Antoinette Beijen

Antoinette Beijen maakt deel uit van het docententeam van de Storytelling Academy en zal lessen verzorgen bij o.a. de Leergang tot Chief Storytelling en ander programma’s/ Floor van der Sluijs sprak met haar en stelde het volgende portret samen:

Vertel?!

Antoinette Beijen

Wanneer Antoinette Beijen met oprechte nieuwsgierigheid deze vraag aan je stelt, heb je weinig aanmoediging meer nodig om met je levensverhaal van wal te steken.

Antoinette Beijen (storycoach, presentatiecoach, stemacteur) is opgeleid als psycholoog. Geïnspireerd door Joseph Campbell, Bijbelse verhalen, parabels, mythen, sagen, bekende quotes en zelfs door de cadans van een ademhaling, benadert Antoinette het vak storytelling op de meest persoonlijke manier.

Het begon jaren geleden in haar spreekkamer met de vraag: vertel?! Als vanzelf kwamen de meest bijzondere levensverhalen naar boven. Verhalen zo klein, groot, onverwacht of juist hartverscheurend, complete scripts die je niet eens hoeft te bedenken. De verhalen bestaan allemaal al. Er is geen mens, dat niks onbewogen meemaakt.

Ook Antoinette’s verhaal is geen rechte lijn van succes naar succes. Eerder een weg vol obstakels, omwegen en donkere hoekjes. Je herkent het vast wel. Dat gevoel alsof jij als enige geen idee hebt waar je naartoe moet. De rest van de wereld lijkt langs je heen te scheuren in elektrische auto’s met de beste navigatie op weg naar succes. Terwijl jij intussen in een kuchend wagentje wijs probeert te worden uit een oude routekaart. Ergens heb je gewoon een verkeerde afslag genomen.

Misschien dat Antoinette juist daarom werd aangetrokken door het Bijbelse verhaal over de Exodus. Zonder uitgesproken religieus te zijn, bood het verhaal over het volk Israël dat Egypte moet verlaten en vervolgens 40 jaar door de woestijn dwaalt, onverwachte troost en herkenning in donkere tijden. Het verhaal leert dat je niet zomaar in het beloofde land komt. We hebben allemaal een weg af te leggen en beproevingen te doorstaan. Het is nodig om een tijdje door die woestijn te dwalen, zodat je leert wat je aan jezelf hebt. Het is de onderbelichte kant van succes om eerst het donker te trotseren, voordat je tot nieuwe inzichten en op het juiste spoor komt. Juist dát moment wanneer je ziet wat er allemaal achter een succes schuil gaat, is volgens Antoinette de sweet spot van storytelling. Daarmee  kunnen verhalen een gids voor het leven worden of juist een praktisch hulpmiddel in je werk zijn. Alles wat je hebt meegemaakt, kan jou en anderen houvast en troost geven.

Van Antoinette mag de crisis in ons verhaal dus vaker in de spotlight staan. Iedere crisis biedt immers ook nieuwe kansen. We zijn alleen niet meer gewend om een grote crisis te doorleven. Kijk bijvoorbeeld naar corona. We raken ervan in de war. Het oude verhaal werkt niet meer. Er is geen app die het probleem snel voor ons oplost. De Exodus en al die minder bekende levensverhalen laten zien dat gevoelens van wanhoop ook vaak een voorbode zijn voor gevoelens van hoop en bevrijding. Alleen vraagt het wel grote moed om die angst recht in de ogen te kijken en jezelf vol in de strijd te gooien.

Als docent aan de Storytelling Academy kun je van Antoinette Beijen verwachten dat ze je met veel enthousiasme de rijkdom van verhalen leert herkennen.

Plaats een reactie