Maak kennis met
Floor van der Sluijs

Floor van der Sluijs

Storyteller, communicatieadviseur, fotograaf

Onderwerpen
Storytelling bij de overheid, strategische communicatie en visualisatie

Talen
Nederlands, Engels

Het draait altijd om de inhoud

Floor helpt onderzoekers, ambtenaren en andere experts de Vloek van Kennis te verslaan en een beeldend verhaal te vertellen over hun meest complexe onderwerpen. Het is haar missie om de vertelkunst niet alleen voor duidelijke communicatie te gebruiken, maar ook voor betere keuzes bij de overheid. Floor heeft voor meerdere ministeries en overheidsorganisaties gewerkt als communicatieadviseur en is nog steeds ambtenaar. Met haar enthousiasme voor communicatie èn de inhoud biedt ze concreet houvast en steun in de zoektocht naar een helder verhaal.

Offerte aanvragen

Mijn verhaal:

Overheidsbeleid zou het meest meeslepende leesvoer op aarde moeten zijn. Tenminste, dat vind ik. Binnen het communicatievak en de overheid wordt de kracht van het verhaal en Storytelling al jaren wel omarmd, maar slecht of nauwelijks toegepast. Zoals dat vaker gaat met communicatietrends, wordt storytelling te vaak gezien als een one size fits all wondermiddel voor elk complex en weerbarstig beleidsonderwerp. Kom met een goed verhaal waarmee iedereen het lastige beleid ineens wél voor zich ziet en dan gaat de rest vanzelf. Hoe mooi zou dat zijn?Maar de praktijk loopt natuurlijk anders. Hoewel in het bezit van een vlotte pen, lukte het mij ook niet altijd om de juiste snaar te raken of het gewenste effect te bereiken. Storytelling effectief toepassen bij overheidsbeleid, vraagt meer dan alleen een talent voor het opschrijven van ronkende zinnen.

De Storytelling Academy heeft mij de nodige professionele onderbouwing gegeven. Want hoe pas je dit toe bij de overheid? Waar de held zich niet zomaar laat verleiden om op reis te gaan. Hoe hard we diegene ook oproepen. Wat doen we wanneer blijkt dat de overheid zelf onbedoeld een draak is geworden? Of als onze hulpmiddelen moeilijk hanteerbaar blijken door allerlei voorwaarden en waarborgen? Helemaal ingewikkeld wordt het als we de gedroomde afloop nog niet kennen of door het verloop op het wereldtoneel ineens een totaal andere wending krijgt? Kan Storytelling ook helpen om daar een weg in te vinden? Intussen kan ik daar met een gerust hart ja op zeggen, want dat heb ik op meerdere plekken uitgeprobeerd en in de praktijk gebracht.

Je kunt mij inzetten voor:

Praktische workshops en advies. Bijvoorbeeld over het nut en slimme toepassing van Storytelling bij de overheid. Inzicht in een praktische werkwijze hoe je dat zelf kunt opzetten en uitvoeren. Ik ben nog steeds ambtenaar, dus bij een concrete opdracht moet ik wel eerst overleggen met mijn leidinggevenden, maar er kan veel.

Wat maakt mij uniek?

 Ik weet de weg binnen de overheid en snap hoe beleid wordt gemaakt. Ik weet hoe complex dat in elkaar zit en waar ambtenaren tegenaan lopen. Ik werk schouder aan schouder met hen aan betere verhalen. Ik weet het niet beter dan zij, maar biedt als ervaren communicatieadviseur, beelddenker en storyteller wel een uniek stukje expertise waarmee ik waarde kan toevoegen aan hun werk. We doen het samen. Daarnaast ben ik een beelddenker en opgeleid als fotograaf en vormgever. Ik heb ervaring met het visualiseren van complexe informatie en hoe je beeld effectief inzet voor je verhaal.