Maak kennis met
Mieke Bouma

Mieke Bouma

Oprichter, hoofddocent, dramaturg, storycoach en auteur

Onderwerpen
De reis van de held, creatief schrijven, narratief coachen, archetypen

Talen
Nederlands, Engels

Mieke Bouma is oprichter van de Storytelling Academy. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en TV-wetenschappen, schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms en leidde scriptschrijvers op. Ze was een van de eersten die In Nederland met Storytelling werkte en dit toepaste in diverse organisaties. Mieke is auteur van diverse boeken over storytelling, w.o. Storytelling in 12 stappen, De kleine Campbell, Het verhaal van je leven. Leren dansen met de draak en meer…

Offerte aanvragen

Mijn verhaal

Mijn fascinatie voor verhalen begon al vroeg. Ik las veel, had een grote verbeeldingskracht, verzon al jong gekke verhaaltjes en had een toneelclub op zolder. De ‘verbeelde werkelijkheid’ is een terugkerend thema in mijn leven en werk. Zo schreef ik kleine spottende verhaaltjes over de bovenmeester in een schriftje, verzon een imaginaire broer en heb van mijn liefde voor verhalen mijn vak kunnen maken. Mijn hele werkzame leven – als dramadocent, scenarioschrijver, trainer en coach staat in het teken van het vinden, verzamelen, componeren, schrijven en het vertellen (spelen) van verhalen, het aanboren van de verbeeldingskracht en de creativiteit. Het geeft mij tot op de dag van vandaag de grootste voldoening.

Wat mij drijft

Ik beleef er veel plezier aan om mensen in aanraking te brengen met de kracht en de magie van verhalen. Dit doe ik door les te geven, te schrijven maar ook door verhalen te vertellen, filmfragmenten te tonen, mensen aan het schrijven te zetten, ze hun eigen levensverhaal te laten onderzoeken of ze te leren hoe ze daarover kunnen vertellen. Ik heb ervaren hoe een narratieve benadering veel zaken in en ander daglicht kan stellen en nieuwe perspectieven kan openen. Ik noem dit het wonder van de betekenisgeving.

Je kan mij inzetten voor:

Storytelling workshops, inspiratiesessies, lezingen en lessen over De reis van de held, archetypen en narratief coachen, schrijfcoaching en creatief schrijven.

Wat maakt mij uniek:

Een lange, rijke ervaring op het gebied van verhalen maken, delen en toepassen. Daarnaast gedreven door inspiratie en visie geloof ik dat elk levensverhaal uniek is en ieder een unieke opgave in het leven heeft. Verhalen helpen je die schat op te delven. Ik combineer mijn creatieve kracht met een helder gestructureerd verhaal waarmee ik mensen ondersteun om hun persoonlijke boodschap goed te verwoorden.

Wat anderen over mij vertellen

“Mieke Bouma ziet overal verhalen in, ook of juist in moeilijke tijden. Dat werkt, en dat helpt! Ze leert je een beetje afstand nemen en met compassie en waarachtige belangstelling naar jezelf kijken. Een wonderschone methode. Ik raakte zeer geïnspireerd door haar en haar boeken De held in je eigen verhaal en Storytelling in 12 stappen.”

Mijn Boeken

  • Storytelling in 12 stappen. Op reis met de held
  • De held in je eigen verhaal. Het pad van persoonlijk leiderschap.
  • De 12 oerkarakters van Storytelling. Archetypen en hun basisplots.
  • Het verhaal van je leven. Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan.
  • Schrijf je levensverhaal. Praktische gids voor autobiografisch werk
  • Leren dansen met de draak. Verhalen en mythen over omgaan met een crisis.
  • De kleine Campbell. De reis van de held samengevat.
Lees meer op MiekeBouma.nl