internationals als de gezellige oom die de strenge ‘vader Louis’ deed vergeten.

Nieuw hoofdstuk
Koeman dacht aan de crises die hij eerder doorstond in zijn trainerscarrière (ontslagen bij Valencia en AZ), haalde zijn schouders op en keek welk script het leven hem voorschreef. Southampton kwam. Koeman belde zijn broer Erwin, vroeg hem of hij zijn assistent wilde worden en samen vertrokken zij naar Zuid Engeland. Ronald koos voor het verhaal zoals zich dat aan hem opdrong. Accepteerde dat de sterspelers van de club werden verkocht en kocht zelf (op papier mindere) spelers. Hij vertrouwde op zichzelf, zijn broer en de spelers in zijn selectie. Hij sloeg de bladzijde om en startte voor zichzelf en de voetbalclub een nieuw hoofdstuk.

Succesverhaal
Inmiddels zijn de eerste zes speelronden in de Premier League gespeeld. Koeman zorgde voor de beste seizoenstart uit de clubgeschiedenis: Southampton staat tweede. Het Manchester United van Louis van Gaal begon dramatisch. Waar Ronald Koeman op het schild wordt gehesen, is Louis nu koning af. Manchester United is zevende in de rangschikking. En op 6 december moet Van Gaal op bezoek bij Koeman.
Is het bondscoachschap nog onderdeel van zijn levensverhaal? Waarschijnlijk wel. Het staat alleen een paar hoofdstukken verder in het script dan Koeman dacht. Als hij zo doorgaat, komt ook de KNVB vanzelf weer bij hem op bezoek.

Reinier Rombouts is senior PR adviseur bij Pride PR en volgt de leergang Chief Storyteller
https://www.linkedin.com/pub/reinier-rombouts/1/489/89b

Een reactie plaatsen