storytelling nieuws Magie en Meesterschap van verhalen

The missing piece meets the big O

Waar gaan verhalen over? Over het verlangen ergens bij te horen, 'heel' of 'rond' te worden, samen te zijn, excelleren… IN dit filmpje van Shel Silverstein uit 1967 wordt dit mooi verbeeld.

Lees meer...
Comments

Helden

- door Bas Schepers

kamer-steunt-manifest-ouderenzorg-hugo-borst

Ik zet de radio wat harder, schakel terug en voeg in op de afslag naar Zwolle. Ik hoor Martin van Rijn praten over monitoren, normen, kwaliteitskaders en 2,1 miljard extra voor verpleeghuizen. Bingo. Snel pak ik het tankbonnetje van de bijrijdersstoel en klad de woorden van onze staatssecretaris erop. Op een beter moment kan dit radio-interview niet komen voor mij.

Ik ben namelijk op weg naar dertig studenten toegepaste gerontologie in Zwolle. Zij hebben mij uitgenodigd voor een gastles over Storytelling. Hun vraag? Wat is de kracht van een goed verhaal.
Lees meer...
Comments

Storytelling (en solliciteren) als professie.

Door Ignace de Haes

Ignace + monnik

Afgelopen najaar heeft er een artikel in het NRC over mijn werk gestaan met als titel: ‘Baan nodig, vertel eens een verhaal’.
Lees meer...
Comments

Cursus Scenario

Cursus scenarioschrijven
Schrijf je eigen “korte film”-script in 6 dagen!

Wil je je ontwikkelen als scenarioschrijver? Of wil je je beroep/bedrijf profileren in beeld? Dat kan tijdens een inspirerende en leerzame najaarscursus aan de Storytelling Academy te Amsterdam.
Film en video worden veel ingezet in allerlei vormen van communicatie. Maar hoe schrijf je een script waarmee de filmer of de regisseur daadwerkelijk uit de voeten kan? Dus hoe vertel je je verhaal ‘in beeld’. Hoe kun je de verhaalwetten optimaal inzetten voor je filmscript? Hoe communiceer je je idee, eigen verhaal, of (verborgen) boodschap? Welke stappen zijn er nodig om van een eerste inspirerende gedachte via een synopsis naar een uitgewerkt filmscript te komen?
Lees meer...
Comments

De lege stoel - een oude verteltraditie

Storytelling, het heilige werk

- door Mieke Bouma

Schermafbeelding 2017-03-27 om 11.12.27

Sinds kort heb ik een nieuw ritueel.
Als ik een verhalenkring leid of een workshop storytelling verzorg, zet ik aan het begin een lege stoel in de kring klaar. Dat heb ik geleerd van Clarissa Pinkola Estes, die in haar boek De ontembare Vrouw refereert aan oude verhaaltradities, de Cantadores. De lege stoel werd neergezet voor een denkbeeldige gast en bood ruimte aan de behoeften van alle aanwezigen. De stoel als groepsziel. Lees meer...
Comments

The Journey - een gedicht


Its_Always_a_Journey_(4912051502)

Schermafbeelding 2017-03-09 om 10.37.42
Johan-Lou Verwimp komt helemaal uit België voor de Storytelling Academy en volgt de module Storywriting. Hij maakte ons attent op dit mooie gedicht van Mary Oliver, waar hij zelf een prachtige vertaling van maakte. Een treffende vertolking van wat 'The Call' met je kan doen…

Johan-Lou is verteller en copywriter. Kijk op de site van Johan-Lou voor meer informatie.
1486998274665

Lees ook de oorspronkelijke Engelse versieLees meer...
Comments

Nieuwe Chiefs

OP 15 februari studeerden af:
Ann de Wilde
f3e89143-7303-4a17-9556-99e6eac56845

Ann de Wilde is verbonden aan de Hogeschool Gent - Faculteit Mens en Welzijn en werkt samen met de BAO coaching group. Ann studeert af op Storytelling als Ritueel bij overgangsmomenten.
Ann is creative coach en noemt zich ook wel ‘doula’. Ze motiveert mensen bij het vinden, vertellen en delen van verhalen bij belangrijke veranderingen in het leven. Als storyteller ze zoekt naar verhalen over kracht, strijd, overwinning, verhalen over eenzaamheid en verbinding. Ze nodigt mensen uit de verhalen zelf te vertellen en ze op een creatieve manier vorm te geven. Ann put uit diverse creatieve werkvormen als dans, gedichten, tekeningen om een gevoel van eenheid te creëren en om het transformationeel leiderschap, wat in ieder van ons aanwezig is, in te zetten bij overgangsmomenten. 
Meer over Ann de Wilde

