Over creativiteit, angst en liefde

door Mieke Bouma
Afgelopen vrijdag was ik – en met mij nog meer storytellers – bij de lezing van Elizabeth Gilbert in Paradiso, waar ze sprak over haar nieuwe boek Big Magic. Dit boek is sowieso een aanrader voor storytellers, want het gaat helemaal over hoe je het creatieve leven kunt voeden. Geestig geschreven, heel persoonlijk en inderdaad: dat wonderlijke proces van creativiteit, It’s magic. Wat een leuke, wijze vrouw, die Liz!

Het theater van de angst
Op een zeker moment sprak ze over angst. De angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om iets nieuws te beginnen, angst voor weet ik wat nog meer.
Tja, dat is me nog nogal een onderwerp, een hot issue deze dagen. Hoe om te gaan met angst?De aanslagen in Parijs van 13 november j.l. zijn niet alleen bedoeld om onschuldige slachtoffers te maken, maar vooral om angst en verdeeldheid te zaaien. Het creëren van ‘het theater van de angst’, noemt onze professor Beatrice van de Graaf het streven van de terroristen.
Maar de kranten en in de media benadrukken dat we ons niet bang moeten laten maken, dat we de angst moeten bestrijden.
Bij mij rijst dan de vraag: hoe moet je angst bestrijden als je bang bent?
Is dat überhaupt wel slim?DraakIk vergelijk het omgaan met angst wel eens met de metaforische draak die in verhalen voorkomt. Het is lang niet altijd handig die draak te bestrijden, te ontkennen of een kopje kleiner te maken. De mythe leert ons dat er bij het afhakken van een kop, er zomaar zeven nieuwe drakenkoppen bij komen.

Dus hoe ga je om met de draak die angst heet? Ontkennen heeft geen zin, een kopje kleiner maken is een hopeloze zaak, negeren of er van weglopen is een beetje struisvogelpolitiek en lost niets op.
Er zijn dan nog twee opties over…
Ofwel je bent de draak slimmer af. Je verzint een list of doet iets waardoor de draak zich een beetje terugtrekt en zo zijn macht over je verliest.
Of… en dat is misschien wel de beste optie: je kijkt de draak recht aan en maakt contact. Je gaat in dialoog. Je erkent hem en wijst hem zijn plaats. Je zegt hem dat hij er best mag zijn, maar dat hij niet de hele kamer moet vullen. Misschien dat je zelfs een modus vindt om vrienden te worden met de draak die angst heet, of een manier vindt om met hem samen te kunnen leven zonder dat hij alles bepaalt.

Dank je, angst
Liz Gilbert zei in Paradiso: mensen zonder angst zijn psychopaten of sociopaten. Angst zorgt ervoor dat je voorzichtig bent, behoedzaam, oplet en niet roekeloos wordt. Wees dankbaar dat je beschikt over angst, want het maakt je waakzaam, alert, voorzichtig. Het maakt je menselijk.

Angst is trouwens maar een van de emoties die ín je huizen en zich van je meester van je kunnen maken. Vertrouwen en liefde zijn er ook, net zoals moed of enthousiasme. Het is maar welke ruimte en aandacht je ze geeft.

Tot slot nog maar een keer deze parabel

Een grootvader staart zwijgend naar buiten.
Zijn kleinzoon vraagt hem: ‘Opa wat is er toch?’
Grootvader zegt: ‘In mij vechten twee wolven.’
‘Wat zijn dat voor wolven, opa?’
‘De een heet angst, de ander heet liefde’.
‘Wie gaat er winnen?’, vraag de jongen.
Opa zegt: ‘De wolf die ik voed’.

Laten we in deze verwarrende tijden ons creatieve leven en de liefde voeden… It’s ‘magic’.

Mieke Bouma is auteur en storycoach, oprichter en docent van de Storytelling Academy.

Plaats een reactie