Storytelling cursussen – overig

Met regelmaat organiseren we – op basis van actualiteit, interesse, nieuwe ontwikkelingen – speciale cursussen en/of workshops.

ZIE AANBOD:

OP ZOEK NAAR DE OERSCENE

Cursus 'Op zoek naar de oerscène'

Wil je weten wat jouw levensthema is? Heb je zin om jouw unieke levensverhaal te onderzoeken en er achter te komen wat de rode draad is in leven en werk?
Doe mee aan deze cursus en ga op zoek naar de oerscène in jouw levensverhaal.
In mijn nieuwe boek Het verhaal van je leven onderzoek ik hoe het verhaal van je leven tot stand komt en hoe je het eventueel kunt bijstellen, mocht het je belemmeren in je ontwikkeling.
Het verhaal van je leven wordt voor een groot deel bepaald wordt door het verhaal wat je er zelf over vertelt. Maar wat vertel je er eigenlijk over? Wat zijn bepalende factoren?

In mijn onderzoek stuitte ik op de zogenaamde ‘oerscène’.
Wat is een oerscène? Een oerscène is een intens beleefde gebeurtenis, meestal uit de jeugd, waar je vrijwel alle details nog vrij goed van herinnert, een ervaring die de grondslag vormt voor een besluit of ene levensinstelling. Op basis van die gebeurtenis ontwikkel je een inzicht, strategie en/of bewustzijn die bepalend is voor je attitude, de blik op de wereld. De oerscène is een imprint, een lotsbepalende gebeurtenis, waar vrijwel alle bepalende ontwikkelingen in het leven naar terug te voeren zijn. De oerscène levert als het goed de levensplotvraag op, die de basis vormt van de allesdoordringende drijfveer in jouw leven. Jouw oermotief.

Mulisch
Het was Harry Mulisch die in Voer voor psychologen (1962) zijn ‘oerscène’ beschreef: op de dag dat hij voor zijn vader, na aanvankelijke aarzeling omdat hij nog maar vier jaar was, sigaretten mocht halen. ‘Een opdracht! Ik! Ik!’ Het wordt de opdracht van zijn leven, voor het eerst een zelfstandige daad, helemaal alleen: ‘Ik ben in de wereld, alleen, en van een opdracht voorzien: Lucky Strike! Het licht en het geluid van het asfalt stormen om mij heen, eindeloos zijn naar alle kanten de wegen en dingen, en daar doorheen weet ik mijn weg. Aan mij zal het niet liggen!’. Wanneer hij met de sigaretten thuiskomt is zijn vader al naar zijn werk vertrokken. Dat valt hem wel op, maar hij staat er niet lang bij stil, overrompeld als hij is door de sensatie van de eerste zelfstandige daad. Dat was inderdaad een ‘lucky strike’. Hij brengt de sigaretten naar zijn moeder en met de tekkel Balda in zijn armen holt hij door het huis, roepend dat hij sigaretten heeft gehaald. ‘Met bonkend hart’ belandt hij tussen zijn speelgoeddieren op de grond van zijn kamer.

In mijn onderzoek tot dusver ben ik prachtige, ontroerende, schrijnende en levensbepalende oerscenes tegengekomen. Levendige scenes waarin een wezenlijke verandering in attitude tot stand kwam, een moment vaak waarin een nieuw bewustzijn werd geboren, regelmatig gepaard gaande met de val uit het paradijs.

Meedoen aan de cursus?
Ben je geïnteresseerd in wat de oerscène in jouw levensverhaal zou kunnen zijn en hoe die geleid heeft tot een levensbepalende factoren? Wil je weten wat die oerscène jou te vertellen heeft?  Ik organiseer in de Storytelling Studio in Amsterdam met regelmaat bijeenkomsten waarin we schrijvend en vertellend op zoek gaan naar die oerscène.

Eerstkomende cursus: 18 december 2018

Plaats: Storytelling Studio.

Investering: € 125,- per persoon. + * bijdrage aan de potluck lunch.

*Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets te eten of drinken meebrengt en dus deelt met alle andere aanwezigen. Zo creëren we met minimale kosten een gevarieerde maaltijd, waarbij het ‘luck’-element een rol speelt.

Reviews
‘Door het zoeken, ontdekken en vertellen van mijn eigen oer scène, kwam ik erachter hoeveel de scene, emotioneel gezien, eigenlijk nog met me doet. Daar schrok ik wel een beetje van. Door er verder over te praten met anderen word je je bewust van het hele proces naar het ‘verhaal’ wat zich op dit moment afspeelt in je leven en ga je de verbindingen, de weg ernaartoe, beter zien. Dat geeft meer inzicht en soms ook net weer een ander nieuw perspectief (door de woorden die anderen er aan geven) op de oorzaak en gevolg van oer scene naar je verhaal nu.’ – cursiste Caroline.