Titia Wolf
baa039fb-1831-45b4-a73f-65ee6b5e526a
Titia Wolf werkt als trainer, trainingsacteur en coach en begeleidt professionals zowel in groepen als individueel die worstelen met hun communicatie of presentatie. Titia studeert af op de training Talks & Speeches, het resultaat van al haar ervaring, talent en passie.
Zij was werkzaam als trainer/management consultant bij een groot ICT bedrijf, maar hing na zeven jaar in deze commerciële omgeving en een naderende burn-out haar mantelpak, laptop en leaseauto aan de wilgen en ging het theatervak in. Een lang gekoesterde passie en communicatie in de meest pure vorm, aldus Titia.
Zij stond drie jaar op het podium en met veel enthousiasme combineert zij in haar trainingen de bedrijfservaring met de lessen uit het theater. Storytelling maakt als krachtig instrument het palet compleet. 
Meer over Titia Wolf
Comments

Talks & Speeches met Titia Wolf

De Storytelling Academy maakt jullie attent op de Première van een nieuwe training:

Titia
Talks & Speeches - Storytelling in Business

Presenteren met storytelling voor doelgerichte communicatie en beïnvloeding in een professionele context door
Titia Wolf.

Lees meer...
Comments

Ik ga op reis en ik neem mee deel 2...


door Henk Hofman

18232873-vintage-stilleven-met-kompas-sextant-en-oude-kaart

In een mooi artikel in de NRC van 5 september 2015 beveelt Robbert Dijkgraaf bij het begin van het academisch jaar de studenten aan vier dingen mee te nemen op reis: een kompas, een stemvork, een loep en een dobbelsteen.

Ik werd blij van het artikel omdat ik al vaak tegen mezelf en anderen, Rutger Kopland citerend, zeg:

Onze kaarten hebben we achtergelaten,
ergens, niet boos, niet weemoedig:
ze vertelden ons wat we al wisten,
waar we vandaan kwamen.
Niet waar we waren.
Lees meer...
Comments

Een kerstverhaal door Geke van der Werff

art-of-wolves

Het is nog donker wanneer Pavel Ivanowitch de slee klaarmaakt, de paarden voert, een extra zak haver op de slee bindt. Het is koud, bitter koud. Hij legt een vacht in de slee en een rendierhuid op de bok. Binnen zorgt Anna Alexandrova voor de kleintjes, ze worden gevoed, warm aangekleed, ze legt ze samen in de mand en dekt ze toe met een schapenvacht. Alleen hun neusjes zijn nog zichtbaar.
Vandaag maken ze de jaarlijkse tocht naar het dorp waar zij beiden geboren zijn om de zonnewende te vieren. Morgen keert de zon en vieren ze dat het licht terugkomt en er een einde komt aan de lange, koude winter. Lees meer...
Comments

Vertelpodia 'waar gebeurd'

waar gebeurd website en eempodium - foto Cees Wouda (3 van 9) (1)

Beste Storytellers,

Wil jij je ontwikkelen als verhalenverteller en podiumervaring opdoen, dan is dit je kans!

Wij, Petra Muns en Edith de Wit, Storytelling Chiefs van de Storytelling Academy zijn actief in het organiseren van vertelpodia voor echt gebeurde verhalen, te weten Echt Gebeurd in de Bilt en Waargebeurd in Amersfoort.

Lees meer...
Comments

Nieuwe Chiefs Storytelling

Schermafbeelding 2016-10-02 om 15.43.02

Lees meer...
Comments

De reis van de held in de serie Stranger Things

- door Kan Kloeze

De_reis_van_de_held_telltalesmedia_rechthoekig

'Did you guys ever read Stephen King?’ zegt de zus van een psychisch ernstig gestoorde vrouw met een minzaam glimlachje tegen de sheriff en de labiele moeder die samen op zoek zijn naar haar verdwenen zoontje Will.

Het is een prachtig moment in de Netflix-serie
Stranger Things, vol zelfspot. Niet van de zus, maar van de scenarioschrijvers. De hele serie draagt namelijk de handtekening van Stephen King, de meesterverteller, zonder dat hij een letter aan het script heeft bijgedragen. Ook is het verhaal niet gebaseerd op een van zijn boeken. Toch zitten alle King-elementen erin.
Lees meer...
Comments

De zin van storytelling

Door Ignace de Haes
Ignace de Haes is onlangs afgestudeerd als Chief Storytelling met de thesis ‘De zin van storytelling: ”Is het zo simpel dat een bewust gekozen woordvolgorde mijn leven zin kan geven?”’.

Hieronder volgt de eerste pagina van zijn thesis. Als je zijn hele thesis wilt lezen, kun je contact opnemen met I.deHaes@ftr.ru.nl

De zin van storytelling begint met een verhaal
7449310736_f637d5774f_b

Lees meer...
Comments

Nieuwe chiefs storytelling

Schermafbeelding 2016-06-21 om 11.11.24
Ignace de Haes en Mirjam Meijs - Chief Storytellers

Op 20 juni j.l. heeft de Storytelling Academy weer twee gloednieuwe Chiefs Storytelling aan de wereld afgeleverd. We zijn trots op Mirjam Meijs en Ignace de Haes, die ieder op unieke wijze het landschap van storytelling verrijkt.

