Greta Thunberg, rebel with a cause

De toespraak van de 16jarige klimaatactiviste Greta voldoet lekker niet aan de eisen van een goed verhaal, maar toont de wereld het archetype de Provocateur in pure vorm.

‘How dare you!’

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg sprak wereldleiders tijdens de vergadering van de Verenigde Naties boos en verbeten toe. ‘We staan aan het begin van een massale uitsterving, en alles waar u over kunt praten is geld en sprookjes over eeuwige economische groei. U beroofde mij van mijn dromen.’

Greta is een fenomeen, ze intrigeert, verbaast en ontregelt. Ze brengt wereldwijd massaal jongeren op de been, ontketent verzet en opstand maar roept anderzijds ook veel weerstand bij de status quo op. Lang niet iedereen is gecharmeerd van haar. Met haar bozigheid irriteert ze mensen. Greta heeft een stoornis in het autistisch spectrum en dus zijn er mensen die haar een mental sick freak noemen en haar beschimpen op twitter. Ze zou niet toerekeningsvatbaar zijn.

In mijn ogen Greta is glashelder.

Haar toespraak voldoet lekker niet aan de eisen van een goed opgebouwd verhaal, maar raakt wel. Greta is dwars, fel, itchy…. Een luis in de pels. De gevestigde orde wil haar boodschap niet horen. Deze is namelijk onprettig en ongemakkelijk. Greta doet helemaal niet haar best om haar publiek in te pakken of te vermaken, ze heeft geen helder stappenplan, ze is alleen maar boos. Applaus interesseert haar niet. Ze smeekt, attaqueert. Gretha is een provocateur, een rebel. Ze is lastig, pijnlijk en oncomfortabel. Maar inspireert ook.

Neem de wereldwijde beweging Extintion Rebellion… Niet alleen in Amsterdam, ook in Sydney, Berlijn en Parijs zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan. In principe geweldloos maar ze zijn er wel op uit om zich te laten arresteren. ’Dat is hoe je het grote publiek aan het denken zet, door opoffering’, vindt oprichter Roger Hallam.

Het archetype de Provocateur laat zich via Greta en via de demonstranten in zijn meest pure vorm zien. De Provocateur confronteert en klaagt de heersende macht aan, is niet gevoelig voor macht of status, bekommert zich niet om ego-dingen, speelt geen mooi weer, doet niet mee met het spelletje, is niet politiek correct, wil niet aardig gevonden worden. De provocateur attaqueert, omdat de boel op de schop moet en is bereid zichzelf daarvoor in de strijd te werpen. De Provocateur is ongezeglijk, oproerig, opstandig, wild, weerstrevend, weerspannig, revolutionair, ongehoorzaam, ballorig of opstandig, bereid een offer te brengen voor de grote zaak. De Provocateur heeft als motief het geweten van de machthebbers rechtstreeks aan te spreken.

Dat doet Greta. Leve de rebellie, leve de aarde.

(c) Mieke Bouma

Lees meer over archetypen….

 

Plaats een reactie