Schrijf je in!

LEIDERSCHAP EN STORYTELLING

Cursus 'Leiderschap en Storytelling'

Communicatie in de 20e eeuw ging over controle en macht. In de 21e eeuw over invloed.' - Raphael Rodan ‘

Als je iets te vertellen hebt, moet je een goed verhaal hebben. Maar het is een kunst die verhalen te vertellen die de troepen waarachtig in beweging krijgen, die anderen helpen inzichten te verwerven, verhalen die vertrouwen wekken, die nieuwe perspectieven bieden, maar ook verhalen die je bedrijf profileren, die je idee verrassend over het voetlicht brengen, verhalen die mensen motiveren en inspireren.

Als je als leider...

  • je visie op de toekomst wilt delen,
  • de oorsprong en de waarden van de organisatie wilt bekrachtigen,
  • mensen wilt motiveren tot samenwerking,
  • betekenis wilt geven,

dan kan een goed verhaal, goed verteld, op het juiste moment aan de juiste mensen, een wereld van verschil maken. Maar wat maakt een verhaal eigenlijk een verhaal? Hoe vertel je je verhaal goed en aansprekend? Hoe persoonlijk moet je worden? Wat zijn de ongeschreven regels voor een krachtige speech? Hoe kun je spreken als TED?

'De komende tien jaar zal jouw vermogen om op een overtuigende manier je verhaal te brengen doorslaggevend zijn. Het zal de belangrijkste vaardigheid zijn om je te helpen je dromen te verwezenlijken.’
- Carmine Gallo - De kracht van Storytelling '

Inspirerende verhalen vormen al eeuwen de basis van alle goede communicatie en staan aan het begin van grote bewegingen en veranderingen. De meest inspirerende leiders uit het verleden waren verhalenvertellers en hebben met hun verhaal de loop van de geschiedenis veranderd. Ze hebben mensen in beweging gezet omdat ze een droom of een visioen hadden.

Belofte
In deze tweedaagse cursus leer je hoe je idee, je plan, je visie of je kernboodschap verrassend, aantrekkelijk en op persoonlijke wijze kunt vertellen, op zo’n manier dat je mensen in beweging zet, iets leert, motiveert of uitlegt. Je stapt als verteller in de rol van mentor. Na afloop van de masterclass heb je een verhaal gevonden, gecomponeerd, je hebt het geoefend. Je bent klaar om het te vertellen in een door jouw gekozen context en met een door jouw gekozen bedoeling.

Aandacht voor:
* HET, de inhoud en opbouw van het verhaal; wat heb je te vertellen, wat is je kernboodschap?
* WIJ, de verhouding en de verbinding met de luisteraars; hoe maak je contact met je publiek, hoe speel je in op hun verwachtingen, vragen en verlangens?
* IK, de houding van de verteller; hoe sta je voor de groep, improviseren, de kracht van kwetsbaarheid, jouw persoonlijke drijfveer

Opbouw Dag 1:
Het doel van storytelling in presentaties
Waarom en wanneer storytelling?
Wat wil je bewerkstelligen voor wie?
Wat is de urgentie?
Verhaalopbouw en -structuur.
Je punt maken.

Dag 2: Purpose based Story
Beïnvloeding door storytelling
Verhaalkeuze en -compositie
Van hoofd naar hart en van hart naar hand(elen)
Persoonlijke anekdotiek
Boeien en binden
Storylistening: de kracht van aandacht en luistervaardigheid
Opbouw verhalenrepertoire
Vertelkunst en vertelkracht
Energie en oorspronkelijkheid van de verteller
Doorvertelbaarheid
Feedback op inhoud, houding en verhouding.
Uitbreiding verhalenrepertoire.

Praktisch

De cursus bestaat uit twee dagen verspreid over twee weken, de dagen duren van 10 – 17.00 uur
Investering: € 1350,00 p/p excl. 21% Dit in inclusief lunch, koffie, thee, hand-out.
Plaats: Hermonde - Bennekom

Data: 12 en 13 oktober 2018.

Storycoaches: Titia Wolf - www.titiawolf.nl - en Henk Hofman

De groepsgrootte voor deze  cursus is minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers, zodat voldoende aandacht kan worden geschonken aan ieders verhaal en vertelkunst.

MEER WETEN OVER DATA, INSCHRIJFMOGELIJKHEDEN?

NEEM CONTACT MET ONS OP