Maak kennis met
Rogier van der Zwaan

Rogier van der Zwaan

corporate storyteller, copywriter, presentator

Onderwerpen
Storytelling workshop, presenteren/modereren, eindredactie, videoformats

Talen
Nederlands, Engels

Als corporate storyteller breng ik een glimlach in de werkende wereld. U kent haar wel, die wereld waar mensen zuchten onder prestatiedruk en perfectie willen uitstralen, waar gesproken wordt in abstracties en succes afgemeten aan het al of niet behalen van key performance indicators. Pfff…

Veel vragen stellen, en op zoek gaan naar de kleinere verhalen met grote betekenis, dat is mijn manier om af te rekenen met de vaagpraat en prestatiedruk. In mijn workshops leid ik mensen rond in de wondere wereld van storytelling. Daarnaast sta ik als verhalenmaker zelf midden in de praktijk, als copywriter, eindredacteur, maker van videoformats en presentator/moderator.

Offerte aanvragen

Mijn verhaal

Eigenlijk heb ik twee diploma’s die ertoe doen. Het eerste diploma is mijn bul bedrijfseconomie. Ik ging economie studeren om de wereld te leren begrijpen. De bakkers bakken, de auto’s rijden, de hijskranen draaien en de vliegtuigen stijgen op. Hoe kan het dat het niet allemaal een enorme puinhoop wordt? Echt begrijpen doe ik het nog steeds niet, en misschien is het ook wel een grote puinhoop geworden. De nieuwsgierigheid is gebleven.

Mijn tweede diploma behaalde ik in 2020: Chief Storyteller bij de Storytelling Academy. Waar de econoom zijn hoofd pijnigt over de bovenstroom, de winstcijfers, rentestanden, productiviteit en targets, duikt de storyteller in de onderbuik van een organisatie. Dat is de onderstroom, dat wat er verteld wordt bij het koffie-apparaat of in de trein terug naar huis.
Als corporate storyteller sta ik op de grens tussen die twee werelden. De zaak gaat pas echt stromen als je de persoonlijke verhalen uit de onderstroom weet te verbinden aan de onderwerpen waar het in de bovenstroom over gaat. De missie, de waarden, de grote dilemma’s.

Je kunt me inzetten voor:

In mijn workshops maken deelnemers stap voor stap kennis met de kracht van storytelling. We leren de basisbeginselen van storytelling (wat is een verhaal eigenlijk?), ontmoeten de draak die communicatie vooral in grote organisaties ernstig bemoeilijkt (de curse of knowledge), kijken naar goede en minder geslaagde voorbeelden – en gaan op zoek naar onze eigen persoonlijke, betekenisvolle verhalen. Want daar gaat het uiteindelijk om: ons eigen verhaal verbinden aan dat van anderen, en aan waar we samen voor staan.

Naast ernstig geïnfecteerd met het storytellingvirus, ben ik ook allround contentmaker (tekst en video) met onder meer 20 jaar ervaring op de corporate communicatiestaf van ING. Ook presenteer ik video’s, podcasts en live evenementen. Voor een impressie, zie mijn showreel.

Wat mij drijft

In de eindeloze lockdownmaanden van 2020 hoorde ik elke ochtend vanuit onze binnentuin in Amsterdam het lied van een klein vogeltje, de heggenmus. Eigenlijk had ik die tuin, haastig als ik was, altijd maar voor kennisgeving aangenomen, laat staan dat ik het musje hoorde. Nu was hij daar, in volle glorie.
Het musje werd voor mij het symbool van de vergeten, kleine verhalen, die ons elke dag toezingen maar waar we bijna nooit naar luisteren. Ik interviewde collega’s uit alle windstreken van ING en vroeg ze naar één lockdownherinnering die ze nooit zullen vergeten. Het werd een boekje waarmee ik afstudeerde aan de Storytelling Academy. Het heggenmusje herinnert me dagelijks aan mijn missie: luisteren naar de kleine verhalen met grote betekenis.

Wat maakt mij uniek?

Haha, dat oordeel laat ik graag aan anderen over. Ik hoop dat ze zullen zeggen dat ik humor weet te koppelen aan oprechte nieuwsgierigheid en diepgang.

Wat anderen over mij vertellen:

‘Starting our offsite with Rogier’s storytelling workshop proved to be the best decision! The biggest benefit of the session was the fact we were able to be vulnerable in front of each other and see each other’s human side. This brought us much closer and allowed for very productive collaborative sessions that followed that day. My heartfelt recommendation!’
-Vesna Grebo, Chapter Lead, ING Tech/Group Services

‘Rogier heeft ons team bij Aramco een moment van reflectie en “oh, zo kan het natuurlijk ook” gegeven. Zijn enthousiasme over storytelling is aanstekelijk en de aangehaalde voorbeelden hebben het team geïnspireerd om met creatievere ideeën te komen voor content.’
Laura in ’t Veld, Head of Corporate Communications, Aramco Europe

‘Rogier’s workshop was a great start of our own team story. It gave me immediate inspiration to use in my own work. Loved his energy and the engaging person he is. Thanks Rogier!’
-Nikki Kiers, Communication specialist at ING

‘Rogier was a great moderator and host. He managed to connect the audience, theme and speakers very well. He’s a great storyteller. Always nice to have Rogier at your event.’
-Deelnemer Women’s Day evenement bij ING, 2022