Vertellen in het moment

Eén dag

Inschrijven

Opleiding

Deze eendaagse workshop leert je vertellend improviseren. Om een verhaal goed te kunnen vertellen is alertheid, openheid en stevigheid nodig. Maar vooral vertrouwen op het moment zelf. Ontdek hoe je verhaal aan kracht wint als je durft over te geven en te reageren op wat er in het ‘nu’ gebeurt. Met jou, met je verhaal en met je publiek.

Docenten

Harry Piekema

Gastdocent
Harry Piekema is al meer dan veertig jaar acteur in humorvolle, serieuze, muzikale voorstellingen, in films en commercials.
Zijn laatste voorstellingen ‘Hoogvlieger’ en ‘Adam & de Poort’ zijn theatrale vertellingen.
Hij houdt van tijdloze verhalen voor een breed publiek die raken, vermaken en aan het denken zetten.
Lees meer

‘Een kostbaar moment’
De kracht van een vertelling is dat het verhaal op een specifiek moment in een specifieke vorm wordt verteld, beluisterd en ontvangen. Je kunt niet even op een pauzeknop drukken, terugspoelen, of later terugkijken.
Dat is een kracht en geen tekortkoming, want het unieke van het moment is juist dat het ‘tijdelijk’ is; en dus een kostbaar moment. Je moet erbij zijn geweest.
Om de kwaliteit van het moment te benutten, moet je als verteller alert en open, soepel en stevig zijn. Het is sturen en loslaten tegelijk. Dat is improviseren: reageren op het Nu met het materiaal dat voorhanden is. Om te kunnen improviseren is een stevige basis nodig.

Opbouw

drie pijlers

Het kennen van je verhaal

Waar gaat het over? Waarom dit verhaal? Wat is de essentie en de urgentie? Wat is je boodschap? Welke raakvlakken heeft het met de huidige tijd, je publiek en de omgeving waarin je het vertelt?

1
De verhouding tussen jou en het verhaal

Dit is persoonlijk onderzoek. Waarom vertel juist jij dit verhaal? Wat heeft het met jou te maken? Jij bent de ijsberg waarvan het topje het verhaal is. Welke lagen zitten eronder? Dit te weten geeft je een fundament.

2
Je begeven in het verhaal

En je verbinden met het publiek. Dit is een zaak van spelend onderzoeken.

Hoe kun je spelend het verhaal instappen? Hoe wissel je spelen en luisteren af? Hoe ga je om met weerstand, obstakels en onverwachte gebeurtenissen en hoe kun je die opnemen in je verhaal of je er op een andere manier me verbinden?

3

Locatie

Podium Aluin

Concordiastraat 67 a
3551 EM Utrecht Utrecht

Routebeschrijving

Volg vanaf het hek van het bedrijventerrein de rode borden met aanwijzing ‘Villa Concordia’ (twee keer rechts). U ziet het gebouw dan voor u liggen (grote blauwe deur links). U kunt gratis parkeren.

Openbaar vervoer

Vanuit Utrecht Centraal Station (centrumzijde) kunt u bus 3 richting Zuilen nemen. Uitstappen bij halte Concordiastraat. De Amsterdamsestraatweg oversteken, een stukje terug lopen en de eerste zijstraat rechts, Concordiastraat. Deze helemaal uitlopen, de 2e Daalsedijk oversteken en u loopt het terrein op door het hek. (verder, zie hierboven)

Data

Vertellen in het moment

Voorjaar '24 21 juni 2024 van 10-17.00 u.

Najaar '24 15 nov. 2025 van 10-17.00 u.

Kosten

Gehele leergang

€325,- ex 21% BTW Aanmelden