storytelling nieuws Magie en Meesterschap van verhalen

En toen schreef ik 'paperplic'

-door Evert van Walsum

th

Ik stap uit de intercity en mijn schoenzolen maken contact met de perronvloer op Amsterdam Centraal. Het station is pas nog vernieuwd, de 21e eeuwse OV poortjes wurmen zich in de 19e eeuwse onderdoorgang. Het ziet er ongelooflijk klunzig uit maar de stad stelt me gerust: al het ongemak is tijdelijk. De vloer is merkwaardig schoon. Er ligt nauwelijks rommel. Dat is jammer, ik buk graag om dingen op te rapen. Ik kijk naar mijn schoenen en zoek er dan schatten bij. Ik vind alleen een weggegooid servet en een paperplic.

Geërgerd staar ik naar het papier want ik heb net paperplic geschreven. Het gebeurt tijdens een oefening flow schrijven, een techniek die ik tijdens de cursus Storytelling heb geleerd. Die vergissing leert me hoe ik schrijf en het leermoment is pijnlijk. Ik schrijf namelijk met een pen in mijn linkerhand van links naar rechts tot ik kramp krijg in het vingerkootje van mijn duim. Wanneer het schrijven niet meer gaat pak ik de pen over met mijn rechterhand. Met rechts werkt de linkerhersenhelft het best en ik zit verwachtingsvol in de creatieve modus. De schrijffout ontstaat precies op het moment van overpakken. Zo heb ik blijkbaar mijn hersens om de tuin geleid en struikel over een losliggend woord op het perron: paperplic. Ik zoek het woord op op Wikipedia. Het betekent iets met hersenhelften, brainwaves, het loslaten van structuur en het laten stromen van de associatieve, vrije creativiteit. Die stroomt vrijuit, ik voel het van links naar rechts klotsen in mijn hoofd. Het klinkt allemaal mooi. Het verklaart alleen nog niet waarom ik paperplic schreef.

Die blessure aan het vingerkootje doet pijn bij het schrijven. Zomaar. Er is niets gebroken, er is niets gekneusd, er is niet eens iets onherstelbaars te zien. Ik heb een vermoeden hoe het gekomen is. Maar ik weet het niet zeker. Het is daarom een vermoeden van vermoeden. Zou het komen omdat ik elk uur van de dag wel even achter de pc zit, met mijn hand op de muis en de kat aan mijn voeten? Ik doe de muis weg en schrijf verder met mijn middenvinger op het touchpad maar de pijn blijft als een ijspriem steken tussen de botjes in mijn hand. Als het niet aan de muis ligt moet het aan de kat liggen. Zij schurkt zachtjes om mijn enkels en ik laat haar daarna spelen met de dode kikkers in mijn tuin. Waarom zou ik eigenlijk mezelf zo pijnigen door met de hand te schrijven terwijl het warme bad van afwaswater in de gootsteen wacht…

Goed, ik schreef paperplic, maar niet getreurd. Ik heb er drie dingen van geleerd. Schrijven met een pen is goed voor de fijne motoriek. Lezen met een bril is goed voor de kleine lettertjes. Veel praten geeft een frisse mond. Ik schrijf een heleboel woorden maar de lijn ontbreekt. Ben ik nu toch aan het flow schrijven? Wat hadden Mieke en Marciel ook alweer gezegd? Het gaat om het schrijven, niet om het resultaat. Het resultaat gooi je weg. Het lijkt een vreemd advies op een schrijfcursus maar de boodschap is duidelijk. Niet de woorden zijn het resultaat, niet de zinnen. De enige betekenis van wat ik heb geschreven, vind ik in de vrijheid van het schrijven zelf.


