Schrijf dat boek!

3 dagen

Inschrijven

Opleiding

Jouw non-fictieboek in de steigers met Storytelling

Leg in 3 dagen de basis voor jouw eigen non-fictieboek. Tijdens deze inspirerende en interactieve cursus zet je het boek – dat je altijd al had willen schrijven – in de steigers. Je leert hoe je van jouw geweldige idee een scherpe en prikkelende outline schrijft, hoe je een opbouw maakt en je vindt verrassende nieuwe invalshoeken.
Storytelling-principes helpen jouw boek vorm te geven.

 

Docenten

Mieke Bouma

Oprichter, hoofddocent, dramaturg, storycoach en auteur

Mieke is auteur, docent en storyteller en oprichter van de Storytelling Academy. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de universiteit van Utrecht en schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms. Ze schreef diverse boeken over storytelling, w.o. Storytelling in 12 stappen, De kleine Campbell, Het verhaal van je leven, Leren Dansen met de Draak en meer.

De reis van de held – archetypen – narratief coachen – creative writing

Lees meer

Ingrid van der Geest

storyteller, copywriter, conceptontwikkelaar

Ingrid heeft ruime ervaring als conceptontwikkelaar, copywriter en adviseur. Ze begeleidt organisaties en bedrijven bij het vinden én het vormgeven van verhalen. Met haar betrokkenheid en vakmanschap zorgt ze voor een eindproduct dat mensen raakt en verbindt. Ze deelt haar kennis over storytelling in diverse workshops. Naast haar werk in opdracht ontwikkelt Ingrid conceptuele storytellingprojecten: de PIT positive projects. Zo ontwikkelde ze onder andere een reizende fairtradetafeltentoonstelling, de eerste Friese fairtradechocoladereep, plantte ze bomen van haar eigen PIT-appelras en maakte ze met 58 kinderen een kinderboek.

Lees meer

Ontdek de Schrijver in jezelf en zet jouw non-fictie boek in de steigers

 

 ‘Een boek moet de bijl zijn voor de bevroren zee in onszelf’ (Kafka)

Iedereen draagt een uniek verhaal in zich, een verhaal dat wacht om verteld te worden, een inzicht dat gedeeld wil worden. Heb jij een geweldig idee voor een boek dat gerealiseerd wil worden? Dan is dit het moment om dat potentieel te ontsluiten!

Tijdens deze schrijfcursus ontdek je hoe je jouw creativiteit kunt aanboren en jouw associatieve vermogen kunt versterken. We begeleiden je in de stadia van het schrijfproces: van onderzoek doen en ideeën ordenen tot het creëren van boeiende verhaallijnen en een steengoed concept.

De principes van Storytelling benutten

Vaak denken we bij het schrijven van een boek direct aan romans. Maar niet elk verhaal leent zich voor fictie. Soms is non-fictie het perfecte medium om jouw boodschap over te brengen. Denk aan inspirerende levensverhalen, diepgaande biografieën, boeiende familiegeschiedenissen, bedrijfsverhalen of tijdloze inzichten en levenslessen. Non-fictie biedt een rijkdom aan mogelijkheden, en net als in fictie moet het verhaal sprankelen en de lezer meeslepen.

Onze aanpak helpt je om jouw non-fictie project niet alleen feitelijk correct maar ook verhalend en spannend te maken. Je leert hoe je spanning opbouwt, hoe je een belofte aan je lezers waarmaakt en hoe je jouw verhaal op een manier vertelt die mensen raakt en inspireert.

De training is verdeeld over drie dagen, met steeds een week of twee ertussen. Dit geeft je de ruimte om je ideeën te laten bezinken en actief aan je boek te werken. Na deze cursus heb je een solide fundament gelegd voor je boek. Je verlaat de training vol energie en klaar om jouw schrijfambitie om te zetten in een tastbaar resultaat.

Voor wie?

Deze training is voor iedereen die een vuur in zich voelt branden om een boek te schrijven en er nu écht mee aan de slag wil.
Enige schrijfervaring is wenselijk. Als huiswerkopdracht voor de training lees je het boek ‘Storytelling in 12 stappen’, zodat je een basiskennis hebt van storytelling. Om te zorgen dat de training op je wensen aansluit, krijg je vooraf een intake.

