Terug

Brief van Floor aan vluchtig, maar beslissend moment

10/08/2022

Ha vluchtig, maar o zo beslissende moment!

Ik jaag op je, zoals Peter Pan op zijn schaduw jaagt. Wanneer ik denk dat ik je eindelijk heb, ontglip je me net zo makkelijk. Knipper een keer met mijn ogen en je bent alweer voorbij. Het komt zo weinig voor dat ik je in al je glorie weet te vereeuwigen op precies het juiste, onbewaakte ogenblik. Wanneer licht, locatie en alle bewegende delen perfect tot stilstand komen voor mijn camera en ik precies op tijd afdruk. Als ik het goed doe, dan heb ik niet alleen een mooie foto, maar ook een onopgemerkt verhaal gevangen in de waan van een snel vervliegende dag.

Een foto maken van jou, beslissend moment, is een even frustrerende als heerlijke bezigheid. Ik weet immers nooit wanneer je voorbijkomt. Ik kan je op een doodsaaie plek zo drie keer achter elkaar treffen, zonder iets bij de hand te hebben dat op een camera lijkt of door net niet voldoende scherp te stellen. Of ik krijg je maandenlang niet eens in mijn vizier met de beste apparatuur en alle tijd van de wereld. Je laat me rennen, vliegen of eindeloos stilstaan. Op wankele dozen klimmen en plat op de grond liggen. In haakse hoeken staan of zelfs onzichtbaar worden. Wie jou op de gevoelige plaat wil vastleggen, zal er wat voor over moeten hebben.

Henri Cartier-Bresson, de fotograaf die jou het beste wist te vangen, zei het al:

“Fotograferen is je adem inhouden. Wanneer alles in beeld op de juiste plek valt en het lukt om de vluchtige realiteit vast te leggen. Die kunst beheersen brengt het grootst mogelijke plezier.”

Het feit dat ik na een lange pauze nu weer voorzichtig fotografeer voor mijn plezier, heb ik ook wel een beetje aan jou te danken. Iets prachtigs vastleggen dat niemand anders heeft gezien, blijft immers het mooiste en meest lonende dat er is. Mijn roep naar avontuur en elixer ineen. Je houdt me scherp en lokt me uit mijn tent. Vanaf het moment dat ik iets bijzonders in mijn ooghoek zie gebeuren, scherp stel en pas uitadem bij het afdrukken.

Ik zie je snel!

Floor (van der Sluijs)

Terug