Evert van Walsum

3a2f735 (1)


"Ik ben ontwikkelingsdeskundige en mijn werk speelt zich voornamelijk af in Afrika. Daar heb ik het grootste deel van mijn professionele loopbaan gewoond, meestal in gebieden die in de media als ´niet zo makkelijk´ bekend staan vanwege bijvoorbeeld oorlogen of droogte.
Tegenwoordig ben ik zelfstandig consultant en schrijf adviezen, plannen en projectvoorstellen. Ik schrijf graag en vaak, professioneel en ook privé als uitlaatklep.
Storytelling is voor mij een manier om een boodschap over te brengen, wervend, helder en begrijpelijk - met behoud van emotie. Ik volg de cursus Storytelling om aan mijn schrijftechniek te werken, met een nadruk op de opbouw van het verhaal. Een goede structuur is namelijk voor elk stuk tekst belangrijk, of het nu om een wetenschappelijk artikel of een blogpost gaat! "


Comments

The missing piece meets the big O

Waar gaan verhalen over? Over het verlangen ergens bij te horen, 'heel' of 'rond' te worden, samen te zijn, excelleren… IN dit filmpje van Shel Silverstein uit 1967 wordt dit mooi verbeeld.

Lees meer...
Comments

Helden

- door Bas Schepers

kamer-steunt-manifest-ouderenzorg-hugo-borst

Ik zet de radio wat harder, schakel terug en voeg in op de afslag naar Zwolle. Ik hoor Martin van Rijn praten over monitoren, normen, kwaliteitskaders en 2,1 miljard extra voor verpleeghuizen. Bingo. Snel pak ik het tankbonnetje van de bijrijdersstoel en klad de woorden van onze staatssecretaris erop. Op een beter moment kan dit radio-interview niet komen voor mij.

Ik ben namelijk op weg naar dertig studenten toegepaste gerontologie in Zwolle. Zij hebben mij uitgenodigd voor een gastles over Storytelling. Hun vraag? Wat is de kracht van een goed verhaal.
Lees meer...
Comments

Storytelling (en solliciteren) als professie.

Door Ignace de Haes

Ignace + monnik

Afgelopen najaar heeft er een artikel in het NRC over mijn werk gestaan met als titel: ‘Baan nodig, vertel eens een verhaal’.
Lees meer...
Comments

De lege stoel - een oude verteltraditie

Storytelling, het heilige werk

- door Mieke Bouma

Schermafbeelding 2017-03-27 om 11.12.27

Sinds kort heb ik een nieuw ritueel.
Als ik een verhalenkring leid of een workshop storytelling verzorg, zet ik aan het begin een lege stoel in de kring klaar. Dat heb ik geleerd van Clarissa Pinkola Estes, die in haar boek De ontembare Vrouw refereert aan oude verhaaltradities, de Cantadores. De lege stoel werd neergezet voor een denkbeeldige gast en bood ruimte aan de behoeften van alle aanwezigen. De stoel als groepsziel. Lees meer...
Comments

The Journey - een gedicht


Its_Always_a_Journey_(4912051502)

Schermafbeelding 2017-03-09 om 10.37.42
Johan-Lou Verwimp komt helemaal uit België voor de Storytelling Academy en volgt de module Storywriting. Hij maakte ons attent op dit mooie gedicht van Mary Oliver, waar hij zelf een prachtige vertaling van maakte. Een treffende vertolking van wat 'The Call' met je kan doen…

Johan-Lou is verteller en copywriter. Kijk op de site van Johan-Lou voor meer informatie.
1486998274665

Lees ook de oorspronkelijke Engelse versieLees meer...
Comments

Ik ga op reis en ik neem mee deel 2...


door Henk Hofman

18232873-vintage-stilleven-met-kompas-sextant-en-oude-kaart

In een mooi artikel in de NRC van 5 september 2015 beveelt Robbert Dijkgraaf bij het begin van het academisch jaar de studenten aan vier dingen mee te nemen op reis: een kompas, een stemvork, een loep en een dobbelsteen.