Lees meer...
Comments

Najaarscursus Scenario


Eindelijk een cursus scenario!
Met Moniek Kramer en Mieke Bouma

Schermafbeelding 2016-06-12 om 12.09.41
Na vele verzoeken biedt de Storytelling Academy vanaf nu twee maal per jaar – in het najaar en in het voorjaar - een cursus scenario aan.

SCHRIJF JE SCRIPT
Van eerste idee tot uitgewerkt kort scenario

6 woensdagen in het najaar: 21, 28 september, 5, 12 en 19 oktober en 2 november 2016.
Doelgroep: journalisten, regisseurs, cameramannen, schrijvers, animatiefilmers.
Lees meer...
Comments

Ik wil niet te persoonlijk worden

En wat er nog meer komt kijken bij een leiderschapsverhaal

- door Mieke Bouma
stacks-image-717cef6
‘Ik wil niet al te persoonlijk worden, hoor.’ M. kijkt er een beetje bezwaard bij.
‘Waarom niet?’, vraag ik.
‘Dat is in ons bedrijf niet gebruikelijk.’
Ze zwijgt even.
‘Wie zit er nu op mijn persoonlijke verhaal te wachten?’
Lees meer...
Comments

De 12 oerkarakters van storytelling

Nieuw boek van Mieke Bouma

De-12-oerkarakters-van-storytelling-voorplat-210x300
Archetypes en hun basisplots
Om als schrijver, regisseur, acteur – of wat voor storyteller je ook bent – dynamische en authentieke karakters te creëren is het gebruik van archetypes van onmisbare waarde. Archetypes vind je in bijna alle vormen van literatuur, in mythen, sprookjes en filmscripts. Het zijn herkenbare, universele karaktertypes en symbolen die van alle tijden zijn, steeds weer in unieke vorm opduiken en die verhalen urgentie en diepgang verlenen. Lees meer...
Comments

de werkelijkheid is slechts een verhaal

Mythisch thema in de film Room

-door Mieke Bouma

room_movie
Een paar weken geleden zag ik de
Canadees-Ierse film ‘Room’ waarin het aangrijpende verhaal wordt verteld van een vijfjarig jongetje – Jack - dat zijn beeld over de werkelijkheid moet bijstellen als hij uit de beklemmende ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte met zijn moeder gevangen zit, weet te ontsnappen. Een ogenschijnlijk simpel verhaal, maar met mythische proporties; een film die nog weken nazinderde.

lees verder
Comments

Presenteren: stap in de rol van de mentor

- door Mieke Bouma

12672-boeiend-presenteren-overtuiging-kracht-hart_l

Stel… je krijgt het podium. Er is een groep mensen die naar jou komt luisteren. Je bent gevraagd iets te komen vertellen over je dienst of je product, of over jezelf. Er zijn misschien aankondigingen rondgegaan op social media, er zijn affiches gedrukt met jouw naam en foto. Voordat je het podium opgaat, heb je een zendertje gekregen, de techniek is getest Iemand van de organisatie kondigt je aan, het publiek applaudisseert en daar sta je dan. Misschien wat zenuwachtig, maar je bent wel de belangrijkste figuur op dat moment in de zaal en je denkt: kijk, mij eens op dit podium. Ik ben een held!
Lees meer...
Comments

Vier nieuwe Chiefs Storytelling

12718349_1235109293183835_5873689521363826699_n

Op 16 februari zijn bij Storytelling Academy vier nieuwe Chiefs Storytelling afgestudeerd.
Lees meer...
Comments

“Leven betekent beginnen”

… dus laten we beginnen met het vertellen van ons verhaal

-door Mieke Bouma

vergezicht
We leven in barbaarse tijden, met vreemde en onvoorspelbare ontwikkelingen. Sommige mensen worden er bang van, anderen zeggen dat je je geen zorgen moet maken, dat we in de overgang zitten naar een nieuwe tijd en dat dat nu juist de crisis veroorzaakt. We moeten afscheid nemen van het oude en het nieuwe is niet gevonden. Maar waar zijn we eigenlijk naar toe op weg?
Lees meer...
Comments

Agenda 2016

Schermafbeelding 2016-01-03 om 10.36.06Lees meer...
Comments

Leergang Chief Storyteller vanaf 2016


Leergang Chief Storyteller nieuwe stijl
Schermafbeelding 2015-12-15 om 18.51.18
Start: 11, 12 en 13 februari 2016

Lees meer...
Comments

Over creativiteit, angst en liefde


- door Mieke Bouma


19635_Gilbert_Big magic 200

Afgelopen vrijdag was ik – en met mij nog meer storytellers – bij de lezing van Elizabeth Gilbert in Paradiso, waar ze sprak over haar nieuwe boek Big Magic. Dit boek is sowieso een aanrader voor storytellers, want het gaat helemaal over hoe je het creatieve leven kunt voeden. Geestig geschreven, heel persoonlijk en inderdaad: dat wonderlijke proces van creativiteit, It’s magic. Wat een leuke, wijze vrouw, die Liz!

Lees meer...
Comments

© 2014 storytellingacademy Contact