Terug

Dansschool DD

12/08/2023

-door Patrick de Boer

Eind 2021 liep ik naar mijn geparkeerde auto met een hoofd dat overstroomde van gevoelens en gedachten. Blijdschap, positieve energie, verdriet, ideeën maar ook verwardheid, twijfel en trots. De laatste bijeenkomst van de opleiding tot Chief Storyteller (lichting 17) was voorbij, en ik realiseerde dat ik de afgelopen periode iets had heel speciaals had meegemaakt wat mogelijk mijn leven zou gaan veranderen. Niets is fijner dan aandacht krijgen, open staan voor gevoelens, jezelf beter leren kennen, nieuwe mensen ontmoeten, in een omgeving waarin iemand de leiding neemt en je helpt, uitdaagt, duwt en laat… Toch?

Nu heb ik wel vaker momenten gehad waarin ik dat gevoel had. Zo’n heerlijke ervaring vol met emoties en gedachten dat ik er even helemaal in op ga. Maar als de tijd verstrijkt verandert die sensatie, dat gevoel in herinneringen & ervaringen en gaat  het „gewone“ leven weer door, en verlies ik vaak het momentum om met alles wat ik heb geleerd om door te zetten. Waarom is dat toch? Is het meer de reis, de bijeenkomsten, die mooie wereld die ik zo fijn vind? Geef ik het daarom onbewust geen vervolg omdat dat dan eindigt?

Zet door!
Het is inmiddels ruim een jaar geleden. Ik lees de oproep van de Storytelling Academy om een verhaal over ‘dansen met de draak’ in te sturen en een gevoel van sensatie overvalt me… zal ik het doen?  Ik zie het al helemaal voor me. Ik schrijf een verhaal, stuur het in en…het wordt gelezen! Wat een heerlijk gevoel als ik er al aan denk. Maar de tijd verstrijkt, werk en andere niet steekhoudende excuses zorgen dat het op de achtergrond verdwijnt. Maar het laat me niet los. Ik vind mij even terug in herinneringen van de opleiding. Mijn medecursisten, de mooie sessies en gevoelens die mij dat allemaal gaven. ‘Zet door!’ zegt de storyteller in mij en ik besluit eindelijk te gaan schrijven. Een verhaal over dansen, dansles en hoe ik dans met de draken.

Dansschool der draken
Ik moest  gelijk denken aan een oude dansschool in ons dorp : Dansschool DD… met een nieuwe blik kijk ik naar die naam, want ik heb mezelf nooit afgevraagd wat DD betekende. Maar nu weet ik het: Dansschool Der Draken! Een verhaal werd geboren.
Voor mij is de dans met een draak niet altijd eentje met een begin en eind. Het is een continue onderdeel van leven. Waar je leert, ontwikkelt, groeit en ervaart. Je probeert, luistert, herhaald en geeft ook terug. Het zijn niet zozeer de draken waar het omdraait, maar de danslessen zelf. Verschillende lessen op de Dansschool der Draken.

Zo kun je bijvoorbeeld traditioneel stijldansen, zoals sommigen van jullie je vast nog herinneren. De Quickstep, Foxtrott, Cha-cha, Roemba, etc. Het betreft steeds een vast patroon die je probeert tot de perfectie uit te voeren. Het is volstrekt duidelijk en je doet wat anderen ook doen. Je kunt lekker opgaan in de menigte, maar je ook een beetje onderscheiden door te streven naar perfectie.. Je danst, leert en leeft, maar met duidelijkheid en structuur.

Dan heb je op de dansschool des levens ook vrije dansstijlen. Denk aan moderne dans, hiphop, ballet, streetdance. Een stijl met diverse technieken en bewegingen, maar waar de dans (choreografie) wordt bedacht door de leraar en/of danser. Als ‘danser’ heb je weliswaar begeleiding, je leert technieken, maar er is meer vrijheid voor eigen ideeën, je kunt gepusht worden over je eigen veilige grenzen te gaan. Dat kan spannend of eng zijn maar ook een enorme explosie van fijne gevoelens en emoties teweegbrengen. De draken van deze dans helpen je angsten onder ogen komen en overwinnen, nieuwe talenten en passies  te ontdekken en zelfvertrouwen opdoen… als je dat wilt.

En dan is er ook nog de vrije dans/expressie, waarbij je je als danser helemaal mag laten gaan… Er zijn geen regels, vaste vormen, stijlen of muzieksoorten. Je mag jezelf gewoon overgeven aan de muziek en je mee laten voeren. Doodeng voor velen, want er is geen enkel houvast en wat zullen anderen van je vinden? Maar dat is dan ook meteen het grote gewin. Je mag doen wat jij wil, zoeken wat jij zoekt. De Draak die je hier ontmoet, faciliteert alleen maar en is toeschouwer. Dat kan heftig zijn, maar o zo krachtig.

De vrije dansstijl
Ik denk dat iedereen, vanuit hun persoonlijkheid, een natuurlijke voorkeur heeft voor een bepaalde dansstijl, waarbij je soms ook overweegt om eens één van die andere dansstijlen en lessen te volgen. En misschien hebben jullie dat zeker al eens gedaan. Voor mij geldt: ik kan en wil eigenlijk geen keuze maken tussen die dansstijlen. Mijn  gevoel zegt: zorg voor veiligheid, val niet op en met veel inzet en oefenen kun je tot perfectie komen en gezien worden. En toch… met het juiste duwtje en de juiste draak geniet ik enorm van die vrijere dansstijlen. Gezien worden, leren, ontwikkelen en ondervinden. Genieten en groeien zonder teveel te denken aan anderen. Heel soms, in een veilige omgeving, de juiste timing en de minst angstaanjagende draak wil ik me wel even helemaal laten gaan, om daarna weer te switchen naar een andere dansles.

Kortom, dansen met draken is ‘leven’ in mijn optiek. En als ik ik dat eerder  had geweten, was ik wellicht ooit echt danslessen gaan volgen bij dansschool DD in ons dorp. Gelukkig komt het leven met een gratis en verplicht lidmaatschap bij dansschool Der Draken. Een unieke dansschool met al zijn verschillende docenten en stijlen.
Kies je lessen en tijden zorgvuldig uit, maar laat je ook eens verrassen en meenemen naar een andere les als die zich spontaan voordoet. Wie weet wat je dan ervaart!

Patrick de Boer – Chief Storyteller in opleiding.

Terug