Workshop Kasàlà schrijven

Eendaagse workshop

Inschrijven

Opleiding

‘Het woord is alles. Het snijdt, het vilt. Het modelleert en het moduleert. Het verwart en verwondt. Het zalft en het slaat. Het belast en verlicht. Het verheft en vernedert. Het zweept op, het verzacht de zeden.’
– Mondelinge overlevering van de Bambara, een volk uit West-Afrika.

Lofdicht

Kasàlà is de Afrikaanse poëtische traditie om jezelf en anderen te loven. Een dichterlijke tekst door en over jezelf. Een tekst die eigenwaarde en levenskracht biedt. Een lofdicht dus, dat mensen individueel sterkt en een gemeenschap of groep verbindt. Kasàlà is vooral een eerbetoon aan jezelf, je familie, je gemeenschap, je voorouders, de natuur. Door jezelf te loven, plaats je jezelf binnen een groep of gemeenschap. Niet boven of onder anderen maar ernaast, er middenin, als unieke gelijke.

In deze workshop van een dag, oefen je met de principes en de structuur van deze dichtvorm.

Docenten

Ann de Wilde – Kasala

Workshop Kasala - een lofdicht op jezelf

Ervaar de kracht van de Afrikaanse dichtvorm de Kasàlà, een poëtische traditie om jezelf en anderen te loven. Een dichterlijke tekst die eigenwaarde en levenskracht biedt. Een lofdicht dat mensen individueel sterkt en daarmee een gemeenschap of groep verbindt. Jezelf  erkenning en plaats geven, verdiept je relatie tot een groep of gemeenschap. Een ‘workshop’ Kasàlà is een speelruimte. De hele groep luistert en geeft ieder de moed om vrijuit zijn/haar eigen lof toe te zwaaien. Je woorden, zinnen en hun betekenis, je stemkleur en intonatie, zelfs je ritme en overtuiging worden als geschenken ontvangen. Je geeft, en je krijgt, de energie om jezelf en de anderen te omarmen in het mens-worden. Daardoor bevrijd je je van angst en maak je verbinding met anderen mogelijk.
Kasàlà biedt een poëtische woordenwisseling onder ons, een eerbetoon aan onszelf én de relaties waarmee we leven.

Ann De Wilde groeide op in Lubumbashi, Congo. Zo’n 12 jaar terug werd ze door prof. em. Jean Kabuta opgeleid als Kasàlà trainer. Ann is tevens Chief Storyteller (afgestudeerd aan de Storytelling Academy) verbonden aan de Hogeschool Gent – Departement Sociaal Agogisch Werk. Daar is zij trainer/coach in de post-graduaat opleiding Coaching en Begeleidingskunde. Daarnaast werkt Ann samen met het coachingsinstituut BAO Group-Elan Vital.

 

Lees meer

Wat is jouw bijzondere verhaal?

In de Afrikaanse orale cultuur is spreken erg belangrijk. Met je eigen stemkleur, je intonatie, je ritme en je stijl laat je anderen naar je luisteren en dit vanuit je eigen aparte kracht. Kasàlà lijkt op een self praisein de rap-cultuur of op een spoken-wordvoorstelling. Het is tegelijk oud en nieuw.

Kasàlà laat je zien dat iedereen een bijzonder verhaal heeft en dat ook zelf kan vertellen. Zonder regels en beperkingen en met je eigen verbeelding, in alle vrijheid en zonder belemmering of vrees, noch voor jezelf of voor anderen. Met het bedenken en uitspreken van je kasàlà, eer je jouw verleden en heden en sta je open voor de toekomst. Wat is je voorgeschiedenis? Waar ben je goed in? Welke uitdaging neem je aan?

 

Opbouw

Wat kun je verwachten?

Opbouw workshop

Deze workshop is ervaringsgericht, je gaat direct zelf aan de slag. Al doende leer je de kracht van kasàlà ervaren.

 In de workshop krijg je:

– De origine en traditie van de kasàlà toegelicht

– De inhoud en het doel van de kasàlà

– Ingrediënten en structuur van de kasàlà

– Schrijfoefening waarin je een kasàlà voor jezelf of een ander maakt

– Voorlezen en delen van je kasàlà in de groep

– Toepassingsmogelijkheden voor de Storyteller

 

1

Locatie

Hermonde – Bennekom

Bornweg 12b
6721 AH Bennekom

De meeste opleidingen van de Storytelling Academy vinden hier plaats. Wij genieten daar altijd van rust, ruimte, natuur en gastvrijheid.

Wil je overnachten in de buurt? Neem dan even contact met ons, dan sturen we je een aantal suggesties.

Data

Workshop Kasala 17 december 10.00-17.00

Kosten

Gehele leergang

€195,- ex 21% BTW Aanmelden