Durf jouw verhaal de wereld in te brengen en schrijf dat boek! Jouw reis begint hier!

 

Opbouw

Les 1

Alles beging met een goed idee

Alles begint met een geweldig idee
Wat fascineert je? Waarom dit onderwerp of thema? Welke associaties heb je erbij? Hoe maak je een mindmap? Hoe verzin je een voorlopige inspirerende (werk-)titel? Hoe schrijf je een prikkelende achterflaptekst? Hoe zorg je voor een originele invalshoek? Voor wie wil je schrijven?

1
Hoe kan Storytelling jou helpen met je non-fictie boek?

Non-fictie betekent ook: ook verhalen vertellen. Waarom dit verhaal? Hoe maak je gebruik van narratieve principes, zoals een een ‘belofte inlossen’ en spanning opbouwen?

2

Les 2

Een lekker format

Een goed format is cruciaal voor non-fictie. Er zijn verschillende formats die heel succesvol zijn gebleken. Denk aan een verzameling van getuigenissen, een reisverslag, een ‘verhalenbundel’, ‘het meest-gemaakte-fouten boek’, ‘het interviewboek’, ‘het vraag- en antwoordenboek’, de ‘biografie’, een uiteenzetting van een werkmethode, een ‘Hoe-doe-je-dat’ boek of een verzameling van eerdere blogs.

1
Duik erin!

Je formuleert een heldere onderzoeksvraag en duikt je onderwerp in, bestudeert de literatuur, zoekt naar oude foto’s of spreekt met getuigen en ervaringsdeskundigen. Besteed hier veel tijd aan! Hoe meer je weet, hoe beter het is voor je boek. Door wie of wat ben je geïnspireerd? Hoe gebruik je je bronnen? Soms om alleen een sfeer neer te zetten van een specifieke tijdsperiode, hoe raadpleeg je de literatuur, soms gaat het om een uitgebreidere uitleg, soms moet je mensen interviewen.

2
Structuur, indeling en opbouw

Structuur en een helder idee over de opbouw geeft je houvast. Aantal delen/ segmenten/hoofdstukken, volgorde, manier van openen, hoe hoofdstukken afsluiten? Kun je ook een verrassende indeling bedenken? Wat is de overall  belofte? Formuleer jouw premisse.

3

Les 3

Experts

Je bent als auteur niet alwetend. Wanneer je schrijft over een onderwerp waar je niet alles van weet, heb je expertise nodig van anderen. Voel je vooral niet bezwaard om dat te vragen. Veel mensen vinden het leuk om te praten over hun vakgebied! Ook al is dat een ‘aanpalend’ vakgebied.

1
Vormgeven en uitgeven - hoe en waar?

Hoe vind en benader je de juiste uitgever? Of geef je het uit in eigen beheer? Tips en tricks voor het vormgeven, de opmaak en het proces van uitgeven en natuurlijk de marketing!

2
Schrijfplan, planning, meelezers zoeken

En nu afschrijven. Maak een schrijfplan + een voorlopig pakket, een tijdsplanning en jezelf een schop onder je schrijfkont geven. Zoek een of meerdere meelezers. Bedenk wat ze voor je kunnen betekenen in het proces: bemoediging en/of juist een kritische blik. Maak een contract met jezelf!

3

Locatie

Hermonde – Bennekom

Bornweg 12b
6721 AH Bennekom

De meeste opleidingen van de Storytelling Academy vinden hier plaats. Wij genieten daar altijd van rust, ruimte, natuur en gastvrijheid.

Wil je overnachten in de buurt? Neem dan even contact met ons, dan sturen we je een aantal suggesties.

Data

Driedaagse Cursus Schrijf dat Boek!

Schrijf je non-fictie-boek! 6, 13 nov. + 4 dec. '24 van 10-17.00

Kosten

Gehele leergang

€1150, - Vanaf 2025: €1175, -,- ex 21% BTW Aanmelden