Ik werd blij van het artikel omdat ik al vaak tegen mezelf en anderen, Rutger Kopland citerend, zeg:

Onze kaarten hebben we achtergelaten,
ergens, niet boos, niet weemoedig:
ze vertelden ons wat we al wisten,
waar we vandaan kwamen.
Niet waar we waren.
Lees meer...
Comments

Een kerstverhaal door Geke van der Werff

art-of-wolves

Het is nog donker wanneer Pavel Ivanowitch de slee klaarmaakt, de paarden voert, een extra zak haver op de slee bindt. Het is koud, bitter koud. Hij legt een vacht in de slee en een rendierhuid op de bok. Binnen zorgt Anna Alexandrova voor de kleintjes, ze worden gevoed, warm aangekleed, ze legt ze samen in de mand en dekt ze toe met een schapenvacht. Alleen hun neusjes zijn nog zichtbaar.
Vandaag maken ze de jaarlijkse tocht naar het dorp waar zij beiden geboren zijn om de zonnewende te vieren. Morgen keert de zon en vieren ze dat het licht terugkomt en er een einde komt aan de lange, koude winter. Lees meer...
Comments

Vertelpodia 'waar gebeurd'

waar gebeurd website en eempodium - foto Cees Wouda (3 van 9) (1)

Beste Storytellers,

Wil jij je ontwikkelen als verhalenverteller en podiumervaring opdoen, dan is dit je kans!

Wij, Petra Muns en Edith de Wit, Storytelling Chiefs van de Storytelling Academy zijn actief in het organiseren van vertelpodia voor echt gebeurde verhalen, te weten Echt Gebeurd in de Bilt en Waargebeurd in Amersfoort.

Lees meer...
Comments

Nieuwe Chiefs Storytelling

Schermafbeelding 2016-10-02 om 15.43.02

Lees meer...
Comments

De reis van de held in de serie Stranger Things

- door Kan Kloeze

De_reis_van_de_held_telltalesmedia_rechthoekig

'Did you guys ever read Stephen King?’ zegt de zus van een psychisch ernstig gestoorde vrouw met een minzaam glimlachje tegen de sheriff en de labiele moeder die samen op zoek zijn naar haar verdwenen zoontje Will.

Het is een prachtig moment in de Netflix-serie
Stranger Things, vol zelfspot. Niet van de zus, maar van de scenarioschrijvers. De hele serie draagt namelijk de handtekening van Stephen King, de meesterverteller, zonder dat hij een letter aan het script heeft bijgedragen. Ook is het verhaal niet gebaseerd op een van zijn boeken. Toch zitten alle King-elementen erin.
Lees meer...
Comments

De zin van storytelling

Door Ignace de Haes
Ignace de Haes is onlangs afgestudeerd als Chief Storytelling met de thesis ‘De zin van storytelling: ”Is het zo simpel dat een bewust gekozen woordvolgorde mijn leven zin kan geven?”’.

Hieronder volgt de eerste pagina van zijn thesis. Als je zijn hele thesis wilt lezen, kun je contact opnemen met I.deHaes@ftr.ru.nl

De zin van storytelling begint met een verhaal
7449310736_f637d5774f_b

Lees meer...
Comments

Nieuwe chiefs storytelling

Schermafbeelding 2016-06-21 om 11.11.24
Ignace de Haes en Mirjam Meijs - Chief Storytellers

Op 20 juni j.l. heeft de Storytelling Academy weer twee gloednieuwe Chiefs Storytelling aan de wereld afgeleverd. We zijn trots op Mirjam Meijs en Ignace de Haes, die ieder op unieke wijze het landschap van storytelling verrijkt.

