Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Schrijf je levensverhaal

27 november 2018

HET VERHAAL VAN JE LEVEN – DE SCHRIJFCURSUS 

Met Mieke Bouma, auteur van Het verhaal van je leven, Storytelling in 12 stappen en De 12 oerkarakters van Storytelling.

13, 20 en 27 november 2018 van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Kosten:

Zakelijk: € 525, – Excl. 21% BTW.
Particulier € 575, – Incl BTW.

Live, love and leave a legacy

Deze cursus biedt handvatten voor het schrijven van je levensverhaal. Behalve het plezier in het schrijven, het oprakelen van herinneringen, leer je hoe je de rode draad in je levensverhaal ontdekt en welke thema’s bepalend zijn. Je leert hoe je je vrij kunt schrijven, hoe je kunt ordenen en selecteren en hoe je betekenis kunt verlenen aan momenten en perioden uit je leven. Schrijven heeft alles te maken met zingeving. Met het opschrijven onderzoek je leven en ‘lees’ je jezelf.

De zin van je leven, die schrijf je zelf (-Loesje)

Plezier
Of je nu wilt schrijven voor het nageslacht, je buurman of voor de wereld, het belangrijkste is dat je er zelf plezier aan beleeft.

Schrijven is ordenen. Zodra je ergens een verhaal van kunt maken, heb je van willekeurige en soms chaotische gebeurtenissen een coherent en betekenisvol verhaal gemaakt.

  •  Je ontwikkelt plezier in het schrijven
  • Je leert over jezelf
  • Je ontdekt de rode draad en belangrijke thema’s in je persoonlijke levensgeschiedenis
  • Je leert losse fragmenten ordenen en structureren
  • Je leert betekenis te geven aan losse gebeurtenissen
  • Je krijgt zicht op krachtlijnen
  • Je onderzoekt je levensmissie
  • Je leert jezelf beter te profileren

‘Schrijven is goed voor de ziel’, schreef Julia Cameron. En zo is. Schrijven geeft richting, zorgt ervoor dat we het leven gaan begrijpen, dat we ons kunnen verzoenen met dat wat aanvankelijk een wispelturig of genadeloos lot leek.

Schrijven is magisch. Tijdens het schrijfproces gebeuren en openbaren zich zaken die je met je denkhoofd nooit had kunnen bedenken. Kennelijk schrijven de muzen mee en raak je tijdens het schrijven op wonderlijke wijze geïnspireerd. Schrijven verbindt de linker en de rechterhersenhelft. Tenminste als je het jezelf toestaat. Het brein houdt van schrijven en vertellen. Het is dol op associëren, verbeelden, benoemen en ordenen.

Woorden geven ons macht over het leven. Binnen een paar maanden na onze geboorte, begint het al. We gaan de zaken benoemen: Mamma, Pappa, Poes… Om aanspraak te maken op de wereld gaan we de wereld benoemen, zo eigenen we ons de wereld toe: aha zo werkt het. We koppelen oorzaak aan gevolg en leggen verbanden.

Toch verliezen velen van ons al snel de macht over de woorden zodra we te horen krijgen dat we niet goed zijn in taal, dat we de juiste zinsconstructies dienen te hanteren, dat we geen fouten meer mogen maken. Op school leren we functioneel schrijven en al heel snel durven we onze diepere emoties, grillige associaties of bonte fantasieën niet meer aan het papier toe te vertrouwen. We willen het graag goed doen en houden als gevolg daarvan op me schrijven. Jammer. Want schrijven is een feest, een opwindende reis waarin je van alles ontdekt over het leven, over jezelf en over anderen.

Gun jezelf deze interactieve, creatieve schrijfcursus en ontdek de rijkdom van je eigen levensverhaal.

Opbouw

1.Schrijf je vrij, ga jezelf uit de weg, schrijf iedere dag scenes uit je leven

2. Op zoek naar het overkoepelende, opwindende en geniale idee. De USP’s. Wat is het basisidee? Wat wil je de mensen die jouw verhaal lezen meegeven? Formuleer in essentie wat je wilt vertellen, formuleer je premisse en/of logline.

3. Onderzoek de protagonist  in het verhaal, onderzoek levensanekdotiek, vind de oerscène, geef losse gebeurtenissen betekenis. Onderzoek welke rollen de hoofdpersoon speelt en gespeeld hebt en met welke talenten hij of zij de wereld verrijkt.

4. Orden en structureerMaak een schrijfschema en maak daarbij gebruik van narratieve wetten: wat is of was het wilsverlangen van de hoofdpersoon? Welke obstakels moeten er overwonnen worden? Wat staat er op het spel? Wie komt te hulp? Wat staat er op het spel? Vaak is het lastig de veelheid te ordenen. Begin dan met het formuleren van het motorisch moment ofwel de Oproep… Wanneer werd je je bewust van je verlangen dit verhaal op te schrijven? Het einde: begin met het einde voor ogen. Weet waar je naar toe schrijft. Maak een plotlijn.

5. Research! Interview familieleden, bezoek plaatsen, ga op zoek naar documenten en foto’s.

6. Het schrijven; maak een schrijfschema, schrijf je eerste ruwe versie, onderzoek en kies je schrijfstijl: verleden tijd of tegenwoordige tijd, perspectiefwisselingen? Ik-vorm of derde persoon enkelvoud? Vermijd jargon, schijf informeel.

7. Polish

8. Vraag om feedback.

9. Herschrijven, herschrijven en inkorten!

Locatie: Storytelling Studio, Spaarndammerdijk 17 huis, Amsterdam

Schrijf je in!

Gegevens

Datum:
27 november 2018
Website:
https://storytellingacademy.nl/inschrijven/

Locatie

Storytelling Studio
Spaarndammerdijk 17 hs
Amsterdam, NH 1013 ZM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0621887469
Website:
www.storytellingstudio.nl