Lees meer...
Comments

Ik wil niet te persoonlijk worden

En wat er nog meer komt kijken bij een leiderschapsverhaal

- door Mieke Bouma
stacks-image-717cef6
‘Ik wil niet al te persoonlijk worden, hoor.’ M. kijkt er een beetje bezwaard bij.
‘Waarom niet?’, vraag ik.
‘Dat is in ons bedrijf niet gebruikelijk.’
Ze zwijgt even.
‘Wie zit er nu op mijn persoonlijke verhaal te wachten?’
Lees meer...
Comments

De 12 oerkarakters van storytelling

Nieuw boek van Mieke Bouma

De-12-oerkarakters-van-storytelling-voorplat-210x300
Archetypes en hun basisplots
Om als schrijver, regisseur, acteur – of wat voor storyteller je ook bent – dynamische en authentieke karakters te creëren is het gebruik van archetypes van onmisbare waarde. Archetypes vind je in bijna alle vormen van literatuur, in mythen, sprookjes en filmscripts. Het zijn herkenbare, universele karaktertypes en symbolen die van alle tijden zijn, steeds weer in unieke vorm opduiken en die verhalen urgentie en diepgang verlenen. Lees meer...
Comments

de werkelijkheid is slechts een verhaal

Mythisch thema in de film Room

-door Mieke Bouma

room_movie
Een paar weken geleden zag ik de
Canadees-Ierse film ‘Room’ waarin het aangrijpende verhaal wordt verteld van een vijfjarig jongetje – Jack - dat zijn beeld over de werkelijkheid moet bijstellen als hij uit de beklemmende ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte met zijn moeder gevangen zit, weet te ontsnappen. Een ogenschijnlijk simpel verhaal, maar met mythische proporties; een film die nog weken nazinderde.

lees verder
Comments

Presenteren: stap in de rol van de mentor

- door Mieke Bouma

12672-boeiend-presenteren-overtuiging-kracht-hart_l

Stel… je krijgt het podium. Er is een groep mensen die naar jou komt luisteren. Je bent gevraagd iets te komen vertellen over je dienst of je product, of over jezelf. Er zijn misschien aankondigingen rondgegaan op social media, er zijn affiches gedrukt met jouw naam en foto. Voordat je het podium opgaat, heb je een zendertje gekregen, de techniek is getest Iemand van de organisatie kondigt je aan, het publiek applaudisseert en daar sta je dan. Misschien wat zenuwachtig, maar je bent wel de belangrijkste figuur op dat moment in de zaal en je denkt: kijk, mij eens op dit podium. Ik ben een held!
Lees meer...
Comments

Vier nieuwe Chiefs Storytelling

12718349_1235109293183835_5873689521363826699_n

Op 16 februari zijn bij Storytelling Academy vier nieuwe Chiefs Storytelling afgestudeerd.
Lees meer...
Comments

“Leven betekent beginnen”

… dus laten we beginnen met het vertellen van ons verhaal

-door Mieke Bouma

vergezicht
We leven in barbaarse tijden, met vreemde en onvoorspelbare ontwikkelingen. Sommige mensen worden er bang van, anderen zeggen dat je je geen zorgen moet maken, dat we in de overgang zitten naar een nieuwe tijd en dat dat nu juist de crisis veroorzaakt. We moeten afscheid nemen van het oude en het nieuwe is niet gevonden. Maar waar zijn we eigenlijk naar toe op weg?
Lees meer...
Comments

Over creativiteit, angst en liefde


- door Mieke Bouma


19635_Gilbert_Big magic 200

Afgelopen vrijdag was ik – en met mij nog meer storytellers – bij de lezing van Elizabeth Gilbert in Paradiso, waar ze sprak over haar nieuwe boek Big Magic. Dit boek is sowieso een aanrader voor storytellers, want het gaat helemaal over hoe je het creatieve leven kunt voeden. Geestig geschreven, heel persoonlijk en inderdaad: dat wonderlijke proces van creativiteit, It’s magic. Wat een leuke, wijze vrouw, die Liz!

Lees meer...
Comments

Aartsengel

door Jan Kloeze

Het is vrij gemakkelijk om van gedaante te veranderen. Het enige dat daarvoor nodig is, is een goed verhaal. Ik heb het zelf meegemaakt toen ik halverwege de jaren zeventig verhuisde van Brabant naar Friesland. Plotseling had ik de kans opnieuw te beginnen, zonder dat iemand mijn geschiedenis al kende. Van een tamelijk onopvallende leerling in 4 VWO op het Monsignieur Zwijssen College, veranderde ik in een behoorlijk activistische, tikkeltje arrogante oprichter en eerste voorzitter van een leerlingenraad op het Lienward College.
Wat leidde tot ontsteltenis op de school. Eén van de docenten hield mij eens aan in de gang. ‘Jij gedraagt je als de engel Gabriël’, siste hij me toe. Voor minder Bijbelvaste lezers: dat is de aartsengel die Adam en Eva het paradijs uitstuurde.
Lees meer...
Comments

Storytelling en solliciteren: formuleer en gebruik je goede ervaringen

- Door Ignace de Haes

tips

“Ik help zelfs nu anderen pleinen oversteken; ook in figuurlijke zin. De eerste keer in mijn leven dat ik alleen een plein overstak was op het Piazza Navona in Rome. Zonder erbij na te denken was ik overgestoken, zo mooi vond ik dat plein. ‘Yes ik kan het', riep ik uit toen ik besefte dat ik aan de overkant stond en dat gaf me een euforisch gevoel”.

Het bovenstaande citaat komt van een studente die haar gelukzaligste moment heeft geformuleerd; zij heeft er zoveel zelfvertrouwen uitgeput, dat ze er ook iets is mee gaat doen.

Hieronder volgt een beknopte theoretische verantwoording en een oefening om in het sollicitatieproces gebruik te maken van gelukzalige ervaringen. Natuurlijk kan er ook in andere setting gebruik gemaakt worden van goede ervaringen.
Lees meer...
Comments

Leiders over storytelling: Rob Becker

door Reinier Rombouts

‘Vertel de waarheid: als we zo doorgaan, lopen we tegen de muur’
Rob Becker foto LinkedIn

Vertellen + leiden = verleiden. Medewerkers, klanten, burgers. Ze willen best in beweging komen, als ze daartoe worden verleid. Hoe zetten leiders verhalen in om daadwerkelijk effectief te leiden? Hoe gebruiken zij storytelling om management en medewerkers in beweging te krijgen en vertrouwen te creëren? In deel 1 van deze serie interviews met leiders het verhaal van Rob Becker (49), professioneel toezichthouder en voormalig directeur en management-consultant.
Lees meer...
Comments

Storytelling + solliciteren = het succesverhaal

- door Ignace de Haes
images

“Geboren in het verscheurde Voormalig Joegoslavië heb ik aan den lijve ondervonden wat haat met een mens kan doen. Daarom wil ik uit de grond van mijn hart mensen met elkaar verbinden.”

Een studente klopte bij me aan omdat ze dacht geen baan te krijgen vanwege haar buitenlandse achternaam. Na een aantal oefeningen in storytelling formuleerde ze de bovenstaande zinnen, die zo ook op haar LinkedIn profiel plaatste. Een Limburgse gemeente die op LinkedIn zocht naar “een beleidsmedewerker volkshuisvesting die mensen kan verbinden” stuitte op haar pakkende openingszin. Ze waren meteen een match; de studente heeft haar droombaan gevonden.
Lees meer...
Comments

Tof


- door Reinier Rombouts

Tof-Thissen-UWV-890x395_c

Je zult maar worden aangesteld als nieuwe kapitein van slagschip UWV. Alstublieft: een vastgelopen schuit. De rest van de bemanning? We hebben een aanzienlijk deel net achtergelaten in de vorige haven. Ja, we liggen even vast op een zandbank ver uit de kust. Maar u krijgt het vast in beweging. Communicatie met het vasteland? Ja hoor, er zijn communicatiemiddelen aan boord. Het schip is prima bereikbaar, tenminste wanneer de systemen in de lucht zijn. Succes!
Lees meer...
Comments

© 2014 storytellingacademy Contact